Snooker - Botránnyal kezdődik a snooker világbajnokság
Botránnyal kezdődik a snooker világbajnokság
Fotó: WST

Botránnyal kezdődik a snooker világbajnokság

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/07/31 10:46
A botrány persze nagyon relatív fogalom. Megszokhattuk, hogy a snookerben azért nincsenek olyan erős sztorik, mint a legnagyobb sportágakban. 

Steve Davis egyszer sérülés miatt lépett vissza egy versenytől - beütötte a fejét az ajtófélfába. O'Sullivan egyszer feladott egy meccset - kezet nyújtott, gratulált az ellenfelének és távozott. A snookerben nincsenek verekedések, nincsenek anyázások, itt a botrány is más kaliberű, mint mondjuk a focistáknál.

Ettől még igenis megrázta a snookeres közvéleményt Anthony Hamilton visszalépése a világbajnokságtól. Jómagam például nehezen aludtam el, annyira felhúztam magam, illetve annyira sokat gondolkodtam azon, hogy vajon inkább érthető, vagy inkább sportszerűtlen, amit tett. Vagy esetleg mindkettő egyszerre? 

Nézzük a tényeket: Hamilton tegnap jelentette be visszalépését, azaz azután, hogy megnyerte két selejtezőmérkőzését és zsebre tett 20.000 fontot, valamint ugyanennyi ranglistapontot. Megvárta a sorsolást is, ahol Kyren Wilsont kapta első körös ellenfélnek. Aztán úgy döntött, mégsem vesz részt.

Az ok: Hamilton asztmás, és mivel lesznek nézők a világbajnokságon, nem érzi magát biztonságban. És igazából ezzel önmagában nincs is semmi baj, szíve joga nem elmenni oda, ahol nem érzi magát biztonságban.

A kérdés viszont az, hogy ezt miért a világbajnokság kezdete előtti napon találta ki. Korábban nem tudta, hogy lesznek nézők? De igen, tudta. Mint ahogy azt is tudta, hogy asztmás. Úgy tűnik, semmiféle új információ nem érte, ezért nagyon gáz, hogy visszalépett. És ezt egyébként ő is tudja, hiszen elnézést kért azoktól, akiket legyőzött, és hozzátette, hogy a selejtező során még szándékában állt asztalhoz állni a Crucible-ben.

anthony.jpgFotó: Europress/AFP

Az angol snooker fórumokon óriásit ment a hír, Hamilton kapott hideget, meleget. Sokan megértik, persze elsősorban azok, akik maguk is korainak tartják a nézők beengedédét. És ez valóban egy kényes kérdés, valóban jogos lehet az aggodalom. Ezt innen, Magyarországról nehéz teljes mértékben átérezni, de az mindenképp sokat mond, hogy a harmadháznyi helyekből is bőven van még. De ez nem magyarázza Hamilton döntésének időzítését.

A 20.000 font viszont igen. Az igen sok pénz, főleg a ranglista 48. helyezettjének, különösen ebben az ínséges időszakban, amikor igazán nincs sok lehetőség pénzkeresésre. Egy kisebb tornán, például a German Mastersen az elődöntőig kell eljutni ugyanennyi pénzért. Ha ezt nézzük, máris sokkal érthetőbb Hamilton tette. És mivel profi játékosról van szó, aki pénzből él, és mivel nem szegett meg semmilyen szabályt, akár el is lehet fogadni a visszelépését. 

Csak az a kérdés, hogy ha mondjuk Trumpról, Higginsről vagy Robertsonról lenne szó, akkor annak milyen üzenete volna? Mennyire lehetne komolyan venni a nézők visszatérését és egyáltalán a snooker világbajnokságot? Mert Hamilton nem nagy név, nélküle elvan a torna, ő úgysem tudta volna megnyerni. De ha egy esélyes dönt így, akkor nagyon más a helyzet.

Ugyanakkor felmerül az is, hogy a World Snooker Tour hibázott. Elképzelhető (olvastam ilyet angol snookeres fórumon, olyantól, akinek lehet adni a szavára), hogy nem tájékoztatták a játékosokat a pontos biztonsági intézkedésekről. Mert ugye ha már beengednek nézőket, nagyon nem mindegy, hogyan engedik be őket. Milyen szintű a nézők egészségügyi ellenőrzése, kell-e maszkot viselniük, lesz-e esetleg plexifal a nézők és a játékosok között, és a többi.

És ha ez igaz, akkor a WST volt sportszerűtlen, nem Hamilton. És akkor Hamilton döntését akár példaértékű bátorságként is fel lehet fogni. És ha ez igaz, akkor félve várom, hogy mi minden fog még előjönni a következő napokban...

Hozzászólások