Snooker - Boldog szülinapot, Steve papa!
Boldog szülinapot, Steve papa!
Fotó: World Snooker

Boldog szülinapot, Steve papa!

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/08/22 14:48

A mai napon 62 éves Steve Davis.

A későbbi hatszoros világbajnok 1981-ben, 23 évesen szerezte első pontszerző trófeáját. Ami éppen az első világbajnoki címe is volt egyben. Itt lehet megnézni az utolsó golyókat. Az a mosoly a rózsaszín után...!

A 80-as évek korlátlan ura összesen 28 pontszerző címig jutott - sokkal nagyobb lenne ez a szám, ha pontszerző lett volna például a UK vagy a British Open a 80-as évek elején is, de hát akkoriban a vb volt az egyetlen pontszerző esemény. 

Az én korosztályom (40 körüliek) úgy ismerte meg Davist, hogy már inkább mókamester volt, nem a sportág királya. Stephen Hendry a 90-es évek elején letaszította a trónról (erről bőven esik szó a skót önéletrajzában), és aztán jött Doherty és Ebdon, majd az O'Sullivan - Higgins - Williams trió, és a 90-es évek közepére már nem fért be a ranglista első 8 helyezettje közé, és pontszerző versenyt sem nyert többé. Nyilván nem ez volt számára a pályafutása legélvezetesebb része, viszont ekkor vált igazán szerethető, sőt, imádnivaló alakká. 

Elkezdett poolozni (szerepet játszott a Mosconi kupa létrehozásában), pókerezni, DJ-zni, és még mindig játszott a profi mezőnyben, egészen 2016-ig. Azóta csak gálákon láthatjuk snookerezni. A tudásából még mindig bőven van: szűk két éve, a Magyar Snooker Gálán megesett vele, hogy négy frame során három százast lökött. És persze mókázott is bőven:Hozzászólások