Snooker - Bingham egy csodás tornát nyert meg
Bingham egy csodás tornát nyert meg
Fotó: World Snooker

Bingham egy csodás tornát nyert meg

Buzás GáborBuzás Gábor
2018/10/22 13:15

Stuart Bingham az English Open legfrissebb bajnoka, miután a döntőben 9-7-re legyőzte Mark Davist. A 2015-ös világbajnok ezzel a serleggel ötre növelte pontszerző sikerei számát, és ő lett az első, aki kétszer tudott győzni a Home Series állomások során.

Bingham a torna első felében rendkívül meggyőzően játszott. Az első négy meccséből hármat 4-0-ra nyert, Hossein Vafei és Ricky Walden ellen sem bukott frame-et. 4-3-mal túljutott a torna elején maximumot lökő Thepchaiya Un-Nooh-n, és a jó formában lévő Cartert is felülmúlta a negyeddöntőben. A mélypontot a Maguire elleni elődöntő jelentette számára, ott nem játszott igazán jól, de 6-3-mal bejutott pályafutása kilencedik pontszerző fináléjába.

Ahol a döntőben debütáns, 46 éves Mark Davis volt az ellenfele. A 28. profi szezonját taposó, volt top 16-os játékos rendkívül meggyőző volt az egész héten. Higginst, Dayt, majd az elődöntőben O'Sullivant is gond nélkül győzte le, és jó sansza volt a végső győzelemre is. Főleg akkor, amikor 5-4-es vezetésnél közel járt ahhoz, hogy a meccsen először két frame-es különbségre tegyen szert. Ez nem jött össze neki, mert elkövetett egy hibát (véletlenül hozzáért a fehérhez), és természetesen be is mondta a hibáját.

A meccs utáni interjúban azzal tréfált, hogy Bingham olyan rossz formában volt, hogy 6-4-ről már biztosan nem tudott volna fordítani, de ez persze csak vicc volt. Bingham néhány kisebb hibától eltekintve remekelt a mérkőzésen, és mivel Davis is ezt tette, egy nagyszerű finálét láthattunk.

A végén talán a döntőkben szerzett rutin szólt Bingham mellett. 7-6-ra még Davis vezetett, de egy 82-es és egy 102-es breakkel fordított a januári Magyar Snooker Gála egyik sztárja. A 16. frame hozott némi idegeskedést, Davisnek voltak esélyei, de nem tudta kihasználni őket. 

Ha pusztán a nagy breakek számát nézzük, azt lehet mondani, hogy Bingham győzelme abszolút jogos és meggyőző, mert hatszor lökött 70 felett, és ezek a breakek természetesen mind elegendőek voltak a frame-nyeréshez. Davistől csak három 70 felettit láttunk, igaz, az egyik egy 136-os total clearence volt, illetve összehozott egy csodás 72-es breaket is, melyben szinte kizárólag a kéket tudta használni.

Nemcsak a döntő, hanem a korábbi mérkőzések is bőven hoztak csodás dolgokat. Ott van persze a két maximum, Trump és Zhao Xintong zseniális mérkőzése, melyet 3-1-es hátrányból három százas breakkel fordított meg az angol, és melyen egy egészen elképesztő vonatot lökött a kínai (18:37-nél az alábbi videóban).

Kiváló formában játszott Day, egészen a Davis elleni dákóbőrcseréig, és Maguire egy év alatt már a negyedik elődöntőjébe jutott be. Arról nem beszélve, hogy neki is volt fantasztikus lökése, a videóban 20:15-nél:

És ami még rengeteget dobott a tornán, az a brit Eurosport stúdióadása volt, beszélgetések, viccelődések, elemzések, és interjúk a játékosokkal. Nekem, kommentátorként igazi csemege volt a műsorok ezen része, remélem, hogy a nézőknek is adott némi pluszt Jimmy White, Ronnie O'Sullivan, Neal Foulds és Andy Goldstein.

A Home Series következő állomása a Northern Ireland Trophy lesz november 12-18. között. Addig is lesz két torna, vasárnaptól az International Championship, utána pedig a Bajnokok Bajnoka meghívásos verseny. Melyre a tegnapi sikerével kvalifikált Bingham is.

Hozzászólások