Snooker - Az utóbbi hét év egyik legsikeresebb játékosa a vb-n, mégsem tartják esélyesnek
Az utóbbi hét év egyik legsikeresebb játékosa a vb-n, mégsem tartják esélyesnek
Fotó: Europress/AFP

Az utóbbi hét év egyik legsikeresebb játékosa a vb-n, mégsem tartják esélyesnek

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/07/31 13:33
Hét évvel ezelőtt óriási meglepetésre egészen a döntőig menetelt, ám végül kikapott Ronnie O'Sullivantől. Az azt követő öt év során egy kivételével mindig eljutott a legjobb négyig egyedül a tavalyi szereplése volt csalódást keltő. Az utóbbi hét év során nála több meccset nem sokan nyertek a Crucible-ben, ám ennek ellenére nem sokan tartják esélyesnek a ma kezdődő snooker világbajnokságon. A idei szezonja eddig felejthető és a sorsolása sem könnyű, ám Barry Hawkinst mindezek ellenére sem szabad egy kézlegyintéssel elintézni. 

A 16 kiemelt játékos közül talán neki van a leggyengébb szezonja. Barry Hawkins az idei 19 tornáján lejátszott 63 meccséből csak 39-et nyert meg és mindössze két negyeddöntős szereplést tud felmutatni pontszerzőkön. Persze a Paul Hunter Classic tornát megnyerte, ám a majdnem egy évvel ezelőtti meghívásos viadalon rajta kívül csak Kyren Wilson és a kiegyensúlyozott teljesítményre szinte soha sem képes Luca Brecel voltak csak az igazán nagy nevek. Hawkins nem csak a győzelmekkel maradt adós de a 100-as break-ek sem úgy jöttek eddig idén, mint ahogy azt korábban megszokhattuk tőle. Jelenleg 29 darabnál jár és nem valószínű, hogy eléri a tavalyi 38-at vagy a tavaly előtti 40-es mutatót. 

A pontszerzőn három győzelmet számláló Hawkins 2017-ben nyert utoljára említésre méltó versenyt szóval éppen ideje lenne valami nagyot alakítania. Már csak azért is, mert jelenleg a 2018-as vb-elődöntős eredménye tartja a top 16-ban, szóval ha nem sikerül neki az idei világbajnokság, akkor akár még a közvetlen élvonaltól is búcsút kell vennie. Ugyanakkor Hawkins évről évre bizonyította, hogy sokakkal ellentétben a Crucible-ben nem, hogy nem vagy le, hanem valahogy képes kihozni magából a maximumot még akkor is, ha senki sem várja tőle. 

Barry Hawkins 2006 és 2013 között összesen két mérkőzést tudott megnyerni a sportág szentélyében, 2013 után viszont valami átfordult nála és kis túlzással verhetetlenné vált a Crucible Színházban. Abban az esztendőben rögtön a döntőig menetelt, majd játszott két elődöntőt egy negyeddöntőt majd újra kétszer eljutott a legjobb négyig. Az összképbe a tavalyi második körös veresége rondít bele egy kicsit, ám a Kyren Wilson elleni 13-11-es vereséget azért nem kell túlmagyarázni. 

A világranglistán jelenleg a 15. helyen jegyzett játékosnak idén talán minden eddiginél nehezebb dolga lesz ugyanis gyenge formában érkezik és mindezek mellett még a nehezebbnek tartott alsó ágra is került ráadásul ott is a durvább negyedbe. Rögtön a selejtező egyik meglepetésemberének tartott Alexander Ursenbacher ellen kezd, akivel korábban ugyan már kétszer találkozott és mindkétszer nyert is ellene, ám azok a mérkőzések hét éve voltak. Azóta a svájci rengeteget javult, tapasztaltabb lett ráadásul jóval élesebb formában érkezik, mint Hawkins lévén három selejtezős körön ment keresztül a főtábláért. Egy esetleges Ursenbacher elleni győzelmet követően a papírforma alapján Neil Robertson várhat Hawkinsra, majd a negyeddöntőben Shaun Murphy vagy Mark Selby. A 41 éves angolnak talán némi meglepetésre csupán Selby ellen nincs negatív mutatója, ám mindez a Crucible-ben semmit sem jelent főleg akkor, ha valaki ennyire gyenge idényt tud maga mögött, mint amilyen Hawkinsé. 

Barry Hawkins tehát finoman szólva sem a legjobb előjelekkel várhatja a 2020-as világbajnokságot. Gyenge szezon, a top 16-ból való kiesés valós veszélye, ezek mind mázsás súlyként nehezednek a vállára. Sokan úgy gondolják, hogy már az első körből sem biztos, hogy tovább fog jutni, így nem is érdemes arra fogadni, hogy messzire jut idén a Crucible-ben. Ugyanakkor korábban sem sokan számoltak vele, ám ha van hely, ahol Barry Hawkinst nem szabad lebecsülni, az éppen a Crucible. Hozzászólások