Snooker - Az esélytelenek nyugalma
Az esélytelenek nyugalma
Fotó: World Snooker

Az esélytelenek nyugalma

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/11/02 17:49

Un-Nooh élete első döntőjét játssza vasárnap, a World Openen.

Mármint az első valamirevaló döntőjét. Nyert ő már Shoot-outot, de azt az egy frame-es bohóckodást nem lehet komolyan venni. Nyert meghívásos Haining Opent és hatpirosas vb-t is, de egyik sem említhető egy lapon a World Opennel, ahol az a tét, hogy sikerül-e életében először (34 évesen) komoly tornát nyernie, és nem mellékesen az is, hogy ugyancsak életében először bejut-e a világranglista legjobb 16 helyezettje közé. Nagyon nagy dolgok ezek.

És mindehhez kap egy világbajnok ellenfelet, mégpedig az uralkodó világbajnok, egyben világelső, Judd Trump személyében. Trump, ha nem is mindig fantasztikus játékkal, ha nem is úgy tündökölve, mint a vb-döntőben, de 6-5-re legyőzte Higginst az elődöntőben. Csak az idei szezonban a második döntőjét fogja játszani, összességében pedig már a 22. pontszerző fináléjára készül. Az utóbbi négyet megnyerte (plusz a Masters-döntőt is). Nyilvánvalóan ő az esélyes.

Trump és Un-Nooh eddig négyszer futottak össze. Egyszer győzött a thai játékos, de nem ez a fontos. Egyetlen meccsük igencsak kiemelkedik, már-már jelentősnek tűnik, ugyanis a legutóbbi világbajnokság első fordulójában futottak össze, ahol Trump győzött, de csak 10-9-re. 6-3-ra és 7-4-re is vezetett a thaiföldi, aki az egyetlen olyan játékos volt ezen a vb-n, aki meg tudta szorongatni a későbbi bajnokot. Ez a tény mindenképp adhat neki önbizalmat a döntőre.

Az előző két meccsén, tehát a negyeddöntőben és az elődöntőben egyaránt top 16-os ellenfelei voltak, Gilbert és Wilson személyében. Mindkettejüket döntő frame-ben búcsúztatta, ráadásul nagy breaket lökött mindkét döntő frame-ben. Nagyon a helyén van most a szíve, és a keze sem remeg. Kérdés, hogy a döntőben el tudja-e felejteni a fentebb részletezett téteket, és tud-e az esélytelenek nyugalmával játszani. Mert akkor egyáltalán nem lesz esélytelen. 

Hozzászólások