Snooker - Az első igazi verseny
Az első igazi verseny
Fotó: World Snooker

Az első igazi verseny

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/08/03 15:32

Az új szezon harmadik profi versenye, a második pontszerző, és az első igazán komolyan vehető torna kezdődik vasárnap, az International Championship. Ez lesz a szezon első olyan versenye, melyen láthatjuk a friss világbajnokot, Judd Trumpot.

Trump egyébként az első kiírás győztese - még 2012-ben kezdődött a torna története. A hét évvel ezelőtti International Championship volt az első kínai pontszerző, melyen a győztes 100.000 fontnál többet kasszírozott. A 125.000 fontos fődíjjal az Egyesült Királyság Bajnokságának elsőszámú kínai riválisaként indult a verseny, aztán szép lassan felzárkózott hozzá a többi kínai torna. A pénzdíj tekintetében tehát már nem emelkedik ki az IC a többi kínai verseny közül. Sőt, vissza is lépett a rangsorban, amennyiben őszről nyárra, azaz a "holtszezon"-ba helyezték.

Ezzel együtt egy fontos versenyről van szó, ahol a győztes 175.000 fonttal lesz gazdagabb. Selby a torna királya, mivel ő az egyetlen, aki egynél többször győzött - 2016-ban és 2017-ben is. Szintén két döntőt játszott Ding, neki egy győzelem és egy vereség a mérlege, valamint Robertson, aki mindkettőt elbukta. A döntős király Allen, aki kétszer kikapott, tavaly viszont győzött, tehát címvédőként érkezik Daqingba. Szintén korábbi bajnok Higgins és Walden is. Az összes korábbi győztes ott lesz, sőt a döntősök is, egyetlen kivétellel. Marco Fu nem vesz részt a versenyen. 

Ahogy lenni szokott, néhány első fordulós, vagy ha úgy tetszik, selejtezős mérkőzést a helyszínen fognak lejátszani: Allen, Trump, Higgins és Ding ennek a kis "trükknek" köszönhetően biztosan ott lesznek a versenyen. A 64 között már lesz néhány erős meccs: a 2015-ös világbajnok Bingham a Rigában életében először döntőző Joyce-szal játszik; meglepetést is tartogathat Murphy és Yuan Sijun összecsapása; valószínűleg egymásba akaszkodik Doherty és Gilbert.

Esélyesről beszélni egyelőre kicsit értelmetlennek tűnik, hiszen ez az első komoly torna, éppen ez a verseny lehet majd irányadó a játékosok formáját illetően a szezon folytatására nézvést. Ellenben egy megérzésemet szívesen megosztom az olvasókkal: Ding már rég nyert bármit, sőt, pontszerző döntőt is legutóbb másfél éve, a 2018-as World Grand Prix-n játszott. Márpedig amekkora klasszis, lassan itt az ideje, hogy ismét mutasson valamit...

Hozzászólások