Snooker - Áttörő siker az Európa-bajnokságon
Áttörő siker az Európa-bajnokságon
Fotó: Császár Márta Kifra

Áttörő siker az Európa-bajnokságon

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/02/21 19:00

Február 17-én rajtolt a snooker Európa-bajnokság, melyet idén Eilatban rendeznek. Ez a verseny tulajdonképpen három verseny, mert a felnőttek mellett az U21-es és az U18-as korosztály is összecsap. Sőt, vannak olyanok is, akik több kiírásban is indulnak.

A három magyar résztvevő közül Fenyvesi Zsolt csak a felnőttek között versenyezhet, a többiek viszont, Horváth Attila és Révész Bulcsú, indulhatnak több korosztályban is. Bulcsú még csak 12 éves, ezért a felnőttek között még nem játszhat, Attila viszont mindhárom versenyen elindulhatott. Volna, ha lett volna anyagi fedezet erre. Ennek szűkössége folytán csak a két utánpótlás versenyen vehetett részt.

Ugyanitt zárójelben hadd jegyezzem meg, hogy milyen pöttöm pénzekből milyen komoly sikereket lehetne elérni ebben a sportágban, de sajnos egyelőre nem áramlik forrás ebbe az irányba. No de komoly összegek nélkül is megmutatta magát a két ifjú tehetségünk, és azt is, hogy mennyit fejlődtek tavaly óta.

Történt ugyanis, hogy az U18-as versenyen mindketten továbbjutottak a csoportjukból. Ráadásul mindketten csoportelsőként, mindketten 100%-os teljesítményt nyújtva. Különösen nagy ez a siker, ha figyelembe vesszük, hogy mindketten találkoztak a magyarnál komolyabb snookersporttal bíró nemzet tagjával (walesivel, illetve írrel). És még hozzá kell tenni azt is, hogy Bulcsú lökött egy 107-es breaket, ami az elképesztő parádé kategóriába tartozik. Mindössze három játékos lökött százast ebben a korosztályban. 

Révész Bulcsú.Révész Bulcsú. Fotó: Császár Márta Kifra

Sajnos az egyenes kieséses szakaszra kicsit elfáradtak a srácok, és mindketten 3-2-es vereséggel búcsúztak a tornától. No de már ekkor lehetett sejteni, hogy ha egy picit pihennek, még bőven lesz bennük siker, mert a formájuk nagyon rendben van.

Milyen könnyű és csodás érzés ezt így utólag leírni :)

Szóval jött az U21-es torna, és a srácok megismételték a bravúrt: mindketten továbbjutottak a csoportjukból. Bulcsú aztán a 64 között kiesett, Attila viszont továbbment a 32 közé. Sőt, aztán még tovább, bejutott a 16 közé is. Ott jött Jackson Page, akit mát TV-s meccsen is láthattunk (és fogunk is még), a walesi csodafegyver, vele szemben Attila már alul maradt.

Attila összességében hat győzelemmel és négy vereséggel, Bulcsú pedig öt győzelemmel és három vereséggel zárta az Európa-bajnokságot. Százas break, 16 közé jutás, hatalmas sikerek, óriási élmények, elsősorban a srácoknak és a családjaiknak, és rajtuk keresztül nyilván nekünk, snooker rajongóknak is. Hát még ha értelmezhető mennyiségű  pénz is kerülne a snooker szakághoz! Nem egy stadionnyi, elég lenne egy átlagos focista egyhavi bérének megfelelő összeg is, és a srácok meg a szakág csodákra lennének képesek...

Attila és Bulcsú tehát befejezték a versenyzést, most jön Zsolt, aki szombaton kezdi meg szereplését.

Az eredményeket itt lehet tüzetesen böngészni.

Hozzászólások