Snooker - Ali Carter a Masters dán válogatottja
Ali Carter a Masters dán válogatottja
Fotó: World Snooker Tour

Ali Carter a Masters dán válogatottja

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/01/17 11:12
Ugye mindenki emlékszik arra, hogyan lett Dánia Európa-bajnok?

Fociról van szó.

És nyilván nem emlékszik rá mindenki, hiszen 1992-ben történt, amikor, hogy mást ne mondjak, a magyar snookeres ranglista első két helyezettje még nem is élt.

Szóval Dánia nem jutott ki az (akkor még nyolccsapatos) EB-re. Tartalékként hívták be őket, mivel Jugoszláviában háború dúlt, és ezért a (selejtezőben a dánok előtt csoportelső) délszlávokat kizárták.

A dánok egy héttel a torna kezdete előtt kerültek képbe. Nagy nehezen továbbjutottak a csoportból, aztán legyőzték a címvédő hollandokat, majd a döntőben az országos favorit németeket is. Európa-bajnokok lettek, pedig úgy volt, hogy nem is vehetnek részt, hiszen nem kvalifikáltak.

A 2020-as Masters hasonló tündérmeséjét írhatja Carter, aki szintén nem kvalifikált a tornára. Csakhogy Ronnie O'Sullivan nem indult, és világranglista 17. helyezettként a Kapitány ölébe hullt a részvétel joga. Neki több ideje volt a felkészülésre, mint anno a dánoknak, hiszen már az Egyesült Királyság Bajnoksága alatt, tehát bő egy hónapja kiderült, ott lesz a Mastersen.

aliali.jpg Fotó: Europress/AFP

No de. Az első körben Selbyt kapta, a második meccsén Higginst. Két Triple Crown-bajnokot. Úgy, hogy Carter a korábbi tizenegy szereplése alkalmával összesen kétszer nyert egy-egy meccset. Mondhatjuk, hogy ez a leggyengébb versenye. És nem tűnt esélyesnek az elődöntőbe jutásra.

Ehhez képest Selbyt legyőzte, és ellenállt a volt világelső rohamának. Higginsszel hasonló meccset játszottak. Gyenge első félidő után Carter 4-1-re vezetett, dacára annak, hogy mindössze 35 volt a legnagyobb breakje. Higgins szenvedett, semmi sem sikerült neki. Aztán teljesen váratlanul előhúzta a klasszisát, odatett egy 140-es breaket, meg még egy 70 felettit, és máris feljött 4-3-ra. Carter azonban ezúttal sem rezelt be, le tudta zárni a meccset, és a végén ő is lökött egy 70 felettit.

Eszméletlenül jól koncentrál a fontos és nehéz pillanatokban, ennek köszönheti azt, hogy életében először elődöntőt játszhat a Mastersen. Murphy ellen. Tehát hiába a sok meglepetés, a sztárok tömeges búcsúja, neki a lehető legnehezebb út vezet a döntőig, három koronás bajnokon át. Szombaton játszanak.

Addig még lejátsszák az alsó ági elődöntőket. Itt már egyetlen korábbi bajnokot sem találunk. Maguire - Gilbert és Wilson - Bingham meccseket nézhetünk ma. Az eddigiek alapján az első nagyon jónak ígérkezik.

Hozzászólások