Snooker - A "vén trottyossal" könnyű - interjú Mark Williamsszel
A "vén trottyossal" könnyű - interjú Mark Williamsszel

A "vén trottyossal" könnyű - interjú Mark Williamsszel

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/10/29 10:28

A Nemzeti Sport október 25-i számában jelent meg az alábbi interjú, melyet Fazekas Zoltán készített:

SZNÚKER INTERJÚ MARK WILLIAMSSZEL

NS-EXKLUZÍV

A „vén trottyossal” könnyű

Laza és szimpatikus, ugyanakkor vicces és már-már bántóan őszinte: a kétszeres világbajnok walesi Mark Williams igazán szórakoztató interjúalany volt a II. Magyar Sznúkergálán.

Hogy lehet, hogy először jár Budapesten?

Pofonegyszerű: Magyarországon nincs pontszerző sznúkertorna, ezért nem jártam még itt.

Szereti az ilyen gála jellegű bemutatókat?

Nemigen, de ha olyan partnerrel kell fellépni, mint Steve Davis, akkor minden megy magától, és roppant egyszerű lesz a show. Előadja a trükkjeit, poénkodik, folyamatosan kapcsolatban van a közönséggel, és most még jól is játszott.

Úgy tudjuk, nem sűrűn vesz részt hasonlókon…

Nem, mostanában meg főleg nem, hiszen egymást érik a versenyek, egyszerűen nincs rá idő. Steve persze állandóan úton van, könnyű neki, visszavonult és hatvan is elmúlt, közel a boldog nyugdíjasévekhez.

Ön szerint a sznúker milyen irányban fejlődik?

Erősebb és kiegyenlítettebb lett a mezőny, mint a kétezres években volt. Több a torna, a világranglista első 32 helyezettje közül szinte bárki nyerhet egy-egy versenyt. Ez már a fiatalok sportja – a gálán láttam Révész Bulcsút, aki tízéves, váltott kézzel lök, száz feletti break az egyéni rekordja. Óriási tehetség, reméljük, nem kallódik el, és akkor a magyaroknak is lehet egy profijuk.

Ön az első balkezes világbajnok és a harmadik, aki Davis és Stephen Hendry után egy szezonban megnyerte az Egyesült Királyság bajnokságát, a Mesterek Tornáját és a világbajnokságot. Mennyire foglalkoztatják ezek a csúcsok?

Nem érdekelnek a rekordok. Nekem csak az a lényeg, hogy a világbajnokságot megnyertem.

Nagy pókerjátékos hírében áll…

Sajnos, már nincs időm annyit játszani, mint régebben, öregszem én is.

No és a Manchester United?

A kilencvenes években sokat jártam meccsekre, a Sir Alex Ferguson-érában, és személyesen ismertem David Beckhaméket. Most már leginkább a televízión keresztül követem figyelemmel a csapatot.

Hogyan értékelné a szezon első felében nyújtott játékát?

Eddig jó, elődöntőig is jutottam, megnyertem a hatgolyós vb-t. Élvezem a játékot, kivéve, persze, ha az történik, mint most, hogy egy vén trottyos legyőz…

A nyáron tényleg közel került a visszavonuláshoz?

Igen, de szerencsére nem volt olyan mély a gödör, hogy Steve Feeney ne tudjon kihúzni. Ő kijavította a hibáimat, most újra szeretek játszani. De ne kérdezze, mit csinál, mert ahhoz vele kell beszélnie. Nem értek mindent teljesen, amit velem csinál. De megadom a számát és biztos szívesen elmondja magának.

Ön szerint ki a sportág jövőbeli nagy bajnoka?

Sok tehetséges, sokra hivatott fiatal van, közülük én a svájci Alexander Ursenbacherben látok fantáziát. Még csak 21 éves, és máris megtörtént nála az áttörés.

Érez még magában annyi erőt, ambíciót, hogy megszerezze harmadik vb-címét?

Az biztos, hogy megpróbálom, de nem a világvége, ha nem sikerül. Kétszer megszereztem, ez már elég nekem, ha így marad, akkor sem leszek bánatos. Persze, ha az történik, mint idén, akkor sansztalan vagyok – ha nem vagyok a top 16-ban és elbukom a selejtezőben…

Hozzászólások