Snooker - A vb kiemeltjei 1. rész
A vb kiemeltjei 1. rész
Fotó: World Snooker

A vb kiemeltjei 1. rész

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/04/09 21:33

A China Open végeztével kialakult a világranglista hivatalos sorrendje, mely alapján a főtáblára kerülnek a kiemeltek. A világbajnoki selejtezőket április 10-17 között játsszák, tehát a selejtezőről érkezőket nyilván még nem ismerhetjük. Az esélyesek, és többnyire a győztesek is azonban a kiemeltek közül kerülnek ki, ezért mindenképp érdemes már most foglalkozni a sorsolással és az esélyekkel az április 20-án rajtoló világbajnokság előtt.

Nézzük először a tábla felső ágát, amely első ránézésre könnyebbnek tűnik, mint az alsó. Ami azért érdekes, mert itt találjuk mindkét tavalyi döntőst. Odalent viszont ott van O'Sullivan, Selby és Trump, róluk azonban a kiemeltekről szóló második cikkben lesz szó.

Az említett három úr az idei vb négy legnagyobb favoritja közé tartozik. Az oddsmesterek szerint csak az ő végső sikerük ér 10-nél alacsonyabb szorzót, plusz Robertsoné. Nézzük a felső ágat, ahol az ausztrált is megtaláljuk:

Mark Williams (1) selejtezős
David Gilbert (16) selejtezős
Barry Hawkins (9) selejtezős
Kyren Wilson (8) selejtezős


John Higgins (5) selejtezős
Stuart Bingham (12) selejtezős
Shaun Murphy (13) selejtezős
Neil Robertson (4) selejtezős


A bukik számai alapján egyértelmű, hogy a felső ág esélyese az ausztrál. Az utóbbi két hónapban mutatott játékát és eredménysorát nézve ez teljességgel érthető is. O'Sullivan mellett ő az egyetlen, aki idén három pontszerző tornát nyert, arról nem is beszélve, hogy összesen hat döntőt játszott. És ennek nagy részét februárban és márciusban, azaz pontosan a vb előtt hozta össze.

És éppen itt lehet a sebezhetősége. Csodás a formája, remek a játéka, de rengeteget snookerezett, és saját bevallása szerint is nagyon fáradt. Nyilván van ideje arra, hogy pihenjen a vb kezdetéig, már amennyire egy kisbaba mellett erre lesz lehetősége. A pihenés viszont önmagában nem elég.

A tendencia ugyanis azt mutatja, hogy inkább olyanok szokták megnyerni a vb-t, akik közvetlenül előtte nem játszottak nagyon sokat. Nyilvánvalóan O'Sullivan 2013-as címe erre a legextrémebb példa, hiszen ő a teljes szezont kihagyta a vb előtt. Ellenpéldát viszont nemigen tudunk. Még Selby 2016/17-es parádés szezonja sem ilyen. Neki ugyan a vb volt az ötödik pontszerzője, és közvetlenül előtte elvitte a China Opent is, viszont 2017-ben mást nem nyert, és több döntőt, sőt, elődöntőt sem játszott. A UK megnyerése után kicsit pihent, és "egészen egyszerűen" a China Openre és a vb-re időzítette a csúcsformáját.

Robertson a China Open trófeájávalRobertson a China Open trófeájávalFotó: World Snooker

Robertsonnak akár gondot is okozhat ez a rengeteg siker, közvetlenül a vb előtt. Ott lesz azonban hét kiemelt is (a selejtezősökről nem is beszélve), akik az útjába állhatnak a döntőig vezető úton. Közülük is talán a legnagyobb gondot a Higgins - Bingham csata győztese okozhatja. Robertson első kiemelt ellenfele ugyan Murphy lehet majd, de a 2005-ös világbajnok mostani formájában azt is nehéz elképzelni, hogy túljusson az első fordulón.

Szóval Higgins vagy Bingham. Egyértelmű, hogy kettejük közül Bingham van jobb formában. A szezonban két pontszerzőt nyert, plusz volt egy elvesztett döntője, egy elődöntője és további négy negyeddöntője. Higgins ezzel szemben nem nyert pontszerzőt, "csak" egy döntője, egy elő- és egy negyeddöntője van. Mindazonáltal az utóbbi két vb-n a fináléba jutott, és természetesen az is egyértelmű, hogy ő a nagyobb klasszis kettejük közül. Arról nem is beszélve, hogy a világbajnokság igen hosszú meccsei kedveznek neki, mert ő aztán sosem fárad el.

Azt gondolom, hogy ebből a negyedből mindenképp a Higgins - Robertson - Bingham trióból fog valaki bejutni az elődöntőbe. Ezt a selejtezősök ismerete nélkül is ki merem jelenteni, mert három akkor klasszisról van szó, akik mellett aligha rúghat más labdába. Sőt, továbbmegyek, a döntőbe jutásra is ezt a hármast tartom a leginkább esélyesnek.

A felső negyedben Williams, Gilbert, Hawkins és Wilson szerepel. Williams tavalyi győzelménél már csak az lenne szenzációsabb, ha idén címet tudna védeni. Persze ettől még megtörténhet, de nagy összeget ne tegyünk rá. Gilbertre se, bármennyire is élete legjobb szezonját futotta. Az elődöntőbe sem várom őket, bár azt hozzátenném, hogy amennyiben a walesi mégis eljut a négy közé, akkor bizony már a célba is beérhet. Kérdés, hogyan überelné a tavalyi, meztelen sajtótájékoztatót. A tábla ezen részén mégis inkább egy selejtezős kaphat jó esélyt a nyolc közé jutásra.

Williams hírhedt sajtótájékoztatójaWilliams hírhedt sajtótájékoztatójaFotó: World Snooker

Hawkins az a játékos, akit soha nem említünk a favoritok között, pedig eszméletlen Crucible-specialista lett belőle. Világbajnoki csúcsformáját hat éve a döntővel kezdte, és azóta még négyszer elment az elődöntőig, egyszer a negyeddöntőig. Az utóbbi hat világbajnokságon ő nyerte a legtöbb meccset. Mégis, az emberiség túlnyomó része szerint valószínűleg sosem lesz világbajnok. Szerintem sem. Ezzel együtt az elődöntőig nyugodtan elmehet. Ennek a negyednek alighanem ő a favoritja. Papíron.

Csakhogy ott van még Wilson is. Mire számíthatunk tőle, akit néhány éve már a jövő világbajnokaként emlegetünk? Ne feledjük, tavaly már elődöntős volt a vb-n, idén pedig két pontszerzőt is nyert. Selby szintű mentalitással rendelkezik, de a játéka még nincs olyan magas és kiegyensúlyozott szinten. Küzdeni viszont nagyon tud. Könnyen lehet, hogy a nyolcaddöntők egyik legjobb meccsét fogja vívni Hawkinsszal, és ez bizony egy nagyjából 50-50 csatának tűnik.

Hozzászólások