Snooker - A taxis, a farmer, a kapitány meg a harcos
A taxis, a farmer, a kapitány meg a harcos
Fotó: World Snooker

A taxis, a farmer, a kapitány meg a harcos

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/04/30 09:36

Ezek a "fura figurák" is ott vannak a legjobb nyolc között a snooker világbajnokságon. Ha esetleg nem mindenki snookerrel kel és fekszik: A taxis nem más, mint a fenti képen látható Gary Wilson, aki Selbyt győzte le a második fordulóban. A farmer David Gilbert, aki Williamset küldte haza. A Kapitány persze Ali Carter, aki tegnap zsinórban hat frame-et nyerve győzött Zhou Yuelong ellen. A Harcos pedig Kyren Wilson beceneve, ő az, aki megállította Barry Hawkinst. Azaz véget vetett Hawkins hat éves sorozatának, melynek során mindig legalább a negyeddöntőig menetelt a vébén.

És éppen Kyren Wilson az, aki talán a legtöbbre viheti idén négyőjük közül. Tavaly már elődöntős volt, a Hawkins elleni meccset pedig 6-1-es hátrányból fordította meg. Nem hagyta, hogy agyonnyomja őt Hawkins fantasztikus kezdése (az első szakaszban négy százas!), és a meccs második szakaszát már megnyerte, a harmadikban pedig abszolút dominált. 11-10-re még Hawkins vezetett, de Wilson a lehető legjobbkor kezdett el igazán jól snookerezni: 81, 125, 132, ezekkel a breakekkel fejezte be a meccset.

Ami azt illeti, Jimmy White azt mondta, és ehhez én is csatlakozom: Kyren Wilson ilyen jól még soha nem játszott. Még akkor sem, amikor megnyerte a Shanghai Masterst. Ami nagyon fontos előrelépés: sorra szállította a nagy breakeket, pedig ebben bőven voltak elmaradásai, rendre elhibázott egy-egy pozicionálást. Márpedig ha éppen a vébén tudja hozni a legjobb játékát, ráadásul a meccsei második felében, akkor ő nagyon veszélyes lesz a folytatásban is. Az a helyzet, hogy ha a negyeddöntőben is úgy játszik, mint Hawkins ellen, akkor Gilbertet rövid úton le fogja győzni.

Hawkins és K. WilsonHawkins és K. Wilson Fotó: World Snooker

Mégsem ő a legnagyobb favorit. Hanem Robertson, aki habkönnyen hozta az első két meccsét. Bombaformában érkezett a vébére, és egyelőre kitart a remek játéka. Rengeteg ideje volt a második meccse és a ma kezdődő negyeddöntője között. Ellenfele, Higgins, viszont nagyon kevés pihenőt kap (jó ez a rendszer?), ő tegnap késő este fejezett be egy nagy csatát Bingham ellen. A világbajnokok negyeddöntős összecsapásán papíron az ausztrál a favorit, de Higgins ellen soha senki nem mehet biztosra. Kérdés, mennyire lesz kipihent a skót.

Az alsó ágon Carter és Gary Wilson mérkőzéséről biztos, hogy egy selejtezős jut be az elődöntőbe. Carter meccsei mindig megjósolhatatlanok, Wilson pedig majdhogynem ismeretlen játékos. Annyi látszik rajta, hogy élvezi a helyzetet, nem remegnek meg az idegei, nagyon a helyén van a szíve. Kérdés, hogy a Carter-féle pszichikai hadviselést elviseli-e. Azt gondolom, bőven benne van a pakliban, hogy itt Wilson menjen tovább.

És a tábla legalsó negyeddöntőjében Trump és Maguire találkozik. A szezon egyik királyaként nem játszott meggyőzően a Masters bajnoka a vébé elején. Nehezen jutott túl Un-Nooh-n, és bőven voltak gondjai Ding ellen. Tegnap este viszont (mint elmondta, rengeteg gyakorlásnak köszönhetően) elképesztően jól játszott, és 6-0-ra elintézte a meccs utolsó szakaszát. Fenomenális volt, amit művelt, és ezzel (megint) előlépett a torna egyik favoritjává, Robertsonnal karöltve. Annyi a különbség kettejük között, hogy Trump ága "kiürült", neki elvileg sokkal könnyebb a döntőig vezető útja. Maguire ellen meglepő lenne, ha nem győzne simán.

A mai menetrend:

11:00 David Gilbert - Kyren Wilson (1. szakasz)

          Gary Wilson - Ali Carter (1. szakasz)

15:30 John Higgins - Neil Robertson (1. szakasz)

          Judd Trump - Stephen Maguire (1. szakasz)

20:00 David Gilbert - Kyren Wilson (2. szakasz)

          Gary Wilson - Ali Carter (2. szakasz)

Hozzászólások