Snooker - A snookert is elérte a koronavírus, 100 nézőt engednek csak be a Gibraltar Openre
A snookert is elérte a koronavírus, 100 nézőt engednek csak be a Gibraltar Openre
Fotó: Europress/AFP

A snookert is elérte a koronavírus, 100 nézőt engednek csak be a Gibraltar Openre

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/10 13:33

A héten péntektől vasárnapig rendezik az European Series mini sorozat negyedik egyben utolsó tornáját, a Gibraltar Opent. Ezen a viadalon dől el, hogy Judd Trump vagy Neil Robertson, esetleg más nyeri-e a 150 ezer fontos bónuszt, tehát izgalmakban papíron nem lesz hiány, viszont nézőkben annál inkább. Ugyanis a koronavírus a snookert is elérte, Gibraltárban a fertőzésveszély miatt központilag határozták meg, hogy sporteseményekre határozatlan ideig mindössze 100 embert engednek be.

Gibraltáron eddig szerencsére nem terjedt el a vírus, mindössze egy fertőzöttet regisztráltak, aki azóta már meg is gyógyult. Az óvatosság azonban nem árt, ezért a kormány határozatának értelmében mindennemű sporteseményt határozatlan ideig mindössze 100 néző előtt rendezhetnek meg, ráadásul azoknak a külföldről érkezőknek, akik veszélyeztetett országból lépnék át Gibraltár határait, jelentkezniük kell a hivatalos szervnél.

A döntés természetesen hátrányosan érinti a viadalt és leginkább a szurkolókat, ám mégis teljesen érthető, ilyen helyzetben nem szabad kockáztatni, a sport és az azzal járó szurkolói élmény ezúttal háttérbe kell, hogy kerüljön. Ezt a véleményt osztja Barry Hearn, a WST elnöke is.

„Minden sportágat, minden céget érint a koronavírus. Természetesen mi sem vagyunk kivétel, a biztonság érdekében hallgatunk az adott ország kormányának tanácsára. A játékosok és a közreműködő személyzet, valamint a nézők, a szurkolók egészségi állapota a legfontosabb, ezért nem kockáztatunk. A gibraltári kormánnyal egyeztetve természetesen elfogadtuk a döntést, a biztonság a legfontosabb. Ez a torna fontos a játékosok számára, szeretik a helyszín, és a nézők a szurkolók is kedvelik a viadalt, amit ezúttal inkább a televízión keresztül lehet majd követni. A tét nem kicsi, hiszen komoly pénznyereményért folyik a csata. Az elkövetkezendő hetekben meg fogjuk vizsgálni, hogy a soron következő tornákat hogyan tudjuk lebonyolítani az ismert okok fényében” - kommentálta a döntést Hearn. 

A viadalt amúgy 2015 óta rendezik meg, Marco Fu az első győztes. Azóta nyert Shaun Murphy, Ryan Day, legutóbb pedig Stuart Bingham. A 128-as táblával rajtoló verseny végkimenetele megjósolhatatlan, hiszen egyrészt négy győztes frame-ig tart minden meccs, másrészt az unalomig ismételt kitétel ezúttal is igaz, ezen a szinten bárki bárkit legyőzhet. A címvédő Binghamre például rögtön nem vár könnyű feladat, hiszen az első körben Gerard Greene lesz az ellenfele, ő mindig kellemetlen riválisnak számít. A jó öreg Jimmy White Chris Wakelin ellen bizonyíthat, Luca Brecelre pedig egy rangadó vár Ken Doherty ellen. Noppon Sanegkham visszalépett, így Mark Selby játék nélkül jutott a második körbe. Érdekesnek ígérkezik a kínai rangadó Yan Bingtao és Tian Pengfei között, de a Martin Gould – Mark Davis találkozó sem lesz papíron sima. Neil Robertson ellenfélre vár, Judd Trump Lee Prickman ellen kezd, John Higgins pedig majd Lu Ning ellen kell, hogy kivívja a továbbjutást. Mark Allen is itt lesz, 7. kiemeltként majd a Shoot Out-győztes Michael Holttal játszik, ez is izgalmas párosításnak tűnik.

Ami az esélyeket illeti, ahogy azt fentebb említettük megjósolhatatlan, de azért ki kell emelni Judd Trumpot és Neil Robertsont az esélyesek közül. Ugyanis ők ketten jelenleg a legjobb formában lévő játékosok, másrészt ők harcolnak a legnagyobb eséllyel a 150 ezer fontos bónuszért. Robertson nyerte a sorozat első tornáját, az European Masterst, majd döntőbe jutott a másodikon, a German Mastersen, amit azonban Trump nyert. A Shoot Outon egyikük sem indult, így a végső összecsapást Gibraltáron rendezik.

Azért lesz, aki bekavarhat, gondoljunk csak Selby-re, Kyren Wilsonra, Mark Williamsre, vagy éppen a címvédő Binghamre. Robertson idénybeli harmadik tornagyőzelmét arathatja, Trump viszont történelmet írhat, ugyanis hatodik trófeáját szerezheti meg a szezon során. 

Hozzászólások