Snooker - A Snooker Gála belülről
A Snooker Gála belülről
Fotó: Monique Limbos

A Snooker Gála belülről

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/03/21 09:24

Az ilyen napokért érdemes élni - szokták mondani, és most pontosan ezt érzem. Hatalmas siker volt az I. Magyar Snooker Gála. Neil Robertson és Ali Carter, valamint Michaela Tabb is szuperjól érezte magát, a magyar játékosok, Fenyvesi Zsolt, Horváth Attila és Révész Bulcsú pedig óriási, korábban sosem tapasztalt élménnyel lettek gazdagabbak. Délután és este is több mint 1000 néző előtt játszhattak, ami egészen kivételes dolog. Nem csak a magyarok számára:

Én vittem a sztárokat a szállodába a gála után, és Robertson azt mondta útközben, hogy ilyen tapsvihart, mint amilyet Budapesten kaptak, legfeljebb a Crucible-ben tapasztalnak. Azaz a magyar közönség a világbajnokság közönségéhez fogható, és ebben az a nagy dolog, hogy nem csak mi gondoljuk így. Carter is arról áradozott, hogy mennyire jól érezte magát az átlagosnál jóval lelkesebb közönség előtt. Azt is kiemelték a sztárok, hogy Kínában ugyan előfordul, hogy sok a néző, de teljesen furák a reakcióik, nem igazán értik a snookert. Pedig ott már mióta vannak profi versenyek. Nálunk most játszott először két profi, és szenzációs volt a közönség. A sztároknak is ez volt a legfontosabb, és ha ez számít, nekem is.

Utána még a szállodában is beszélgettem velük egy kicsit, és azt mondták, hogy számíthatunk rájuk, ha megint hívjuk őket, jönnek szívesen. Michaela pedig megköszönte, hogy gondoltunk rá, és elhívtuk. Végtelenül szerény és imádnivaló, no nem mintha bármilyen kétségeim lettek volna ezügyben, de személyesen minden várakozásomat felülmúlta.

Számomra egy hatalmas rohanás és idegeskedés volt az elmúlt néhány hónap. Azt hiszem, viharsebesen gyarapodtak az ősz hajszálaim, és rám fér egy nagyobb pihenés. De abszolút megérte. Nekem azért, mert teljesen abszurd és egyszerre felemelő érzés volt, hogy tavaly nyáron gondoltam egyet, és idén tavaszra létre jött az esemény. De még inkább azért, mert örömet tudtunk szerezni bő 2000 helyszíni rajongónak, és ki tudja mennyi tévénézőnek.

Merthogy készült tévés közvetítés is a gáláról. Mégpedig nem is akármilyen. Soha korábban magyar tévések nem közvetítettek snookert, de ez nem látszott meg. Végtelenül profin dolgoztak, és nagyszerű képeket, remek vágásokat, valamint nem utolsósorban kiváló feliratokat láthattunk. Köszönet érte a teljes stábnak, és persze a kommentátoroknak is. A Sport 1 kedden 15 órától még egyszer leadja a teljes műsort.

Számtalan levelek kaptunk, a nézők máris érdeklődnek a folytatás iránt, és biztatnak minket a II. Magyar Snooker Gála megrendezésére. Nincs mit tenni, a helyszínen megígértem, hogy lesz :)

Köszönet és örök hála Csurgó Balázsnak és Wéber Gábornak, akik hihetetlen mennyiségű munkát fektettek a szervezésbe. Nem arról van szó, hogy ők pusztán segítettek nekem. Az az igazság, hogy nélkülük egészen egyszerűen képtelenség lett volna összehozni az eseményt. Óriási köszönet Varga Péternek, aki kölcsönadta az asztalát. És minden egyes segítőnek hálásak vagyunk, akik gördülékennyé tették a nézők számára a gála napját.

Azért volt igazán jó ez a gála, mert a résztvevők nagyszerűen ötvözték a magas színvonalú játékot és a szórakoztatást. Voltak mindenféle félelmeim, de ezek hamar eloszlottak, hiszen a sztárok még a vártnál is sokkal profibbak voltak a helyzet kezelésében, és szerencsére a játék is jól ment nekik, ezt mutatja, hogy a nap folyamán öt százas breaket láthattunk. Számukra teljesen ismeretlen helyszínen, ismeretlen asztalon, egyetlen gyakorló lökés nélkül.

Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor minden feszültség elillant belőlem, mert éreztem, hogy már sínen van a gála. Szerencsére pont ekkor jött szembe a színfalak mögött Csurgó Balázs, akivel egy nagyot pacsiztunk. Aztán a gála végén, amikor Carter átvette az emlékplakettjét, odamutatta nekem a felemelt hüvelykujját. Kell ennél több?

Rengeteg fotó készült az eseményről, a lehető legprofibb képek, hiszen eljött a gálára a snooker fotózás belga nagyasszonya, Monique Limbos is. Íme néhány kép tőle:

CarterR

Robbo

Petúr és Attila

Zsolti közeli

teljes nézők

119

138

Carter nézők

Robbo nézők

Hozzászólások