Snooker - A modern korszak tíz legjobb snookerese
A modern korszak tíz legjobb snookerese
Fotó: Eurosport

A modern korszak tíz legjobb snookerese

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/05/10 09:10

Barry Hearn a World Snooker Tour elnöke. Magyarán a profi snooker főnöke, a sportág Bernie Ecclestone-ja. 45 éve mozog otthonosan a snookerben. 1977 óta rendezik a világbajnokságot a Crucible színházban, és ő mindig ott volt. Ő volt Steve Davis menedzsere fiatalkorától fogva, ő ugrott Davis nyakába, amikor 1981-ben meglett az első világbajnoki címe. Menedzselte Ronnie O'Sullivant is. Tíz éve irányítja a profi snookert, hatalmas változásokat hozott a sportágba, elsősorban sokkal több versenyt és sokkal több pénzt. Érdemes odafigyelni arra, amit ő mond. És még az ő tízes listáját is sokan vitatják. Nézzük:

1. Ronnie O'Sullivan
2. Stephen Hendry
3. Steve Davis
4. John Higgins
5. Ray Reardon

Eddig nem sokan vitatkoznak Hearn listájával. Legfeljebb annyiban, hogy egyesek szerint Hendry előrébb való a több világbajnoki címe miatt. Szerintük nyilván Davis is O'Sullivan előtt kellene hogy szerepeljen. Annyit azért hozzá kell tenni, hogy Hendry és Davis egy-egy évtized urai voltak, akkor söpörtek le mindenkit, utána viszont nem tudtak igazán sokat letenni az asztalra. O'Sullivan sosem volt igazi dominátor, viszont ő már 25 éve folyamatosan ott van a csúcson, és elsősorban emiatt kerülhet a lista elejére. Hearn az ösztönösségét, a zseniségét emeli ki, de ha csak ezt néznénk, akkor Trump nyugodtan lehetne második a listán. És éppen ő az, akinek a helyezése heves vitákat gerjesztett.

6. Judd Trump
7. Mark Selby

Trump és Hearn.Trump és Hearn. Fotó: Eurosport

Hearn a benne rejlő potenciál miatt teszi ilyen magasra Trumpot. De akárhogy is nézzük, Selby egyelőre sokkal nagyobb bajnok a jelenlegi világelsőnél. Selby nyolc Triple Crown trófeát nyert, Trump "csak" hármat. Per pillanat Selby-nek kellene előrébb állnia a lsitán. Már amennyiben van értelme egy ilyen listának. Van?

8. Paul Hunter
9. Alex Higgins
10. Jimmy White

Itt már bőven vannak vitatott nevek. Egyrészt: hogy kerül Hunter erre a listára? Igaz, máig fájó veszteség a snooker számára, hiszen rendkívül fiatalon hunyt el, számtalan siker állt még előtte, és nagyon szimpatikus és tehetséges játékos volt. Szeretjük a mai napig, de egy ilyen listára egyszerűen nem fér fel. Még Jimmy White szereplése is indokoltabb. Pedig Jimmy is vitatható, hiszen gyakorlatilag semmit sem nyert, "csak" egy Masters és egy UK van a neve mellett. Meg a hat elbukott vb döntő. Mégis, olyan fontos hatása volt a játékra, hogy el kell férnie ezen a listán, mint ahogy Alex Higginsnek is. Hunter helyett viszont Mark Williamsnek kellene szerepelnie, ez teljesen egyértelmű.

Hozzászólások