Snooker - A legjobb snooker gála
A legjobb snooker gála
Fotó: Fehér Soma

A legjobb snooker gála

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/11/29 09:19
Sokaktól, sokféle emberektől hallottam, hogy a múlt szombati, szám szerint ötödik, hivatalos nevén Tippmix Magyar Snooker Gála Különkiadás volt az eddigi legjobb a magyar gálák sorában. Ha a nézők és a résztvevők is így látták, akkor így kellett lennie, nem vitatom :)

Én szervezőként, úgymond belülről nézve, kicsit máshogy látom a gálákat, mint a lelátón ülők, arról nem is beszélve, hogy sajnos lemaradok néhány fontos, vagy éppen vicces pillanatról. Már csak ezért is örvendetes, hogy a Sport TV leadta a gálát.

Cserébe viszont van szerencsém testközelből találkozni a profikkal, ami egészen fantasztikus élmény. Hihetetlen érzés, hogy ott ülsz egy asztalnál azokkal, akiket 10-20 éve csodálsz, akik a kedvenc sportágad legjobbjai, és közben ők is teljesen normális, közvetlen emberek, mindenféle sztárallűrök nélkül. John Higgins például egy nagyon jó humorérzékkel megáldott, kifejezetten kedves, érdeklődő, közvetlen ember. Judd Trump sokkal visszafogottabb, de minden egyes kérdésünkre korrekt, őszinte, átgondolt választ adott. Nagyon szerény ember, messze van már fiatalkori önmagától, aki hajlamos volt beszólogatni akár O'Sullivannek is. Mindkettőjükről kiderült, hogy nagyon tisztelik egymást, és a profi versenyzőtársakat, riválisokat is. 

Révész Bulcsú, John Higgins.Révész Bulcsú, John Higgins. Fotó: Oláh Gergely Máté

A gála alatt én nagyrészt a kulisszák mögött mozgok, Csurgó Balázzsal és Wéber Gáborral, szervezőtársaimmal együtt. Intézzük, amit intézni kell, legyen az akár előre tudott, akár hirtelen felmerülő teendő. A sok rohangálás közepette azt a rendkívül kreatív kérdést tettem fel a kulisszák mögött egy-egy percre megpihenő, szintén rengeteget dolgozó néhány szembejövőnek, hogy miért szeretik a snooker gálát:

Palásti Péter, játékvezető:

- A közönség imád mindenkit. Szerintem most van a legjobb közönség, és ennek szerintem Bulcsú is az oka. Hozzátett a show-hoz rendesen. Nekem Higgins az egyik kedvencem, jó dolog őt így testközelből látni, de mindenképp nagyon feszült figyelmet igényel a munkám, nagyon kell koncentrálni. Múlt héten vezettem a budapesti Challenge Tour állomás döntőjét, azt hittem, az lesz a keményebb, de a gála is komoly kihívást jelent. Fel kell venni a sebességet és a fókuszt, 120%-on kell figyelni. Volt egy hibám, 25 helyett 75-öt mondtam, és Trump kiállt a lökésből, viccesen rám szólt, amitől kizökkentem, és nem volt könnyű utána újabb hiba nélkül lehozni a frame-et.

Almási Gergő, játékvezető:

- Nekem nagyon jó gyakorlás, tét nélküli. Szokom a kamerát és a tömeget. Nekem lámpaláz-legyűrő hatása van. Könnyebb úgy ugrabugrálni, hogy kicsit brahira veszik a dolgot. 

- Szóval neked ez egy felkészülési snooker gála. Mire készülsz fel éppen?

- A German Masters selejtezőjére, illetve későbbi World Snookeres meghívásokra.

balról: Petur, Almási, Palásti.balról: Petur, Almási, Palásti. Fotó: Oláh Gergely Máté

Révész Bulcsú, gálafellépő:

- Egyrészt nagyon jó a hangulat, másrészt jó látni, hogy Magyarországon is ennyire sokan szeretik a snookert. 

- Hogy csinálod, hogy nem izgulsz a szupersztárok mellett?

- Kicsit már megszoktam a nagy közönséget és a profik közelségét, mert ez már a negyedik gála, amin részt vehetek. 

Petur András, a Sport TV sportriportere, a snooker gála szenzációs műsorvezetője:

- Nagyon szeretem azokat a pillanatokat, amikor ismert és profi sportolók egy picit kizökkennek a megszokott menetből, és mi azért vagyunk itt, hogy egy kicsit még jobban kizökkentsük őket, akár a vicces játékokkal, akár a jópofa mikrofonos ember segítségével. Egy-két olyan kérdést és helyzetet kapnak és átélnek, ahol kiderül mondjuk, hogy John Higgins mit gondol arról, ha futnia kell, és megveregeti a pohos hasát, utalva arra, hogy ő nem fog futni. Ilyet nem nagyon látunk egy világbajnoki közvetítésen. 

Anita, a segítők parádés koordinátora:

- Eszméletlen jó a hangulat, nagyon tetszik a játékosok profizmusa és a humora is. Az önkéntes csapat pedig szinte olyan, mint egy család.

Szakály Kinga, a nézőirányítás nagyasszonya:

- Imádom a hangulatot. Imádom a visszatérő embereket, akik majdnem egy kis közösséget alkotnak már. Mindig vannak olyan arcok, akikkel kvázi régi barátokként találkozunk, és onnan folytatjuk a beszélgetést, ahol abbahagytuk. 

- Te zsigerből jól tudod irányítani az embereket, egyszerre vagy kedves és határozott, ezt hogy csinálod?

- Szakmai ártalom. Egészségügy és HR :)

Szigi, felbecsülhetetlen értékű ruhatáros:

- Nagyon jól érzem magam ilyen sok kedves ember között. Csodajó játékosok, csodajó hangulat, az egész csapat varázslatos. Minden évben legalább egyszer ilyen hangulatot teremtünk a Gerevichben, ez szerintem példaértékű. 

Bekk László, a Magyar Biliárd Szövetség Snooker Szakágának kiváló titkára:

Kihoztunk két CueZone asztalt, amit a profi világszövetségtől kapott a szakág, és elsősorban gyerekeknek szeretnénk bemutatni a sportot. Ki is próbálhatják magukat a zöld posztó mellett. Voltak visszatérő vendégek, voltak ígéretes tehetségek, és olyan 8 éves fiatal is jött, aki szakági játékossal együtt készül.

Nemcsak a gyerekek érdeklődtek a miniasztalok iránt. Itt készítettem az egyik kedvenc videómat, amin a sztárok menedzsere, Django egy telefonbeszélgetés közben lök néhányat:

Csurgó Balázs szervezőtársam velősen összefoglalta a véleményét arról, hogy miért szereti a gálákat, amit én is osztok:

Mert a hobbimban dolgozhatok, és a munka mellett egy óriási sikerélmény. 

Annyit azért még hozzátennék, hogy hihetetlen, mivé nőtte ki magát az a kis kezdeményezés, amit gyakorlatilag három éve indítottunk el. Szombaton, az ötödik snooker gálán a legutóbbi világbajnoki döntő visszavágóját játszották Magyarországon, sokkal több néző előtt, mint májusban a Crucible-ben :)

A Tippmix Magyar Snooker Gála Különkiadásról nagy terjedelemben beszámolt két kiemelten fontos portál, az Index és az NSO, valamint a nyomtatott Nemzeti Sport hétfői számában megjelent egy interjú John Higginsszel, mely természetesen a gálán készült.

Hozzászólások