Snooker - A legfurább világbajnokság?
A legfurább világbajnokság?
Fotó: World Snooker

A legfurább világbajnokság?

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/05/02 13:27

Jó ideje nézem már a snooker világbajnokságokat, de ilyet, mint az idei, nem tudok felidézni. A ma kezdődő elődöntők legnagyobb furcsasága, hogy két meglepetés játékos jutott el idáig. Mert Dave Gilbert akármilyen jó játékos, akármennyire is élete legerősebb szezonját futotta, és akárhogy is lett kiemelt a Crucible-ben (37 évesen, életében először), sehogy sem volt várható, hogy ilyen messzire jut. 

Először legyőzte Perryt, ami már önmagában kisebb meglepetés volt. Aztán túljutott Williamsen, aki nyilván nagy skalp, de tudjuk, hogy a címvédő a meccs szakaszai között kórházban volt - ez mindenképp kisebbíti a meglepetés szintjét. És aztán jött a második fordulóban bomba jól játszó Kyren Wilson. Csakhogy ellene Gilbert is előhúzta a legjobbját, és 12 (!) félszáz feletti breakkel 13-8-ra legyőzte.

Dave Gilbert.Dave Gilbert. Fotó: World Snooker

Gilbert elődöntőig vezető útjának külön szépsége, hogy idén két pontszerző döntőt játszott, az elsőt Williams ellen, a másodikat Wilson ellen vesztette el. Ennél gyönyörűbben nem is vághatott volna vissza a vereségekért. 

Egyébként pályafutása korábbi szakaszában egyetlen döntőt játszott, még 2015-ben, az International Championshipen. Ott pedig Higgins állította meg. És vajon ki lesz most az ellenfele az elődöntőben?

Hát persze, hogy Higgins. Aki döntőig masírozott az utóbbi két kiírás során, tehát most is be kell jutnia. Vagy mégsem? Sokan már azon is meglepődtek, hogy legyőzte Binghamet, ami nem is volt egyszerű menet. Aztán Robertson ellen még inkább ő tűnt az "underdognak" - ezt is furcsa Higginsszel kapcsolatban leírni.

De valahogy megnyerte ezt a meccset is. Robertson egyébként azt mondta (márpedig ő sosem szokott a körülményekre hivatkozni egy vereség után), hogy az egész szezonban nem játszottak ilyen rossz asztalon, mint a negyeddöntőben Higgins ellen. Alighanem a skót is így gondolta, mert előfordult a meccsen, hogy mindketten az asztal letakarítását kérték akkor, amikor annak még nem jött el az ideje. Sajnálatos, hogy így alakult, mert ennek következtében egy elég vacak meccset játszottak, elmaradt a gigászi rangadó.

Visszatérve Higginsre: jól csinálja. Vacak szezonja volt, és ezt lépten-nyomon hangoztatja. Gilbert ellen sem mondja magát esélyesnek, ami mégiscsak vicces, hiszen ő már a 10. elődöntőjét játssza a Crucible-ben, Gilbert pedig az elsőt.

Az alsó ágon Trump többé-kevésbé úgy jutott el az elődöntőig, ahogy várható volt. Az viszont nem nagyon volt benne a pakliban, hogy Gary Wilson lesz az ellenfele. Ő az idei torna abszolút meglepetése, és nemcsak az eredményei (Brecel, Selby és Carter legyőzése), hanem a mutatott játéka miatt is. Mert hogy valaki, aki mindössze másodszor jár a Crucible-ben, aki életében egyetlen pontszerző döntőt vívott, és aki ranglista 32. helyezettként kvalifikált a vébére, ennyire higgadtan, ilyen kötélidegzettel, és ilyen remekül játsszon, az már tényleg majdhogynem példátlan. Selby ellen és Carter ellen is 11 ötven feletti breaket lökött. Csak nagyon halkan merem leírni, hogy a négy elődöntős közül eddig mintha Gilbert és Wilson nyújtotta volna a kiegyensúlyozottabb játékot, nem Higgins és Trump.

Ettől még persze utóbbiak döntőbe jutása volna a papírforma eredmény. De hát ezen a vébén bőven láttunk már karón varjút...

Hozzászólások