Snooker - A legesélytelenebb játékos szálította a világbajnokság első igazi meglepetését
A legesélytelenebb játékos szálította a világbajnokság első igazi meglepetését
Fotó: WST

A legesélytelenebb játékos szálította a világbajnokság első igazi meglepetését

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/08/05 09:04
Világranglista 89. helyezettként kvalifikált a snooker világbajnokságra a walesi Jamie Clarke. Életében először, azaz ő is az idei öt újonc közé tartozik. Több helyen olvastam róla, hogy nagyon tehetséges, és a selejtezőben Perry-t, valamint Akanit is búcsúztatta, de arra azért nem lehetett számítani, hogy Allent is haza tudja küldeni.

Nem mintha az északír ne tudna kiesni az első fordulóban - tavaly is ez történt vele. Tavaly is remek szezont futott, a favoritok közé tartozott, de Zhou Yuelong megállította rögtön az első meccsén. Idén is erős szezont produkált, ráadásul mesésen kezdte a meccsét Clarke ellen. Két százassal indított, és az első négy megnyert frame-je mind százast hozott. 

Hiába, így is csak 5-4-gyel tudta befejezni az első szakaszt, ami semmiképp sem nevezhető meggyőző fölénynek. Este is egy százassal indított, és ezzel beállította O'Sullivan húszéves rekordját - soha senki nem lökött a Crucible első fordulójában ötnél több százas breaket.

Csakhogy ez is kevés volt. Egyszerűen nem volt képes lerázni a walesit, sőt, az esti szünetben már Clarke vezetett 7-6-ra. Ő nem nagy breakekkel operált, bár egy-kettő neki is összejött. Sokkal inkább az állhatatossága, a végig pozitív hozzáállása, és persze a kevés hibája vitte előre. Jónéhány frame-et ellopott, és a szoros csaták többségét ő nyerte meg.


Érdekesség, hogy Clarke a világbajnokság előtt Saengkhammal gyakorolt egy hétig. Mindketten továbbmentek az első fordulóból. Clarke számára a kvalifikáció volt a legfontosabb, ez kellett ahhoz, hogy megtartsa profi státuszát.

"Álmomban sem gondoltam volna, hogy győzni fogok. A selejtezőt kevés önbizalommal kezdtem meg, csak abban reménykedtem, hogy talán egy meccset megnyerek. Ez megtörtént, és onnantól fogva minden sikerül. Teljes sokkban vagyok. Úgy álltam a meccshez, hogy élvezni akarom minden percét, és imádtam az egészet az elejétől a végéig."

Ezen az ágon (Higgins negyedében) sorra jöttek a papírforma-borulások. Clarke ellenfele McGill lesz, és az első forduló alapján az bizony egy parádés összecsapás lehet.

Szerdán véget ér az első forduló, Gould 7-2-re vezet Maguire ellen, ő lehet a következő továbbjutó selejtezős, Hawkins pedig alighanem hozza a papírformát Ursenbacher ellen, mivel ő is 7-2-re vezet. Egyszersmind elkezdődnek a második fordulós mérkőzések is, melyek már 13 nyert frame-ig tartanak. 14 órakor kezd Higgins és Maflin, 20 órakor pedig Williams és Bingham.

Hozzászólások