Snooker - A koronavírus-járvány miatt elhalasztják a snooker vb-t
A koronavírus-járvány miatt elhalasztják a snooker vb-t
Fotó: Europress/AFP

A koronavírus-járvány miatt elhalasztják a snooker vb-t

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/21 14:09

Igazából várható volt, az lett volna a meglepetés, ha az eredeti időpontban megtartják az idei kiírást. A World Snooker Tour pénteken jelentette be, hogy az április 18-tól rajtoló világbajnokságot egy júliusi vagy augusztusi időpontban rendezik majd meg. A döntés érthető, a szövetség a játékosok egészségét és biztonságát figyelemben tartva hozta meg a torna történetében szinte példátlan döntést. 

Ahogy arról korábban is írtunk már, a koronavírus-járvány hetek óta beszédtéma volt a snooker háza táján is, mindenki tisztában volt azzal, hogy a jelenlegi történetek fényében a szezon további része szalmaszálon függ. A drasztikus döntéseket megelőzvén először jöttek a biztonsági intézkedések a szövetség által, a Gibraltar Opent előbb úgy volt, hogy csupán 100 néző előtt rendezik meg, ám végül szurkolók nélkül zárult. A díjátadó ennek fényében igen szürreálisra sikeredett, ám a játékosok, a játékvezetők és a Tour-dolgozóinak egészsége természetesen mindent felülírt. Ezt követően mindenki úgy készült, hogy a Tour Championship, a Coral Tour záróversenye is hasonló forgatókönyv szerint zajlik majd, ám a rajt előtt szinte órákkal lefújták a versenyt. 

Ez az intézkedés már előrevetítette, hogy mi lesz a 2020-as világbajnokság sorsa, amely pénteken végül megpecsételődött. A szövetség bejelentése alapján az április 18-tól május 4-ig tartó versenyt elhalasztják és egy júliusi vagy augusztusi időpontban kerül megrendezésre. A WST feltétlenül az eredeti helyszínen, a Crucible Színházban kívánja megtartani a sportág legrangosabb viadalát, kérdés, hogy egyrészt a a járvány lecseng-e addig, másrészt a színházszövetség megnyitja-e a színházak kapuit, valamint ha igen, lesz-e akkor szabad kapacitása a Crucible-nek. Kérdés még, hogy a selejtező mikor és hol kerül megrendezésre, hiszen a top-16-on kívül más még nem kvalifikálta magát a viadalra. A kvalifikáció szisztémája ráadásul megváltozott a tavalyihoz képest, idéntől a világranglistás helyezések is számítanak és három helyett négy körös lesz a selejtező. Szintén felmerül a kérdés, hogy a top-16 mezőnye hogyan kerül megállapításra, lévén a Tour Championship még alakíthatott volna ezen valamelyest. 

Az új dátum egyelőre még nem ismert, annak megtalálásához a BBC is kell, hiszen a csatorna műsorrendjét szintén alapjaiban befolyásolja a járvány, ráadásul július végén az olimpia is kezdetét veszi elvileg. 

"Nehéz idők ezek most mindannyiunk számára, de eltökéltek vagyunk abban, hogy együtt vészeljük át. A rajongók és a játékosok természetesen joggal aggódnak a világbajnokság megrendezéséért, de biztosíthatok mindenkit, hogy a partnereinkkel, a televíziós társaságokkal azon vagyunk, hogy egy új időpontban, de megrendezésre kerüljön a világbajnokság." - kommentálta a WST döntését az elnök Barry Hearn. 

A játékosok természetesen üdvözölték a döntést, még akkor is, ha számukra ez a legrosszabb elképzelhető forgatókönyv, lévén ők csak akkor keresnek pénzt, ha vannak tornák. Barry Hearn és a szövetség döntéshozói éppen ezért azon dolgoznak a színfalak mögött, hogy valamilyen módon segíthessenek a Tour szereplőinek. Hearn ugyanis tisztában van azzal, hogy a játékosok úgymond "maszekok", tehát létfontosságú számukra, hogy lehetőséget kapjanak a pénzkeresésre. 

"Keressük a lehetőségét annak, hogy zárt ajtók mögött tornákat rendezzünk a játékosoknak. Szeretnénk a Tourt életben tartani, de konkrét tervünk és javaslatunk még nincs, amint lesz, azt természetesen nyilvánosságra hozzuk akár már a jövő héten." - beszélt a tervekről Barry Hearn. 

A snooker világbajnokság  1927-től egészen 1940-ig megszakítás nélkül került megrendezésre, majd 1946-tól 1957-ig szintén egy vb sem maradt el. 1958 és 1963 között nem rendeztek világbajnokságot, ezt követően azonban már minden évben. A Crucible Színház 1977 óta ad otthont az évadzáró eseménynek, és eddig egyszer sem kellett elhalasztani.


Hozzászólások