Snooker - A koronavírus a snooker vb-t is veszélyezteti
A koronavírus a snooker vb-t is veszélyezteti
Fotó: Europress/AFP

A koronavírus a snooker vb-t is veszélyezteti

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/17 12:24

A koronavírus-járvány miatt a nemzetközi sportélet szinte teljesen leállt. Szünetel szinte mindegyik labdarúgó-bajnokság, egy nap alatt befejeződött a téli sport idény, az amerikai bajnokságok leálltak, nem rendeznek tornát a férfi és a női teniszben sem és szünetet rendeltek el a nemzetközi golfsorozatok esetében is. A snooker viszont még tartja magát, Barry Hearn hallani sem akar a leállásról. Ugyanakkor Angliában is egyre másra hozzák a szigorító intézkedéseket, az ottani Színház Szövetség például a kormány javaslatára a színházak határozatlan időre szóló bezárása mellett döntött. Miután a snooker világbajnokságot a Crucible Színházban rendezik, talán nem túlzás kijelenteni, hogy az idei világbajnokság megrendezése nem annyira betonbiztos. 

A WST elnöke, Barry Hearn pár napja Twitter csatornáján jegyezte meg, hogy esze ágában sincsen leállítani a szezonból hátralévő két tornát. Szigorító intézkedések azért történtek, az eredetileg ma rajtoló, ám végül július közepéig elhalasztott Tour Championship nézők nélkül került volna megrendezésre, ami pedig a világbajnokságott illeti, nos addig persze van még egy kis idő, de az előjelek nem túl ígéretesek. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a döntés kikerül Hearn hatásköréből és a biztonsági óvintézkedések hatással lesznek a szezon főeseményére is. Az eredetileg április 18-ától rajtoló világbajnokság  1927-től egészen 1940-ig megszakítás nélkül került megrendezésre, majd 1946-tól 1957-ig szintén egy vb-sem maradt el. 1958 és 1963 nem rendeztek világbajnokságot, ezt követően azonban már minden évben. A Crucible Színház 1977 óta ad otthont az évadzáró eseménynek és eleddig egyszer sem kellett sem elhalasztani, főleg nem törölni. Idén azonban sokak szerint valós veszély fenyegeti a legrangosabb és egyben legnépszerűbb versenyt. 

Barry Hearn és a rajongók és persze a játékosok is gyaníthatóan azt  szeretnék, ha megrendezésre kerülne a viadal, ám ha biztonsági szempontokat vesszük figyelembe, akkor ennek már nem biztos, hogy mindenki örül. Ha ma rendeznék a vb-t, akkor nézők biztos, hogy nem lehetnének jelen a Crucible-ben. A selejtezőket más helyszínen rendezik, több mint 100 résztvevővel, tehát ott is potenciális a fertőzésveszély, főleg ha a kvalin résztvevő játékos egyáltalán eljut Angliáig. Ideális helyzetben - ha egyáltalán ebben a szituációban lehet ilyenről beszélni - a kvalifikáció rendben lezajlik, ám rögtön szembe találjuk magunkat a következő problémával, ugyanis a Színház Szövetség bezárásra szólította fel a színházakat, így a vele szerződésben álló Crucible-t is. Azt persze nem tudni, hogy a bezárás csak a színházi eseményekre szól, vagy más rendezvények megtartására van-e engedélye a vb ikonikus helyszínének. Mindenesetre mindez nem túl jó előjel. 

Megoldásként felmerülhet a torna elhalasztása. 

Erre sok esély ugyan nincs, hiszen a versenynaptár borzasztóan telített, a nyári szünetben sincs elegendő idő. A világbajnokság ráadásul a leghosszabb torna, már az első körben is 10 nyert frame-ig menő párharcokat rendeznek, a második körtől már 13 nyertig megy, az elődöntőben 17 frame-et kell nyerni, a döntőben 18-at. A viadal 17 napon át tart, tehát már maga ez a tény is megköti a kezét a szervezőknek és a helyszínnek is, amelyik otthont ad neki. Jelen esetben a Crucible-nek, amely igen komoly kihasználtsággal fut, a színházi szezon során gyaníthatóan nincs 17 üres napja. Itt merül fel az újabb kérdés, hogy egy esetleges halasztás miatt előfordulhat-e, hogy akár új helyszín után kell nézniük a szervezőknek, amely megoldás mondani sem kell, hogy mennyire formabontó lenne. A világbajnokság összenőtt a Crucible Színházzal, elképzelhetetlennek tűnik, hogy bárhol máshol rendezzék a tornát.

Törölhetik akár a vb-t? 

És akkor elérkeztünk ahhoz a lehetőséghez, amelyet senki sem kíván, de ennek ellenére előfordulhat, hogy törlik a 2020-as világbajnokságot. Ez a forgatókönyv a legkiábrándítóbb, a legszomorúbb, ám sajnos alakulhatnak úgy a dolgok, hogy nem lesz más lehetősége Barry Hearnéknek. A snnooker jóllehet nem kontaktsport, ám a golf és a tenisz sem az. Ráadásul utóbbi kettő közül az egyiket mindig, a másikat az évad ezen szakaszában a szabadban rendezik. Mégis, mind a teniszezőknél, mind a golfozóknál rangos és egyben borzasztóan komoly pénzdíjjal rendelkező tornákat töröltek az idei versenynaptárból, mind közül kiemelkedik talán a golfozók Masters-versenye. Ráadásul a szereplőkre utazás vár, a határzárak és a légiforgalom leállása miatt ki tudja, hogy milyen nehézségek várnak egyes játékosokra. És akkor még az angol kormány esetleges biztonsági intézkedéseit nem is ismerjük. 

A fentiekben leírtak természetesen telis-tele vannak találgatásokkal, sejtésekkel, feltételes móddal, ami ebben a bizonytalan helyzetben talán érthető. Eddig egy dolog biztos csak, az idei snooker világbajnokságot egyelőre még nem törölték, és bár gyülekeznek a viharfelhők felette, de a tervek szerint április 18-án rajtol. Ha rajtol...

(via:snookerhq.com)


Hozzászólások