Snooker - A European Tour utolsó szezonja
A European Tour utolsó szezonja
Fotó: Monique Limbos

A European Tour utolsó szezonja

Buzás GáborBuzás Gábor
2015/07/30 14:13

Minden bizonnyal az idei szezonban rendeznek utoljára European Tour versenyeket. Ennek nagyon prózai az oka: a sorozat versenyenként 70.000 font veszteséget termel, és így természetesen nem érdemes fenntartani.

Barry Hearn találmánya nagyon komoly szerepet játszott a snookerélet fellendítésében, hiszen a korábbi 6-7 verseny helyett tavaly 20 valamire való tornát rendeztek, és a szezon érdemi részében alig volt olyan hét, amikor ne állhatott volna asztalhoz, aki pénzt akart keresni. Ezek a kisebb tornák remek lehetőséget biztosítottak az alacsonyabban rangsorolt játékosoknak a sztárok elleni küzdelemre, a kamerák előtti játékra, és a nagyobb neveknek is jól jött, hogy versenyhelyzetben élezhették a formájukat a nagyobb tornákra.

Vannak olyan állomások, amelyek megmaradnak a következő szezonban is. Egyelőre kevés a száz százalékos információ, de majdnem biztosan marad a naptárban a Paul Hunter Classic, amelyik már az ET (vagy korábbi nevén PTC) sorozat előtt is létezett, és népszerű volt. És meg fog maradni a rigai verseny is, mint ahogy más tornáknak is van erre sansza, csak éppen az kell hozzá, hogy el tudják tartani magukat. Ez persze nem könnyű kihívás, de remélhetőleg némelyik verseny sikerrel fog járni.

A további kesergés helyett nézzük, hogy kik lesznek ott a Riga Openen, ahol már játsszák a selejtezőket. A profik először pénteken állnak asztalhoz, mégpedig a felső ág mezőnye, a szokásos első három forduló meccseivel. A címvédő Selby legnehezebb ellenfele várhatóan Doherty lesz, de összecsaphat Gary Wilsonnal is, akivel áprilisban óriási meglepetésre a China Open döntőjében találkozott. Akkor Selby győzött 10-2-re.

A következő nyolcaddöntős helyért az Ausztráliában ismét magához térő Jamie Jonest, valamint Brecelt és Dayt találjuk. Igen kiegyensúlyozott csata várható a főtáblán lefelé haladva következő nyolcasban, elsősorban régi motorosok részéről: Dott, Stevens és Higginson küzd meg egy helyért. A következő csoportban találunk egy kiemelkedő favoritot Allen személyében, akinek elvileg nemigen okozhat gondot sem Oliver Lines, sem Lawler.

A következő csapatból is kiemelkedik egy játékos, mégpedig Hawkins, de vele felveheti a kesztyűt a világbajnokság meglepetése, McGill. Alattuk King és Michael White az esélyesek, a következő nyolcasból pedig Maguire-nek illene továbbjutnia, bár ehhez alighanem le kell győznie McManust is. A felső ág legalján találjuk Trumpot, akinek elsősorban Maflin okozhat nehéz perceket.

Az Eurosport 2 igen komoly adásidőt szentel az eseménynek. Pénteken 8:30-tól egészen 22 óráig (vagy még tovább) tart a közvetítés.

Hozzászólások