Snooker - A címvédő nélkül indul a World Open
A címvédő nélkül indul a World Open
Fotó: World Snooker

A címvédő nélkül indul a World Open

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/10/27 13:22

Nem lesz ott a címvédő Mark Williams a hétfőn rajtoló World Openen, a kínai Yushan városában. Nélküle is bőven lesznek favoritok, sőt, ő mostanában nem is igazán mondható annak, hiszen nemrég a visszavonulását pedzegette.

Esélyes lenne viszont Neil Robertson, csakhogy ő sem lesz ott. A világ leghülyébb tévedése miatt: az ausztrál nem jutott el a selejtezőre, miután másik Barnsley-t ütött be az autója navigációs rendszerébe. Amolyan Darwin-díjas megmozdulás...

A top 16 közül mindenki más ott lesz. Igen, igen, maga Ronnie O'Sullivan is, pedig ő azóta nem vett részt ezen a tornán, mióta Kínában rendezik, azaz az utóbbi hat kiadás kihagyta. Idén még csak egyszer járt Kínában az ötszörös világbajnok, akkor viszont megnyerte a Shanghai Masterst. Ami meghívásos torna. Pontszerzőn legutóbb a 2018-as China Openen tisztelte meg jelenlétével Kínát, akkor is kipottyant az első körben. A teljes tavalyi szezonban negligálta a kínai pontszerzőket, úgyhogy most nagyon boldogok lehetnek a World Open szervezői. Vagy néhány 10.000 fonttal szegényebbek. Kínában legutóbb a Shanghai Masterst nyerte meg 2017-ben (akkor még) pontszerzőként. Az utolsó előtti kínai pontszerző trófeáért egészen 2009-ig kell visszamenni az időben. Mindezt csak azért írom, hogy lássuk: Kínában nem biztos, hogy ő a top favorit.

Úgy gondolom, az English Open megnyerése, a relatíve hosszú "száraz" időszak után nagyon oda kell figyelni Selbyre. Ő nem az a fajta, aki megelégszik egyszerre egy trófeával, és ha már beindult a szekér, alighanem ezen a tornán is nagyon veszélyes lesz. Anthony Hamilton az első ellenfele, és már a 32 között jöhet Ricky Walden, aki szintén remekelt az English Openen. A 16 között Bingham, a nyolc között Murphy vagy Higgins a papírforma szerinti ellenfele, nem egyszerű sorsolás.

Trump ehhez képest meglehetősen könnyűnek tűnő ágra került. Perry és Hawkins lehet az első két top 16-os ellenfele, viszont ha bejut az elődöntőbe, ott már az előbb említett Selby-féle ágról jön neki ellenfél.

Az alsó ágra került O'Sullivan, Allen, Gilbert, Kyren Wilson, Carter, Lisowski, Hossein Vafaei... van itt bőven banánhéj, de mégiscsak egy kicsit könnyebb ág, mint a felső. Talán Allen döntőbe jutása lenne a legkevésbé meglepő, esetleg O'Sullivané, de rá soha semmilyen körülmények között nem szabad fogadni, még egy cikkecske formájában sem. Igaz, ellene sem...

Állandó kérdés most már, különösen kínai tornán, hogy mi lesz Dinggel. A hazaiak szupersztárja rossz formában játszik, immár két éve. Egyébként éppen a World Openen szerezte legutóbbi pontszerző trófeáját. Sőt, az utóbbi hármat egyaránt Kínában emelhette a magasba. A tavalyi szezonja olyannyira pocsékul sikerült, hogy még csak pontszerző elődöntőig sem ment el, negyeddöntőbe is mindössze egyszer jutott. Idén is csak egy negyeddöntőt hozott össze, de még fiatal a szezon. Ding már csak a 18. helyen áll a világranglistán, nagyon kellenek neki a pontok, a győzelmek. 

Az Eurosport 1-en hétfő reggel 7:25-kor indul a közvetítés, és egész héten ezen a csatornán lehet majd nézni a meccseket, kivéve a döntő második felét, ami az Eurosport 2-n lesz látható.

Hozzászólások