Snooker - 74 éves biliárdos győzte le világbajnok honfitársát
74 éves biliárdos győzte le világbajnok honfitársát

74 éves biliárdos győzte le világbajnok honfitársát

Szentimrei Kristóf ·
2018/08/20 23:16

Ahogy a snookerre, úgy a poolbiliárdra is igaz, hogy szinte kortalan. Az viszont ritka mint a fehér holló, hogy 70-en túl valaki egy világbajnokot győzzön le, ráadásul éppen egy világbajnokságon. Már pedig Earl Herring ezt a tettet hajtotta végre Shane Van Boening ellen a New Yorkban zajló straight (14.1) pool világbajnokságon, ahol egyébként ötödszörre koronázták meg a szintén nem éppen fiatal (39 éves) Thorsten Hohmann-t.

Augusztus 13. és 19. között rendezték meg a 78. straight pool, vagy más néven 14.1-es pool világbajnokságot, ezúttal a New York-i The Spot Biliard Cafe-ban 30 kiváló biliárdjátékossal. Az egyik, ha nem a legnagyobb múltra visszatekintő pool versenyen idén is számos klasszis vett részt, mint az amerikaiak közül Shane Van Boening és Johnny Archer, valamint a finn Mika Immonen és a fülöp-szigeteki Warren Kiamco.

Ugyanakkor a játéknem igazi specialistáját, Thorsten Hohmann-t ezúttal sem lehetett megállítani, aki ötödik alkalommal (2006, 2011, 2013, 2015, 2018) győzedelmeskedett ezen a tornán. Hohmann egyébként kétszeres világbajnok a 9-es poolban is, úgyhogy összességében ez már a hetedik vb-címe. A döntőben egyébként egy hazai játékost, Tony Robles-t győzött le, aki a fináléig vezető úton a két évvel ezelőtti bajnok Immonen-t is búcsúztatta.

És akkor még beszéljünk egy kicsit az amerikai játékosokról, akiknél házon belül két nagy meglepetés is történt. Az egyik, hogy a selejtezőből feljutó Michael Badstuebner megverte a már majdnem három évtizede élvonalban lévő Johnny Archer-t, és végül érmet szerzett.

A másik pedig, hogy a 74 esztendős Earl Herring még a csoportkörben lepte meg a 10-es játéknemben világbajnok Shane Van Boening-et olyannyira, hogy szoros csatában (100-98-ra) felül is múlta a nála majdnem 40 évvel fiatalabb klasszist. Azért ez még a biliárdsportban is kivételes teljesítmény, pláne egy ilyen rangú világversenyen!

Magáról, a 14.1-es játéknemről

A 14.1, vagy mai nevén inkább straight pool a négy nagy játéknem egyike (a 8-as, a 9-es és 10-es mellett), és azok közül is a legrégebbi hagyományokkal bíró műfaja a poolbiliárdnak. Nem véletlenül, hiszen az Egyesült Államokból kiinduló sportág éppen szülőhazájában a legnépszerűbb a mai napig. A leghíresebb biliárdos filmben, az 1961-es The Hustler című filmben is találkozhattunk ezzel a játékkal. Bár Európában, és a világ többi részén is egyre több straight pool versenyt rendeznek, szinte csak az USA-ban találunk heti rendszerességgel tornákat a különböző nagyvárosokban.

Aki esetleg nem ismeri a biliárd eme különleges játékát, annak röviden bemutatom. Ugyanúgy 15 golyóval (plusz a fehérrel) játsszák mint a hétköznapokban legismertebb 8-as poolt, viszont itt nem kell külön a csíkos vagy a teli golyókra játszanunk, hanem a fekete 8-as golyót is beleértve bármelyik golyót belökhetjük (bármelyik lyukba). Minden egyes belökött golyó egy pontot ér, és amíg nem hibáztunk, addig tart a sorozatunk, más szóval a break-ünk.

A 14. golyónál jön el a kulcspillanat, ugyanis miután azt is belöktük, az utolsó golyót az asztalon hagyjuk, és a többit úgy rakjuk fel, ahogy a játék kezdeténél, csak az első golyó helyét szabadon hagyjuk (általában). Mindezért hívjuk eredetileg 14.1-nek ezt a játékot. Ha a játékos jó bontószöget hagyott az utolsó golyóra, akkor annak belökése után is könnyen folytathatja a sorozatát, a következő partik pedig ugyanilyen lefolyással mennek tovább. Végül 50-től akár 300 nyert pontig is mehet egy mérkőzés (vagy ameddig akarjuk...).

A straight poolban alapvető szerepe van a bontásoknak, amelynek köszönhetően a poolbiliárd játéknemei közül talán ez áll a legközelebb a snookerhez. Azonban van egy döntő különbség, ugyanis a snookerrel ellentétben a straight poolban minél előbb érdemes bontani a minél jobb bontógolyó érdekében.

Íme egy kis bemutató a 14.1 poolról:

A világbajnokságról és rekordokról

A straight pool világbajnokság több mint 100 éves múltra tekint vissza, noha csak négyszer rendezték meg hivatalosan, a Pool Világszövetség (WPA – World Pool Association) keretei között (2006-2008, 2011). Már 1911-ben rendeztek az Egyesült Államokban 14.1-es versenyt a világ legjobbjainak, majd 1916-tól már világbajnokságként írták ki az eseményt. A versenyt egyértelműen kisajátították a hazaiak, hiszen 1990-ig nem nyert rajtuk kívül senki. Az első világbajnok, Frank Taberski rögtön 14-szer hódította el egymás után a trófeát, akit rögtön utána Ralph Greenleaf fejelt meg 16 egymást követő elsőséggel, azonban így sem ő a torna legeredményesebb játékosa.

A legendás Willie Mosconi ugyanis a ’40-es és az ’50-es évek legyőzhetetlenje volt, és 19-szeres(!) világbajnoka lett a játéknak. Azonban egy ennél is fontosabb rekord fűződik a nevéhez, miszerint máig ő tartja a legnagyobb break világrekordját, ugyanis 526 golyót lőtt be egymás után hiba nélkül. Bár egyes források szerint lőttek már több 600 feletti break-et is, mindmáig Mosconi csúcsa a hivatalos rekord. Nem véletlen, hogy a biliárdsport egyik csúcseseményének számító Mosconi Kupát – amin többek közt Ronnie O’Sullivan is indult egykoron - az ő tiszteletére rendezik meg minden év decemberében. (Ez egy csapatverseny Európa és az USA között, akik egyaránt öt legjobb játékosukat állítják ki egymás ellen.)

’90 után aztán 16 év szünet következett a verseny történetében, majd 2006-ban Thorsten Hohmann első európaiként nyert. Ezután két alkalmat leszámítva mindig európai játékos ülhetett fel a trónra – többek közt Oliver Ortmann, Niels Feijen és Darren Appleton - , és csupán egy amerikai játékos ünnepelhetett a végén (2012-ben John Schmidt). Tavaly az első ázsiai győzelem is megszületett a fülöp-szigeteki Lee Van Corteza személyében, most pedig Hohmann ötödik győzelmével egyértelműen a jelenkori straight pool legnagyobb alakja lett, ha eddig nem volt egyértelmű. Ezt bizonyítja az is, hogy neki is 400 fölött van a legnagyobb break-je, szám szerint 408. 400-at vagy afelettit egyébként nem sokan voltak képesek produkálni, íme a lista:

Willie Mosconi526
Min-Wai Chin500+
Thomas Engert492
Gene Nagy430
Dallas West429
Ray Martin426
Allen Hopkins421
Thorsten Hohmann 408
Earl Strickland408
Alain Martel408
John Schmidt400

 Ráadásul a fent említett játékosok közül sokan – például maga Mosconi is – nagyobb méretű lyukakon játszottak, mint a mai poolosok. A világbajnokságokon ilyen nagy break-ekre amúgy nincs lehetőség, hiszen a döntő is csak 300 nyert pontig zajlik.

Két érdekesség még a legnagyobb 14.1-es sorozatokat illetően, hogy a magyar csúcsot a 2003-ban junior világbajnok, 2007-ben felnőtt világbajnoki bronzérmes Földes Vilmos tartja 259-el, míg a női világcsúcs az osztrák Jasmin Ouschan-höz (a szintén világklasszis Albin Ouschan nővéréhez) fűződik egy 120-as break-kel, aki tíz évvel ezelőtt nem mellesleg 22 évesen világbajnoki bronzérmet szerzett a férfi játékosokkal megmérkőzve ebben a műfajban.

Hozzászólások