Snooker - 2019 Trump éve volt
2019 Trump éve volt
Fotó: World Snooker

2019 Trump éve volt

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/01/02 09:29

Nem nehéz kijelenteni, hogy 2019 a snooker világában elsősorban Trumpról szólt. Januárban Masterst nyert, életében először. Májusban világbajnok lett, életében először. És ezzel "egy csapásra" Triple Crown" bajnokká is vált. A kettő között "csak" egy tornát nyert, a World Grand Prix-t. Mindenesetre világelső lett, O'Sullivantől elvéve a csúcspozíciót.

Pedig egy ideig úgy nézett ki, hogy akár Ronnie is lehetett volna az év legjobbja. A Coral versenyek közül kettőt is megnyert tavasszal, rövid ideig világelső is volt, de a Crucible-ben csúnyán leszerepelt. Pár éve már mondogatja, hogy nem szereti a világbajnokságot, de őszintén szólva eddig nem hittem neki. Mostanra viszont egyre hihetőbbnek tűnik, hogy nem elég motivált a világbajnokságon. A 2014-es döntője óta megrendezett öt vb-n összesen csak hat meccset nyert.

051_XxjpbeE001362_20180913_TPPFN0A001.jpg Fotó: Europress/AFP

Ettől függetlenül jól kezdte az új szezont, megnyerte a Shanghai Masterst, plusz volt egy pontszerző döntője is, de sokszor játszott túlságosan flegmán, és az érdeklődése látványos hiányát azzal koronázta meg, hogy különösebb indoklás nélkül visszalépett a Masterstől.

Az év vesztese címet talán Selby kaphatja meg, aki hosszú idő után vesztette el világelsőségét. No nem kell őt azért nagyon félteni, mert a gyengébb időszak után máris nyert két versenyt az új szezonban, és jelenleg az egyéves világranglista harmadik legjobb játékosa. Akár őt is lehetne az év visszatérőjének nevezni, ha nem lenne ott Ding, aki egy sokkal mélyebb hullámvölgyből lábalt ki. A kínaiak ásza esetében már-már felmerült a kérdés, hogy fog-e még valaha jól snookerezni. Két évig messze alulmúlta a tudását, nem nyert tornát, bő másfél évig döntőt, sőt, elődöntőt sem játszott, egészen december elejéig, amikor teljesen váratlanul megnyerte az Egyesült Királyság Bajnokságát. Mégpedig csodajó játékkal.

051_XxjpbeE007677_20191031_PEPFN0A001.jpg Fotó: Europress/AFP

Kicsit régebbi emlék, mert még tavasszal történt, de hasonlóan mélyről jött vissza Robertson. Másfél év szenvedés után zsinórban négy döntőt játszott, ebből kettőt meg is nyert 2019 elején. Az ősze már nem volt ilyen erős, de a Bajnokok Bajnoka tornán lenyűgözően brillírozott.

És mindegyikük esélyes, különösen O'Sullivan hiányában, a vasárnap rajtoló Mastersen, ami egy rendkívül nyílt és izgalmas tornának ígérkezik. 

Hozzászólások