Rio 2016 - Világbajnokok játszanak a döntőért
Világbajnokok játszanak a döntőért
Fotó: fivb.org

Világbajnokok játszanak a döntőért

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/08/16 18:07

Alexander Brouwer és Robert Meeuwsen, a 2013-as strandröplabda világbajnok páros a 2015-ös világbajnokokkal, azaz Alison Ceruttival és Bruno Schmidttel találkozik az olimpiai torna rangosabb elődöntőjében. A keddi (magyar idő szerint 22 órakor kezdődő) mérkőzésen tehát az olimpiai döntőbe jutás lesz a tét; a hollandok előtt az a cél lebeghet, hogy Julius Brink és Jonas Reckermann, London bajnokai után ők legyenek a második európai olimpiai bajnokok. Egyszersmind a második európai egység, amelyik egyáltalán döntőt játszik az ötkarikás játékokon.

Londonban volt már holland esély a döntőre, ott Reinder Nummerdor és Richard Schuil elődöntőt játszott, de a hollandok akkor elbuktak a későbbi győztes németek ellenében. Nummerdor Rióban is ott volt, ezúttal Christiaan Varenhorst oldalán, de éppen a másik holland párostól kaptak ki a negyeddöntőben.

Alison az egyetlen a talpon maradt mezőnyből, aki már olimpiai döntőt is játszott. Brinkéktől kaptak ki a brazilok, de akkor még a legendás Emanuel Rego volt Alison partnere. Hazai környezetben érthető módon különösen erős a várakozás a brazilokkal szemben, ami időnként meglátszik a játékukon; a negyeddöntőben az amerikai Phil Dalhausser - Nick Lucena ellen a második szettben teljesen tehetetlenek voltak, de a döntő játszmában brillíroztak, és továbbjutottak.

A másik elődöntőt magyar idő szerint hajnalban játssza egy olasz és egy orosz páros: Daniele Lupo és Paolo Nicolai idén az Európa-bajnokság döntőjében is találkozott Vjacseszlav Kraszilnyikov és Konsztantyin Szemjonov kettősével, és akkor az olaszok voltak a jobbak. Bármelyik egység győz, mindenképp lesz egy újonc nemzet a fináléban. Ebből a párosításból ugye mindenképp európaiak mennek a döntőbe, és ez előfordulhat a másik elődöntőben is. Tehát összejöhet egy európai finálé. Erre Londonban is volt sansz, hiszen ott is három európai páros jutott az elődöntőbe, de akkor (még?) nem jött össze.

Hozzászólások