Rio 2016 - Tuti teltház - strandröplabda a riói olimpián
Tuti teltház - strandröplabda a riói olimpián
Fotó: Kerri Walsh twitteroldala

Tuti teltház - strandröplabda a riói olimpián

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/07/27 13:20

Húsz éve lehet olimpiai aranyat nyerni strandröplabdában. Nem véletlen, hogy Atlantában került a programba a strandröpi, hiszen az amerikaiak a sportág feltalálói. Nem véletlen az sem, hogy a strandröplabda torna mindig, mindenhol teltház előtt zajlik, hiszen egy rendkívül látványos sportról van szó, amely remekül kapcsolódik a strandérzethez, és így a bulihoz is. És az sem véletlen, hogy ez a beharangozó a hölgyekkel kezdődik:

A nőknél nyomasztó brazil dominanciát látunk a World Touron (az évenkénti legmagasabb szintű versenysorozatban), már ami az összetett sikereket illeti, de tudnunk kell, hogy van egy amerikai páros, akiket sosem érdekelt igazán az összetett, csak a nagy tornákra mentek el, és szenzációs eredményeket tudnak felmutatni. Kerri Walsh és Misty May, illetve egy ideje már Kerri Walsh Jennings és Misty May-Treanor az olimpiai címvédők. Mi több, ők nyerték az utóbbi három olimpiai aranyat. Soha nem kaptak ki olimpián.

May-Treanor azonban visszavonult, és Walsh is igen közel kell, hogy járjon ehhez, hiszen már 37 éves. Ettől függetlenül ő a fő favorit a női tornán, már csak azért is, mert a londoni olimpián ezüstérmes páros egyik tagjával, April Rosszal állt össze, akivel az idei World Touron négy versenyt nyertek meg, köztük két Grand Slamet. Mindezt hét indulásból hozták össze, úgy, hogy a negyedik helynél hátrább nem végeztek. Az egyik győzelmüket egyébként éppen Rióban aratták...

Erre a látványra számíthatunk. Copacabana

Kik lehetnek a legnagyobb ellenfeleik? Hazai pályán, meg különben is elsősorban a brazilok, akik az egyik párosukban Larissa Franҫát és Talita Antunest, a tavalyi World Tour bajnokait vetik be. Larissa korábban hétszer nyert már World Tourt, és bronzérmet szerzett Londonban, valamint világbajnok volt 2011-ben. Az idei szezon "mindössze" két tornagyőzelmet hozott az erősebb brazil duettnek, de ettől függetlenül természetesen ők is favoritok.

Akik viszont talán még komolyabb ellenfelek lehetnek az amerikaiak számára, azok a németek, Laura Ludwig és Kira Walkenhorst, akik idén négy versenyt nyertek meg. Más kérdés, hogy ehhez tíz indulásra volt szükségük, és jóval nagyobb a szórás az eredményeik között, mint Walshéknál. Ettől függetlenül nagyon fontos szereplők lesznek, már csak azért is, mert le tudták győzni az amerikaiakat június közepén Hamburgban.

A férfiaknál jóval kiegyenlítettebb a mezőny. Az idei World Touron az eddigi 19 verseny összesen 13 különböző bajnokot hozott. Kiemelkednek az amerikaiak: Phil Dalhausser és Nicholas Lucena, akik négy győzelmet arattak. Dalhausser a nagy név kettejük közül, hiszen 2008-ban olimpiai, 2007-ben világbajnoki aranyat szerzett egykori partnerével, Todd Rogersszel.

Dalhausserék mellett a brazil Alison Cerutti - Bruno Oscar Schmidt páros, valamint a lettek, Aleksandrs Samoilovs és Janis Smedins, illetve az olaszok, Adrian Carambula és Alex Ranghieri tudtak egynél több (egészen pontosan kettő) versenyt nyerni idén. Az olaszokat ettől függetlenül nem szabad a legnagyobb esélyesek között számon tartani, de a brazil és a lett páros biztos, hogy kőkemény lesz. És akkor még ott van a holland Reinder Nummerdor - Christiaan Varenhorst kettős is, akik közül a másfél hónap múlva 40 éves Nummerdor még 1997-ben teremröplabda Európa-bajnok volt.

Az eddigi öt olimpiai torna közül háromszor győztek amerikaiak a férfi mezőnyben. Az atlantai nyitányon Karch Kiraly és Kent Steffes, majd 2000-ben Dain Blanton és Eric Fonoimoana, 2008-ban pedig Phil Dalhausser és Todd Rogers. A World Tourt kőkeményen domináló különböző brazil párosok összesen egy olimpiai aranyat tudtak szállítani: 2004-ben Ricardo Santos és Emanuel Rego lett olimpiai bajnok, akik együtt ötször nyerték meg a World Tourt, és ezen kívül más párokkal Emanuel még ötször, Ricardo pedig egyszer lett a legfontosabb éves versengés győztese. Ehhez képest az egy olimpiai arany nem is olyan sok...

A hölgyeknél pedig a fent említett háromszoros bajnok Walsh - May páros előtt Atlantában a brazil Jackie Silva - Sandra Pires kettős, Sydneyben pedig a hazai Natalie Cook és Kerri Pottharst lett a bajnok.

Hogy most ki lesz a győztes? Ez is érdekes kérdés, de a strandröplabda igazi rajongóinak nem biztos, hogy ez a legfontosabb. Sokkal érdekesebb, hogy legyen sok-sok napfény, jó legyen a strand és a buli. Meg a csinos lányok és csinos fiúk, kinek-kinek az ízlése szerint.

Hozzászólások