Rio 2016 - Német arany a strandon
Német arany a strandon
Fotó: fivb.org

Német arany a strandon

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/08/18 13:16

A strandröplabda olimpiai történetében másodszor, a női oldalon pedig először fordult elő, hogy európai győzelem született. Ahogy a férfiaknál négy éve, úgy a nőknél idén is egy német egység ért fel a csúcsra. Laura Ludwig és Kira Walkenhorst a döntőben meglehetősen simán győzött az aktuális világbajnok kettős, Ágatha és Bárbara ellen (21-18, 21-14). A németek rendkívül meggyőzően meneteltek végig a tornán, az egyenes kieséses szakaszban egyetlen szettet sem veszítettek. Sőt, mindössze egyetlen olyan játszmájuk volt, amelyet csak két pontos különbséggel hoztak, tehát azt lehet mondani, hogy még csak igazán megszorítani sem tudta őket senki sem.

Mindezt úgy, hogy mind a két brazil párossal találkoztak, az elődöntőben Larissa és Talita ellen brillíroztak. Akkor már jól látszott, hogy ha a fináléban is hasonló szinten fognak játszani, akkor aligha lehet őket megállítani. Nem is lehetett, és ez azt jelenti, hogy az európai siker mellett a házigazdák szomorkodhattak. Csak akkor lesz számukra jó vége a strandröplabda tornának, ha a fiúknál győz Alison és Bruno Schmidt.

A brazilok egyébként azért sem örülhettek tegnap, mert Larissáék kikaptak a bronzmeccsen a Walsh - Ross párostól. És az amerikaiak, elsősorban Kerri Walsh részéről ez hatalmas teljesítmény, amiért abszolút le a kalappal előtte. Walsh ugyanis az egetrengető negyedik olimpiai bajnoki címéért utazott Rióba új partnerével, Apris Rosszal, de az elődöntőt elbukták. Ezek után azonban volt Walshban benne annyi sportemberi tartás és győzni akarás, hogy legalább a kevésbé fényesen csillogó éremért mindent megtegyen. Meg is tett, szetthátrányból fordítva győztek az amerikaiak a bronzmeccsen.

Visszakanyarodva a friss olimpiai bajnokokhoz, ők ezt mondták a döntő után:

Laura Ludwig: "Alig jutok szóhoz, de annyit el tudok mondani, hogy nagyon megérdemeltük ezt a sikert. Játszmáról játszmára haladtunk a tornán, és egy rendkívül erős csapat állt mögöttünk, akik segítettek minket abban, hogy erősek és magabiztosak tudjunk maradni a nézőkkel szemben. A brazil közönség nagyon hangos volt.

Ott voltam a stadionban, amikor Julius Brink és Jonas Reckermann győzött a londoni olimpián, és úgy gondoltam, hogy ha nekik sikerülhet, akkor én is meg tudom csinálni. Onnantól fogva négy éven át kőkeményen dolgoztunk, és ennek ma meglett az eredménye. Beszéltünk Jonasszal, aki mindig higgadt tudott maradni, az ilyen pillanatokban is. Azt mondta, hogy legyen meg a saját kis rutinunk, ami segít mentálisan erősnek maradni, és hogy minden meccset kezeljünk úgy, mintha egy döntő lenne."

Kira Walkenhorst: "Nagyon nehéz volt, de most minden csodálatos. Boldogok vagyunk, mert négy évig minden nap keményen dolgoztunk. Egyáltalán nem volt könnyű munka, és most nagyon büszke vagyok, mert sikerült. Hihetetlen érzés."

Forrás: fivb.org

Hozzászólások