Rio 2016 - Kazi Tamás: Nem sokszor lát ilyen versenyt az ember
Kazi Tamás: Nem sokszor lát ilyen versenyt az ember

Kazi Tamás: Nem sokszor lát ilyen versenyt az ember


2016/08/13 10:22

Az olimpiai atlétikaversenyek során a Hosszabbitas.hu szakértőjeként a londoni ötkarikás játékokon 800 méteren is rajthoz állt Kazi Tamás elemzését olvashatjátok a magyarok teljesítményéről, de természetesen a legfontosabb eredményekről is beszámolunk a jelenleg 1500 méteren magyar bajnok középtávfutónk segítségével.

Az első magyar atlétikai érmet Márton Anita szerezte súlylökésben, miután a harmadik helyen végzett az aranyérmes amerikai Michelle Carter és ezüstérmet megszerző új-zélandi Valerie Adams mögött. Anita új országos csúcsot, 19.87 métert dobott a hatodik kísérletére, amellyel a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Milyen eredménynek tartod Anita bronzérmét?

"Az olimpiai érme tiszteletreméltó eredmény, már 2009-ben együtt versenyeztünk Berlinben - Anita első világversenyén - és akkor lehetett érezni, hogy nagy dolgokra lesz képes. Fantasztikus versenyző alkat, aki mentálisan és fizikálisan is fel tud készülni a kihívásokra. Óriási ez számára. A súlylökők többsége az első dobásokra szeretik sokkolni a mezőnyt, hogy milyen formában vannak, de Anita ettől nem szokott megijedni. Sok versenyzővel ellentétben ő a végén is képes összeszednie magát és nagyot dobni. Ez az ő erőssége"

Anita azt nyilatkozta, hogy számára a lassabb dobókör jobban megfelelt, mint a többieknek.

"Igen, ez könnyen elképzelhető. Technikás versenyző.. Már többször felmerült az a kérdés, hogy miért nem azonos dobóköröket használnak a szervezők, mert ez sokszor befolyásolhatja a versenyeket. Egyelőre minden helyszínen más dobóköröket látunk, de Anita számára ez megfelelő, jól tud alkalmazkodni a körülményekhez"

Tegnap egy óriási világcsúcs született a női 10 000 méteren az etióp Almaz Ayana révén, aki egy 23 éves rekordot döntött meg és 29:17.45 perces idővel ért célba. Mit szóltál az eredményhez?

"Nem sokszor lát ilyen versenyt az ember. Az első négy helyezett hölgy 30 percen belül ért célba, amely hihetetlen teljesítmény. Egy ilyen világcsúcs nem születik minden nap, mivel amúgy is kevés futást rendeznek ezen a távon. Már a táv közepén lehetett látni, hogy ez nem egy hagyományos futás, ahol szépen valaki az élre áll, és a többiek követik. Az etióp elindult és nem foglalkozott a többiekkel".

Ez egy előre eldöntött világcsúcs kísérlet volt, vagy spontán döntött így az etióp?

"Tudta milyen formában és erőnlétben érkezett Rióba, így ez nem egy véletlen eredmény volt. Megbeszélhette ezt az edzőkkel, hogy megpróbálja a világcsúcsot".

Nagyon kaotikus versennyé alakult ez a 10 000 méter, szinte követhetetlenné vált ki hol fut éppen.

"Igen, és az a döbbenetes, hogy a profi futók sem tudták pontosan, hogy célba értek-e vagy nem, ez szinte hihetetlen. Mintha egy bemelegítő pályát látott volna az ember, ahol össze-vissza köröznek a futók"

Várhatunk még hasonló eredményeket a futó számokban az olimpián?

"Nem hiszem, hogy potyognának majd a világcsúcsok, ez most egy kivételes alkalom volt. Az sem biztos, hogy az etióp 5000 méteren hasonló eredményt ér el. Egy ilyen futás nagyon kimeríti az embert, nehéz még egyszer egy ilyen erős futást összerakni. A körülmények is kedveztek 10 000 méteren; nem volt szél, az eső is elállt"

Kővágó Zoltán a 9. helyen jutott döntőbe a diszkoszvetésben, mit vársz Zolitól?

"Nagyon jó barátom és nagyon jól is ismerem. A selejtezőben jobba féltem, hogy nem lesz meg a döntő, de most bízom benne, hogy jól fog szerepelni, Biztos vagyok benne, hogy a fináléban nagyobbat fog dobni a 63,34 méteres selejtezős teljesítményénél. Ha reálisak vagyunk, akkor inkább pontszerző lehet, de egy ezüst vagy egy bronz is összejöhet. A lengyel Malachowski verhetetlennek tűnik, de utána bárkiből kijöhet egy jó dobás" 

Rendhagyó módon riói idő szerint délelőtt rendezik a versenyt. Ez mennyire lehet befolyásoló tényező?

"Zoli saját pályán edz Szolnokon. Biztos vagyok benne, hogy erre is felkészült. Foglalkozását tekintve katona, nem érik meglepetések, szóval nem hiszen akadály lesz számára, hogy ilyen időpontban versenyezzen"

Legközelebb a férfi 100 méter, a férfi 400 méter és a női hétpróba után kérdezzük Kazi Tamást a versenyekkel kapcsolatban, Tartsatok akkor is velünk!

 

Hozzászólások