Rio 2016 - Húsz éve strandröpiztek először az olimpián
Húsz éve strandröpiztek először az olimpián
Fotó: fivb.org

Húsz éve strandröpiztek először az olimpián

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/07/23 18:05

Atlanta Beach homokja adott otthont az első olimpiai strandröplabda mérkőzéseknek, pontosan húsz évvel ezelőtt, 1996. július 23-án. Már akkor zsúfolt lelátók előtt játszottak minden egyes játéknapon, és a férfiaknál az amerikaiak, a hölgyeknél pedig a brazilok domináltak. Az első olimpiai nyitás egy indonéz játékoshoz, Engel Berta Kaizéhoz fűződik - ez egy ász volt.

A férfitorna negyedik fordulójában játszottak egy hatalmas amerikai rangadót: a magyar származású Karch Kiraly, aki teremröplabdában már kétszeres olimpiai bajnok volt ekkor, Kent Steffes oldalán négy mérkőzéslabdát hárítva legyőzte a Kiraly korábbi partnerét, a 39 éves legendát, Sinjin Smitht, valamint Carl Henkelt. Kiraly és Steffes is elpackázott négy meccslabdát, de az ötödiket már megcsinálták, és így ők jutottak tovább.

A döntőben szintén amerikai csata következett: Kiraly és Steffes ellenfele Michael Dodd és Michael Whitmarsh volt. Kiralyék ezt a meccset könnyebben nyerték, két könnyedebb szettben (12-5 és 12-8). A kanadai John Child - Mark Heese páros szerezte meg a bronzérmet.

A 34 éves Jacqueline Silva, aki 1980-ban és 1984-ben teremröplabdában képviselte hazáját, Sandra Tavares Piresszel két szettben (12-11 és 12-6) győzött a Adriana Samuel - Monica Rodrigues páros ellen. Ők négyen voltak az első brazil hölgyek, akik olimpiai érmet szereztek. Az ausztrál Kerri Ann Pottharst - Natalie Cook páros lett a bronzérmes.

Hozzászólások