Rio 2016 - Ahogy lennie kellett...
Ahogy lennie kellett...
Fotó: Europress/Getty

Ahogy lennie kellett...

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/08/19 17:09

Alison Cerutti és Bruno Schmidt szerezte meg a riói olimpia strandröplabda aranyát, és akkor így el lehet mondani, hogy végül is minden rendben van. Illetve a házigazdák ezt mondhatják, hiszen a női ezüst után besöpörték a férfi torna aranyát, ami nyilvánvalóan a legfontosabb volt a számukra.

A döntőben az olasz Daniele Lupo - Paolo Nicolai párost győzték le a brazilok, 2-0-ra (21-19, 21-17). Ezúttal tehát nem kényszerültek döntő szettre, ellentétben a negyeddöntős és az elődöntős meccseikkel. A zsúfolásig teli Copacabana (12.000 néző, ugyanannyi, mint a teremröplabda csarnokban...) nézőközönsége tehát maradéktalanul boldog lehetett tegnap, amikor kedvenceik a világbajnoki cím mellé begyűjtötték az olimpiai elsőséget is.

Alison négy éve már játszott olimpiai döntőt, de akkor Emanuel Regóval az oldalán vesztesen hagyta el a pályát. A mostani sikerrel "visszakerült" Brazíliába a férfi strandröpi arany, melyet a dél-amerikaiaknak 2004 óta nem sikerült megszerezniük.

Viszont megintcsak beszélni kell arról, hogy Európa mennyire előretört az utóbbi években, hiszen a brazilok mellett csupa európai egység jutott be a legjobb négy közé (mint ahogy négy éve, Londonban is). A kétszeres Európa-bajnok olaszok számára az olimpiai ezüst csodás eredmény, és a 2013-as világbajnok holland Brouwer és Meeuwsen is szemlátomást rendkívül boldog volt a bronzéremmel, annak ellenére, hogy nem álltak messze a döntőbe jutástól, hiszen nagyon megszorongatták a brazilokat.

Brouwer és Meeuwsen

Magáról az esőben játszott döntőről: mind a két szettben az olaszok jutottak vezetéshez. Az elsőben 5-1-es hátrányból, a másodikban 11-8-ról kellett fordítania a brazil duettnek, és Alisonék sokadszor mutatták meg, hogy mennyire erősek mentálisan, és hogy mennyire jól tudnak koncentrálni a nehéz helyzetekben, illetve, hogy mennyire remekül tudnak változtatni a játékukon, ha arra van szükség. Ezúttal nem követték el azt a hibát, amit az elődöntőben, amikor három meccslabdáról döntő szettre kényszerültek. A finálét két játszmában sikerült lerendezniük.

Kérdés, hogy mi lesz a teremben, ahol a brazil női csapat ötszettes meccsen kikapott a negyeddöntőben Kínától, a férfiak viszont csatában vannak még, mai csapnak össze a döntőbe jutásért a címvédő oroszokkal. Az eddig látottak alapján nehéz elképzelni, hogy a hazaiak visszavágjanak a londoni vereségért, de sosem lehet tudni...

Hozzászólások