Parasport - Először teljesítette az Ironmant egy Down-szindrómával élő, nyitott szívműtéten átesett srác 
Először teljesítette az Ironmant egy Down-szindrómával élő, nyitott szívműtéten átesett srác
Fotó: Europress/AFP

Először teljesítette az Ironmant egy Down-szindrómával élő, nyitott szívműtéten átesett srác 

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/11/08 14:49
Chris Nikic története egészen rendkívüli és példaértékű lehet valamennyiünk számára. A 21 éves amerikai srác az első Down-szindrómával élő sportoló, aki teljesíteni tudta az Ironmant, a világ legfontosabb hosszútávú triatlonversenyét. 

Az Ironman során a versenyzőknek először le kell úszniuk 3,86 kilométert, majd le kell tekerniük 180 kilométert, végül pedig futniuk kell egy maratont. A verseny teljesítéséhez kőkemény, szisztematikus felkészülésre, elképesztő akaraterőre és kitartásra van szükség a sportolók részéről.

Nikicet az a Dan Grieb segítette, aki korábban már 17 alkalommal célba ért Ironman-versenyeken. A Floridában megrendezett versenyt Nikic végül 16 óra, 46 perc és 9 másodperc alatt teljesítette, amivel valóra váltotta egyik legnagyobb álmát. Fontos hozzátenni, hogy rá is ugyanazok a szabályok vonatkoztak, mint a többiekre. Azaz, ha 13 perccel és 51 másodperccel később ért volna célba, az eredménye nem lett volna hivatalos. 

nikic.pngFotó: Marca

Amíg eljutott eddig a fantasztikus teljesítményig, Chrisnek rendkívül komoly akadályokat kellett legyőznie. Öt hónapos korában nyitott szívműtéten esett át, négyéves koráig nem tudott járni és ötéves volt, amikor először ehetett szilárd ételt. 17 éves korában a fülét négy alkalommal is meg kellett műteni.

Tizenhárom hónappal ezelőtt merült fel először az Ironman lehetősége, amikor a hozzátartozók láthatták, ahogy Chris leúszott ezer métert egy tóban, egy parasportolók számára kiírt versenyen. Nikic hitt az apró lépésekkel való fejlődésben, elfogadta a kudarcot mint opciót és hamarosan már motivációs előadásokat tartott akár ezer ember előtt is. Az edzéseken folyamatosan fejlődött, a célja az volt, hogy megmutassa, nem léteznek akadályok a számára.

És, hogy hogy ünnepli majd meg ezt a sikert? 

"Elmegyek egy diszkóba és meghívok oda egy csomó szőke lányt" - viccelődött még hat hónappal ezelőtt. A versenyzés terén pedig a következő célja nem lehet más, mint a Hawaii Ironman, ami a hosszútávú triatlonversenyek alfája és ómegája. 

Marca

Hozzászólások