Tokió 2020 - Újabb csodás olimpiai helyszín készült el Tokióban!
Újabb csodás olimpiai helyszín készült el Tokióban!
Fotó: Europress/AFP

Újabb csodás olimpiai helyszín készült el Tokióban!

Rév DánielRév Dániel
2019/10/30 13:18
Tokióban és környékén sorra adják át a jövő nyári olimpiai és paralimpiai helyszíneket. A legutóbb elkészült épület az Ariake tornász központ, amelyben az olimpián a szertorna, a ritmikus gimnasztika és a trampolin versenyeit rendezik, míg a paralimpia során a bocsa küzdelmeinek lesz a helyszíne a 12 ezer fős sportcsarnok.

Ha az új sportcsarnokról csak egy érdekességet kellene mondani, az mindenképpen a fa használata lenne. Az ún. Öböl zónában található sportcsarnok területén ugyanis korábban egy fatároló volt, így az építészek megpróbálták minél nagyobb részben fa használatával megtervezni a csarnokot. Az eredmény rendkívül látványos, hiszen fából készült a tetőszerkezet nagy része, a homlokzat egy része, és a lelátón is a fa a domináns anyag.

000_1LT7U6.jpg Fotó: Europress/AFP

A szervezők szerint ez lett a világ egyik legnagyobb fából készült tetőszerkezete, a 30 méter szélességű szerkezet nagy része Naganóból és Hokkaidóról származó vörösfenyőből épült. A külső homlokzaton megjelenő dizájnelem, az endawa (japán veranda) elemei japán cédrusfából készültek, mint ahogyan a Mie prefektúból származó cédrusból készült ülőhelyek is. Igen, klasszikus "fapadokon" foglal majd helyet a 12 ezer néző a csarnokban.

000_1LT7TZ.jpg Fotó: Europress/AFP

A fa tetőszerkezet, amelynek bizonyos elemei 90 méter hosszúak, lehetővé tette az építészek számára, hogy lényegében középső tartóelemek nélkül tervezzék meg a tetőt, aminek köszönhetően egy óriási tér alakult ki a csarnokban.

Az olimpia egyik érdekessége lesz, hogy a tornászversenyekért felelős igazgató, Endo Koicsi édesapja három aranyérmet szerzett az 1964-es olimpián hazai közönség előtt. Endo elmondta, hogy a helyszín kialakításánal szempont volt az is, hogy a közönség buzdítása a lehető legjobban eljusson a sportolókig, akik így ki tudják tágítani a teljesítőképességük határait.

000_1LT7U3.jpg Fotó: Europress/AFP

Az első tesztverseny a novemberi olimpiai kvalifikációs trampolin világbajnokság lesz a helyszínen, ahova Szajto Jaszumasza, a bocsaversenyek sportigazgatója szerint meglehetősen sok jegyet eladtak már a paralimpiára is.

A környéken a tervek szerint decemberben készül majd el a tornacsarnokkal szomszédos Ariake Aréna, ahol 15 ezren figyelhetik majd a röplabdameccseket, míg a következőnek várhatóan az Olimpiai Stadion készül majd el, amely a szervezők elmondása szerint jelenleg 99 százalékos készültségnél jár, és a napokban várható az átadása.

000_1LT7UE.jpg Fotó: Europress/AFP

via insidethegames

Hozzászólások