Tokió 2020 - Szülése után három hónappal focizott volna az olimpián, Tokióig a pályán kívül is harcolhat tovább a nők egyenjogúságáért
Szülése után három hónappal focizott volna az olimpián, Tokióig a pályán kívül is harcolhat tovább a nők egyenjogúságáért
Fotó: Europress/AFP

Szülése után három hónappal focizott volna az olimpián, Tokióig a pályán kívül is harcolhat tovább a nők egyenjogúságáért

Takács MártonTakács Márton
2020/04/05 20:20

Alex Morgan, az olimpiai bajnok, kétszeres vb-aranyérmes amerikai labdarúgó úgy tervezte, hogy ezen a nyáron, néhány héttel a szülése után már vissza is tér a pályára, hogy ott lehessen a tokiói olimpián. A lánya még áprilisban világra jön, de Tokióban majd csak jövőre léphet pályára a világ egyik legjobbja, aki addig tovább harcolhat a nők egyenjogúságáért.

A 2012-es londoni olimpián aranyérmet szerző amerikai labdarúgó-válogatott támadója, a 2015-ben és 2019-ben vb-győztes Alex Morgan támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság múlt héten hozott döntését, amely szerint a koronavírus-járvány miatt a 2020-as tokiói olimpiát 2021 júliusára halasztják.

Három hónappal az olimpia előtt kislánnyal bővül a világ egyik legjobb focistájának családja | Hosszabbítás

Az olimpiai bajnok és kétszeres vb-aranyérmes labdarúgó, Alex Morgan szerdán a közösségi oldalain jelentette be, hogy gyermeket vár, és kislánya 2020 áprilisában fog megszületni. A világklasszis amerikai focista és szintén futballista férje, a Los Angeles Galayx középpályása, Servando Carrasco fotókkal illusztrálva hozta nyilvánosságra, hogy jövőre első gyermekükkel bővül a családjuk.

"Összességében ez a helyes döntés" - mondta Alex Morgan a Glamournak adott mélyinterjújában. "Így egyenlő feltételekkel indulhat majd mindenki az összes sportágban." 

A 30 éves Morgan röviddel azután jelentette be, hogy ő és a szintén futballista férje, Servando Carrasco gyermeket várnak idén áprilisra, hogy az USA tavaly ismét világbajnoki címet szerzett. 

"A játék alkalmi rajongói ilyeneket gondolhattak: 'Miért csinálna valami ilyesmit karrierje csúcsán?'" - mondta Morgan februárban a magazinnak, mielőtt az olimpiai halasztást bejelentették. "Mintha a nők ne tudnák mindkettőt megtenni, a testünk hihetetlen. Tény, hogy ez a világ nem igazán van felkészülve arra, hogy a nők boldoguljanak" - mondja. "Ez volt az egyik dolog, amikor így gondoltam: "Szeretném ezt nyilvánosságra hozni?' "Ez az én testem, az én családom, az én életem. Úgy gondoltam, hogy megkapom azt a támogatást, hogy visszatérhessek. Nincs okom abbahagyni azért a focit, hogy családot alapítsak."

És nincs okunk azt hinni, hogy Morgan - akinek a 107 válogatottban szerzett gólja az ötödik helyre jó per pillanat az amerikai női nemzeti csapat örökranglistáján - nem tér vissza az amerikai válogatottba a járvány elmúlta után. Egyszerűen az a tény, hogy munkavállaló nő, Morgan annak a fáradt régi vitának a középpontjában találhatja magát, hogy: Tényleg lehet igazi anya, és egyben maradhat a csúcson futballistaként is?

"A jövővel kapcsolatban még sok bizonytalanságot feltételezhetünk. Ha nincs célom, amit megpróbálok elérni, akkor ez ellentmond a személyiségem lényegének, annak, hogy ki vagyok. Száz gondolat futott át az agyamon. Most több időm lesz foglalkozni ezekkel, és több időm lesz a lányommal is a végtelenül érkező kérdések nélkül. Kicsit nyugodtabban és egyértelműbben tudom kitalálni a jövőmet. Csakis a pozitívumokra kell figyelnem."

A valóság az, hogy a legtöbb nő nem is képes olyan célokat elérni, mint Morgan. Még ha ki is veszi a fantasztikus fizikai állapotát az egyenletből, akkor is hatalmas előjoga van: nagyon gazdag - Serena Williams tanácsát követve éjszakai ápolót is felbérelhet -, és fehér. A megdöbbentő igazság az, hogy az Egyesült Államokban a fehér nőknél kevésbé valószínű, hogy szüléskor egészségi szövődményeket tapasztalnak, mint a fekete nőknél. És van egy gyilkosan jó támogató rendszere - a professzionális oktatók, orvosok és táplálkozási szakemberek teljes szervezete, a család és a barátok mindezek tetején, már az Alex Teamnél.

Előnyei azonban azoknak az okoknak a részét képezik, amelyet folytatni kíván, hogy teljesítse ezt a kihívást is, az anyaságot. 

"Nyitott akarok maradni az utamon, mert azt akarom, hogy a nők úgy érezzék, van választási lehetőségük. Minél több női sportoló lesz anya a karrierjük során, annál jobb - Allyson Felixtől Serena Williamsen át csapattársamig, Sydney Leroux-ig. Minél nagyobb kihívást jelent a rendszer, annál inkább megváltozik majd. Bízni kell a folyamatban, önmagunkban és a létrehozott támogatási rendszerben."

Serena Williams a női focisták egyenlő bánásmódjáért is harcba száll | Hosszabbítás

Az amerikai női labdarúgó-válogatott keretének mind a 28 tagja beperelte az Egyesült Államok labdarúgó-szövetségét. A világbajnoki címvédő csapat játékosai szerint a szervezet kevesebb fizetést biztosít nekik, mint a férfi nemzeti együttes tagjainak, ráadásul az edzési és utazási körülményeik is rosszabbak. Keresetüket a nemzetközi nőnapon nyújtották be, így még nagyobb figyelmet kapott a téma.

Annak ellenére, hogy a pályán nyújtott teljesítménye, a sok szerzett gólja ikonná tették, nem ezek határozzák meg őt. Inkább a könyörtelen hajsza a több, jobb, lehetetlen iránt az, ami definiálja és hajtja őt. Az általa is segített egyenlő fizetésért folytatott küzdelem valószínűleg a következő hetekben megoldódik. A foci a terhesség alatt támogatott, mondja, annak ellenére, hogy a játékosok és a munkáltatók közötti kapcsolatok látszólag szétesőben vannak.

De Morgan az egyik legjobb tudója annak, mi történik, amikor a nők együtt dolgoznak, egymás eredményeire építve. Amikor Alysia Montaño, Allyson Felix és Kara Goucher atléták arról beszéltek, hogy a Nike nem rendelkezik a sportolók anyasági védelmével, a vállalat megváltoztatta politikáját. Ez óriási győzelem volt a nők számára.

"Ez a folyamat egy nagyon fontos szempontot hozott fel arra, hogy sok márka, amelynek férfi vezetői vannak, nem gondolnak alapvető dolgokra" - mondja Morgan, akit a Nike szponzorál. "A Nike-szerződésem lejárt, és csak most hosszú távra megújítottuk a kontraktust, rendkívül támogatóan bántak velem." Új szerződése lenyűgöző anyasági védelmet tartalmaz: 18 hónapos garantált fizetést kap, amelyet még akkor sem lehet csökkenteni, ha nem tud sportolni.

Morgan eltökélt szándéka annak biztosítása, hogy a nők következő generációja még több támogatást kapjon, mint az övé, ezért az év későbbi szakaszában indít egy tartalomszolgáltatót, azzal a céllal, hogy a sportoló nők számára platformot biztosítson a történetük elbeszéléséhez.

„Nem emlékszem, hogy tájékoztattak volna a diszkriminációról, amellyel a lányok és a nők a sport során szembesülnek. De most látom, ahogy egy nyolcéves fiatal azt mondja: 'Gyerünk, Alex, köszönöm, hogy jobb jövőt adtál nekem.' Alig várom, hogy megoszthassam ezeket a történeteket a lányommal, és el tudjam mesélni neki a történelem egy kis szeletét is, amelyben az édesanyjának harcolnia kellett."

Amikor teszünk egy lépést hátra, rájövünk, hogy még ez a globális léptékű bizonytalanság sem változtathatja meg Alex Morgant. Nincs szó drámai visszatérésről vagy történelmi győzelemről. Csak azokra a dolgokra összpontosít, amelyeket ellenőrzése alatt tart, és folytatja azt, amit szakmai karrierje minden egyes napján tett: érvényesülni és elérni a kitűzött célokat.

 

Nagyon várjuk vissza a pályára a világklasszis Alex Morgant, aki a jövő nyári tokiói olimpiáig a pályán kívül folytathatja a stadionokon kívüli harcát a nők egyenjogúságáért. És miután újra a magasba emelhet majd egy trófeát, amit az amerikai válogatottal nyert, talán leírhatunk valami olyasmit, mint amivel Szántó Petra zárta ezt a négy évvel ezelőtti zseniális cikkét Kim Clijstersre utalva.

"És nincs is ezzel semmi baj, ha végül belátjuk, hogy 17 Grand Slam-tornát nyerni összességében nagyjából ugyanakkora teljesítmény, mint világra hozni egy gyermeket, és aztán nyerni még két US Opent."

via Glamour


Hozzászólások