Tokió 2020 - Tokiói legidősebb magyar sportolója pittbullként esik majd az ellenfeleknek az olimpián
Tokiói legidősebb magyar sportolója pittbullként esik majd az ellenfeleknek az olimpián
Fotó: Europress/AFP

Tokiói legidősebb magyar sportolója pittbullként esik majd az ellenfeleknek az olimpián

Mártha BenceMártha Bence
2020/02/15 18:35
Fazekas Mária az olimpiai asztalitenisz csapatverseny nyolcaddöntőinek napján lesz 45 éves, mégsem volt kérdés, hogy a kvalifikációt óriási bravúrral megszerző csapatösszetétel utazhat Tokióba, a fedélzeten a válogatottságot 15 évvel ezelőtt lemondó Fazekassal. A rutin szerepéről, a tokiói esélyekről, és az SMS-eket felváltó csetüzenetekről is beszélgettünk a boldogságtól a föld fölött tíz centivel járó pingpongklasszissal.  

“Hosszas és alapos megfontolás előzte meg döntésemet, amelyet véglegesnek tekintek” - nyilatkozta 2005-ben Fazekas Mária, amikor bejelentette a visszavonulását a magyar asztalitenisz-válogatottól. A Statisztika Európa-bajnok klasszisa derékbántalmai miatt döntött a visszavonulás mellett, és bár úgy alakult, hogy az egészségi állapota javulásának köszönhetően edzésben és versenyben maradt, a válogatottat csak közös edzésekkel tanácsokkal segítette.

Elröppent másfél évtized, és 2020-ban olimpiai selejtezőt vívott a magyar válogatott, ahol Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány nem számíthatott a legmagasabban jegyzett játékosára, a gyermeket váró Póta Georginára. A kapitány tizenkilencre lapot húzott, és meglepő döntéssel reaktiválta a 44 éves Fazekast.

Fazekas Mária 15 éve visszavonult a válogatottólFazekas Mária 15 éve visszavonult a válogatottól Fotó: Europress/AFP

“Ha szilveszterkor összefutunk, és azt mondod nekem, nemcsak visszatérek a válogatottba, de kiharcoljuk csapatban az olimpiai részvételt, biztosan megmérem a lázadat” - mondta nevetve Fazekas a Hosszabbításnak.

“Óriási meglepetés volt, amikor [Bátorfi] Zoli felhívott, hogy lenne-e kedvem segíteni a csapatnak. Az járt a fejemben, hogy a régi lebonyolításban éveken át gürcöltek a játékosok egy ilyen lehetőségért, ami nekem megadatott, de közben nagyon hízelgő volt, hogy a kapitány szerint 44 évesen is a csapat segítségére tudnék lenni. Végül ez döntött, és belevágtam.”

A portugáliai olimpiai selejtezőben a mieink előbb legyőzték Horvátországot (“Bár 3-0 lett nekünk, nagyon nehéz párharc volt” - mondta Fazekas), majd a tokiói kvótáról döntő összecsapáson 3-1-re verték a kizárólag honosított kínai játékosokkal, és kínai edzővel felálló házigazdát. A győzelem asztalitenisz-történelmi siker: a sportág történetében most először indulhat magyar csapat olimpián, és a csapatsiker azt is jelenti, hogy egyesben két játékosunk állhat asztalhoz Tokióban.

Köszi, hogy lebecsültetek

A portugálok elleni összecsapásról Fazekas elmondta, Póta Gina a távollétében is sokat tett hozzá a mieink teljesítményéhez. Nemcsak arról volt szó, hogy a legmagasabban jegyzett játékosnak óriási szerepe volt a mieink jó kiemelésében, hanem arról is, hogy a hiánya elbizakodottá tette az ellenfeleket.

Portugáliában minden klappoltPortugáliában minden klappolt Fotó: Europress/AFP

“Kicsit elkámpicsorodtunk a sorsolás láttán, hiszen velünk együtt mindenki a portugálokat szerette volna elkerülni. A horvátok legyőzése után Bátorfi Zoli megállás nélkül azt sulykolta, hogy egy meccsen bármi megtörténhet, és hogy úgy kell nekirontanunk a portugáloknak, akár egy veszett pittbull. Minden poén számít - ezt mondogatta, és mi hittünk neki, tudtuk, hogy ha végig jól koncentrálunk, lehet esélyünk.”

“Persze az sem jött rosszul, hogy [Póta] Gina hiányában lebecsültek minket, úgy voltak vele, ‘mit akarnak ezek, idejönnek egy 44 évessel’, ráadásul az új lebonyolítás értelmében a párossal kezdtünk, ami szintén nekünk jött jól. Az a helyzet, hogy minden apró körülmény a mi javunkra billentette egy kicsit a mérleg nyelvét, mi pedig megéreztük, hogy ott van a lehetőség a kezünk ügyében. Úgyhogy megragadtuk!” - mondta büszkén Fazekas.

“Közben persze szó sincs arról, hogy csak a szerencsének, vagy az ellenfélnek köszönhettük volna az olimpiát érő győzelmet. A kieső klasszisunk helyét egyesben is át kellett venniük a lányoknak, így Madarász Dórinak is új szerepköre lett. Nekünk egy kicsit könnyebb volt a helyzetünk Pergel Szandival, mert évek óta játsszuk együtt a párost, de hozzá kell tennem, hogy Szandi egyesben is egészen kiválóan játszott.”

Megvolt az oka, hogy ott voltam

Fazekas a 2005-ös visszavonulása után sem hagyta abba az asztaliteniszt, a legmagasabb szinten játszott, csak a válogatottságot mondta le. Nevetve hangsúlyozta, nem a nyugdíjból tért vissza, hiszen menet közben a Bundesligában is játszott, majd 2013-ban egyéni, 2015-ben csapatbajnoki címet szerzett Magyarországon.

“Edzésben voltam, de azért nem mondom, hogy nem lepett meg nagyon a kapitány hívása. Tudni kell, hogy megváltozott a csapatkvalifikáció menete, már nem úgy van, hogy a játékosok egy 3-4 éves periódus alatt gyűjtögetik a kvalifikációs pontokat, hanem leegyszerűsítve egy hétvégén kell jól játszani, és ott vagy az olimpián. Ha pedig csak egy-egy kulcsmeccs van, amin a kijutás múlik, akkor alaposan felértékelődik a rutin szerepe. Megvolt az oka, hogy a kapitány engem választott.”

Egy boldog sajtótájékoztatóEgy boldog sajtótájékoztató Fotó: MOASZ

Fazekas stabil támadójátékosnak vallja magát, akinek a labdabiztosság a legnagyobb erénye. Elmondta, egy olyan időszakban nőtt fel, amikor nagyon erős volt a magyar pingpong, ezért óriási verseny volt a helyezésekért, illetve a kerettagságért (“volt kin felnőnünk” - fogalmazta meg a lényeget nevetve). “A klasszikus iskolát képviselem, közel állok az asztalhoz, technikásan játszom, nem a manapság mainstream bumm-bumm játékot erőltetem. Azt mondják, nehéz ellenem játszani, mert kiszámíthatatlan vagyok, és mivel a stílusom elég kiforrott, és edzésben is voltam, nem lepett meg, hogy jól ment a kínai-portugál csapat ellen. De közben tudom, hogy a meghívásomnak volt még egy fontos oka.”

“Elmeséltem a lányoknak az én 2004-es olimpiai kvalifikációm történetét. A Bátorfi-Tóth páros már kijutott, nekem viszont selejtezőt kellett játszanom. Na, azon a selejtezőn úgy hullottak a fejek, hogy öröm volt nézni. Rengeteg klasszisjátékos görcsölt be, és maradt el messze saját szintjétől, én viszont már másfél évtizeddel ezelőtt is elég nyugodt csaj voltam, nem stresszeltem be a nehéz helyzetekben."

"Ebben a lebonyolítási rendszerben a higgadtság döntő tényező, és ezt mantráztam a lányoknak a portugálok elleni meccs előtt is. Ők az esélyesek, nekik van több vesztenivalójuk, ha még azt is látják rajtunk, hogy mi nyugodtak, mégis agresszívek vagyunk, be fognak görcsölni.”

Együtt nevetnek a korán

Fazekas jó eséllyel a legidősebb tagja lesz a magyar olimpiai kontingensnek - Rióban Imre Géza volt a doyen 42 évesen -, de egyáltalán nem tartja sértésnek, ha a korával poénkodnak, sőt büszke rá, hogy ennyi idősen a hazáját képviselheti Tokióban.

OlimpikonokOlimpikonok Fotó: Instagram

“A portugálok elleni meccs után ment az ünneplés a buszon, amikor bekapcsoltam a telefonomat, és azt láttam, hogy az összes közösségi csatornán özönleni kezdenek a gratuláló üzeneteket. Nevetve mondtam a lányoknak, hogy amikor utoljára kijutottam az olimpiára, még csak néhány SMS-t kaptam” - idézte fel a 16 évvel ezelőtti kijutását.

Madarász Dóra még egyéves sem volt, amikor Fazekas már felnőtt Európa-bajnoki érmet szerzett, amit még összesen öt követett, köztük a 2000-es brémai Eb-n szerzett csapatarannyal. Pergel rutinosabb a maga 31 évével, ráadásul a budaörsiek balkezese abban az időszakban sem vesztette szem elől Fazekast, amikor klubtársa nem szerepelt a válogatottban, rutinos párost alkotnak. 

És hogy mi lesz Tokióban?

Bátorfi Zoltán csapata asztalitenisz-történelmet írt a kijutással, hiszen most először szerepelhet magyar csapat olimpián. A csapatkvalifikáció azért is fontos, mert automatikusan jár hozzá két egyéni kvóta is, sőt az sem lehetetlen, hogy Pergel Szandra még vegyesben is elindulhasson Szudi Ádámmal. A kapitány a portugálok legyőzése utáni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy csapatban a kvalifikációt kiharcoló Fazekas-Pergel-Madarász hármassal indulunk harcba Tokióban.

Egy érem nem lenne semmiEgy érem nem lenne semmi Fotó: MOATSZ

“Ez egy csodálatos ajándék számomra. Nem érzem úgy, hogy nem dolgoztam meg érte, de akkor is úgy élem meg a tokiói szereplést, mint egy már-már elfeledett álom beteljesülését. És hogy mire lehetünk képesek? Hát, egy érem nem lenne utolsó dolog!” - mondta Fazekas.

“Nyilván minden sorsolásfüggő… vagyis talán mégsem, hiszen például a portugálokkal a legrosszabb sorsolást kaptuk, mégis mi leszünk ott Tokióban. Azért jó lenne minél tovább elkerülni a nagyon erős ázsiaiakat, de azért elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk: azt a csapatszellemet, ami most megvan, magunkkal kell vinnünk, és ha megmarad a harmonikus kapcsolat, azzal jön a jó forma is. Nem tartunk senkitől, aki pedig lebecsül minket, az ugyanazzal a szívességgel készül, ami a portugálok vesztét is okozta” - tette hozzá vidáman Fazekas. 

Az olimpia nyitóünnepsége július 24-én lesz, pingpongban másnap el is kezdődik a verseny. Augusztus 2-án úgy szeretnénk boldog 45. születésnapot kívánni Fazekas Máriának, hogy egyúttal gratulálunk neki a sikerrel megvívott nyolcaddöntőhöz is.

Hozzászólások