Tokió 2020 - A háromszoros olimpiai bajnok erős szavakkal üzent, miután Japán megrendezte az olimpia első próbaversenyét
A háromszoros olimpiai bajnok erős szavakkal üzent, miután Japán megrendezte az olimpia első próbaversenyét
Fotó: Europress/AFP

A háromszoros olimpiai bajnok erős szavakkal üzent, miután Japán megrendezte az olimpia első próbaversenyét

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/11/09 14:57
Nemzetközi vegyes csapatversenyt rendeztek vasárnap a tornászok számára Japánban, melyen négy nemzet 30 sportolója vett részt. Az esemény különösen nagy fontossággal bírt, hiszen ez volt az első nemzetközi verseny a jövő évi olimpia helyszínén a koronavírus-járvány berobbanása óta. A versenyzők elégedettek, a háromszoros olimpiai bajnok japán tornász, Kohei Uchimura pedig erős üzenetet fogalmazott meg a 2020-as tokiói olimpia kapcsán.

Azt követően, hogy a 2020-as tokiói ötkarikás játékokat egy évvel elhalasztották, a japán szervezők komoly felkészülést és munkát hajtanak végre, hogy 2021-ben a járványhelyzet aktuális alakulásától függetlenül sikeresen meg tudják rendezni az olimpiát. Ennek első fontos állomása volt a hétvégén megrendezett úgynevezett 'Barátság és Szolidaritás' tornaverseny, Japán először adott otthont nemzetközi versenynek a járvány kitörése óta.

A viadalon négy ország (Japán, Egyesült Államok, Kína és Oroszország) 30 sportolója vett részt, és nagyjából 2000 nézőt engedtek be. Minden tornászt naponta teszteltek, és mindegyik válogatott saját emeletet kapott a szállodában. A versenyzők mozgástere korlátozott volt, a hotel és a versenyhelyszín kivételével máshova nem mehettek, a szállodán belül is csak kijelölt útvonalon közlekedhettek, valamint az étkezési és egyéb igényeiket illetően 24 órás ellátásban részesültek.

Tokió2020-torna.jpgFotó: Europress/AFP

A versenyzők elégedettek a szervezéssel

A versenyzők számára persze nem egyszerű, hogy mozgásterük ennyire korlátozott, de természetesen megértik, hogy jelen helyzetben ez az ő érdekük is.

„Olyan mint egy mini-olimpia számunkra”- nyilatkozta az amerikaiak világbajnoki bronzérmese, Yul Moldauer.- „Megmutatja, hogy Tokió remek házigazdája lesz az ötkarikás játékoknak. Számomra nem okozott problémát, hogy végigcsináljam ezt a procedúrát. Igazából nagyon boldog voltam, hogy mindent ennyire szigorúan vettek, mert így végig biztonságban voltunk.”

A szintén amerikai Shilese Jones arról beszélt, a buborék kifejezetten kedvezett neki, hiszen semmi sem vonta el a figyelmét. Az összetett aktuális világbajnoka, Nikita Nagorny szerint ez a verseny és a jövő évi olimpia nagyon fontos a sportolóknak.

„Nagyon fontos esemény ez az egész világnak, nyugalmat ad a felkészüléshez. Úgy gondolom, számunkra sportolóknak a jövő évi olimpia különösen fontos lesz. Ezzel a versennyel meg akarom mutatni a világnak, hogy a járvány alatt is lehet sporteseményeket rendezni”- nyilatkozta az orosz.


A háromszoros olimpiai bajnok üzent a japán lakosságnak

A japánok egyik legnépszerűbb sportolója, a háromszoros olimpiai bajnok Kohei Uchimura, aki alaposan megijedt, mikor a verseny előtt pár nappal pozitív koronavírustesztet produkált, melyről később kiderült, hogy fals teszt volt, erős üzenetet fogalmazott meg a 2020-as tokiói olimpiát illetően. Összefogásra szólított fel mindenkit, és reményét fejezte ki, hogy a japán lakosság is az olimpia ügye mellé áll. Jelenleg a japán emberek többsége nem hisz a játékok biztonságos megrendezésében, sokan eleve törölnék az olimpiát.

„Valószínűleg az arckifejezésünkből is meg tudnátok mondani, de nagyon jól éreztük magunkat. Azt hiszem, a verseny hatalmas siker volt.  Egy cikkben azt olvastam, hogy a japán lakosság 80%-a úgy gondolja, az olimpiát a vírus miatt nem lehet megrendezni, ez nagyon szomorú. De a kérdés nem az, hogy meg tudjuk-e tartani az olimpiát, vagy sem, hanem az, hogy miként tudjuk megvalósítani. Ehhez mindannyiunknak össze kell fognunk, hogy biztosítsuk, minden jól megy majd. Szeretném, ha másképp gondolkoznának az emberek”- fogalmazta meg gondolatait az összetett verseny olimpiai címvédője.

„Tudom, hogy nem lesz könnyű. Ha a versenyzők és a közvélemény nincsenek egy oldalon, akkor nem hiszem, hogy meg lehet valósítani. De biztos vagyok benne, hogy lehetővé tudjuk tenni, és szeretném megkérni az embereket, hogy ne gondoljanak arra, hogy nem tudjuk megcsinálni”- üzent az olimpia megrendezésében bizonytalan japán lakosságnak Uchimura.

szolidaritás-verseny.jpgFotó: Europress/AFP

Thomas Bach videóüzenetet küldött

A nyitóünnepségen a NOB elnöke, Thomas Bach is megszólalt, és kifejezte az esemény fontosságát.

„Ezekben a nehéz időkben nagyobb szükségünk van, mint valaha az olimpiai értékekre, úgy mint a kiválóság, a tisztelet és főleg a barátság és a szolidaritás. Ezért a 'Barátság és Szolidaritás verseny' jobb időben nem is érkezhetett volna. Ezzel a versennyel példát mutattok, hogy meg lehet rendezni sporteseményeket a koronavírus világjárvány alatt is”- mondta el videóüzenetében a NOB elnöke.

A versenyen vegyes nemzetiségű és nemű csapatok mérték össze egymással az erejüket, a Kohei Uchimura és Nikita Nagorny vezette ’Szolidaritás csapat’ győzött, de ami ennél is fontosabb, mindenféle fennakadás nélkül, viszonylag biztonságos körülmények között lezajlott a viadal. Ez mindenképp pozitív előjel a 2021-re csúsztatott tokiói olimpia szempontjából.

via olympicchanel.com   

Hozzászólások