Tokió 2020 - Még hivatalos személyekből is kevesebb lesz Tokióban
Még hivatalos személyekből is kevesebb lesz Tokióban
Fotó: Europress/AFP

Még hivatalos személyekből is kevesebb lesz Tokióban

HosszabbitásHosszabbitás
2021/03/27 14:14

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében drasztikusan csökkenti a hivatalos személyek számát az idén nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékokon.

A határozat értelmében a NOB - a japán szervezők kérésének megfelelően - csak azoknak ad akkreditációt, akiknek "alapvető és operatív szerepük van" az olimpián. Mindez azt jelenti, hogy a sportszervezetek tisztségviselői, a sportlegendák, illetve az egyéb kísérők és vendégek közül az eddigieknél sokkal kevesebben kapnak bebocsátást az olimpiai helyszínekre.

A döntés egy héttel azután született, hogy a NOB, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) és a japán szervezők megállapodtak abban, hogy külföldi nézők nélkül rendezik a játékokat, majd arról is határoztak, hogy külföldi önkéntesek sem érkezhetnek Tokióba. A japán nézők létszámáról áprilisban döntenek.

Eddig körülbelül 60 ezer hivatalos személyt vártak külföldről, a mostani döntéstől pedig azt várják, hogy számuk a felére csökken. A sportolók, edzők és stábtagok körülbelül 30 ezres létszámát mindez nem befolyásolja.

Marukava Takajo, a japánok olimpiarendezésért felelős minisztere egy héttel ezelőtt kijelentette, hogy az ötkarikás játékokon résztvevők számát a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell.

MTI

Hozzászólások