Tokió 2020 - Tokió kormányzója "egyszerűbb" olimpia megrendezését kéri a szervezőktől
Tokió kormányzója "egyszerűbb" olimpia megrendezését kéri a szervezőktől
Fotó: Europress/AFP

Tokió kormányzója "egyszerűbb" olimpia megrendezését kéri a szervezőktől

Nánási AntalNánási Antal
2020/06/09 11:49
A 2021-re halasztott tokiói olimpia részleges egyszerűsítéséről, bizonyos elemek újragondolásáról beszélt a minap Yuriko Koike, a város kormányzója. A politikus szerint a szervezőknek bizonyos elemekben önkontrollt kell gyakorolniuk annak érdekében, hogy a játékokat a megváltozott körülmények között is meg lehessen rendezni.

Egy olimpia, függetlenül attól, hogy téli vagy nyári játékokról beszélünk, minden esetben az egyetemes sport ünnepe, az elképzelhető legnagyobb formátumú esemény. Színpompás nyitóünnepség indítja, lezárása hasonlóan kiemelt körítést kap, ezek mellett pedig számos kísérőrendezvény segít a hatás fokozásában. Mint ismert, a 2020-as tokiói nyári olimpiát, a koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon 2021-ben rendezik meg, a jelek szerint azonban a szokásos pompából a szervezőknek vissza kell venniük egy kicsit.

Miközben a világ mostanában kezd éledezni a járvány első hullámának hatásaiból, az olimpia szervezőinek komoly fejtörést okoz, hogy felkészüljenek a jövő évi lebonyolításra. Yuriko Koike, Tokió kormányzója a minap arról nyilatkozott, hogy fontolóra kell venniük egy egyszerűbb nyitó- és záróünnepség megtervezését, valamint a helyszíni nézők számának korlátozása is egy lehetséges opció:

„Reményeim szerint együtt tudunk működni a kormánnyal, valamint az olimpia szervezőbizottságával annak érdekében, hogy ahol erre van lehetőség, ott egyszerűsítsünk a játékok formátumán.”

tokyo.jpg Fotó: Europress/AFP

A politikus szerint a biztonság az a tényező, amely mindent felülíróan befolyásolja majd a játékok lebonyolítását, szélsőséges esetben a lebonyolíthatóságról is döntve. Gondolni kell a létesítményekbe áramló nézők biztonságára, a szükséges higiéniai szabályok betartására, valamint természetesen biztosítani kell azt is, hogy a sportolók egészségét is a lehető legnagyobb mértékben óvják a játékok ideje alatt.

Yuriko Koike arról is szót ejtett, hogy jelenleg bizonytalan abban a tekintetben, hogy az olimpiát meg lehet-e rendezni egy nemzetközi utazási protokoll életre hívása valamint egy karantén időszak Japánban való letöltése nélkül. Japán jelenleg 111 ország állampolgárainak tiltja meg a belépést, amennyiben csökken a megbetegedések száma a jövő évi játékokig, vagy esetleg egy újabb hullám nem tornássza magasabbra a számokat, akkor a helyi kormány természetesen lazíthat a korlátozásokon. A jelenleg világszerte érvényben lévő utazási korlátozások érvényben hagyása viszont egészen biztosan végső csapást mérne a tokiói olimpiára.

A jóformán kihalt Haneda reptér TokióbanA jóformán kihalt Haneda reptér Tokióban Fotó: Europress/AFP

„Az olimpia magától értetődő alapfeltétele, hogy az emberek ide tudjanak utazni.” – tette hozzá ezzel kapcsolatban a kormányzó.

Japánban eddig 17 000 koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak a hatóságok, a halálos áldozatok száma pedig közelít az ezerhez. A jelenleg érvényben lévő tervek szerint Tokió 2021 július 23.─ augusztus 8. között rendezi meg a nyári olimpiát, a paralimpiára pedig augusztus 24. ─ szeptember 5. között kerül sor. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az olimpia szervezőbizottsága, valamint a japán kormány kijelentette, hogy amennyiben egy év múlva sem lehet megtartani a játékokat, nem halasztják el újra. 

via Insidethegames

Hozzászólások