Tokió 2020 - Elhalasztják a tokiói olimpiát
Elhalasztják a tokiói olimpiát
Fotó: Europress/AFP

Elhalasztják a tokiói olimpiát

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/24 14:12
2021-ig elhalasztják a tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Shinzo Abe, japán miniszterelnök.

Alaposan felgyorsultak az események az olimpia körül, hiszen a NOB és a szervezők vasárnap estig minden nyilatkozatban kizárták annak a lehetőségét, hogy későbbi időpontban rendezzék a július végére tervezett nyári olimpiát. Thomas Bach végül kiadott egy közleményt, amelyben ígéretet tett arra, hogy négy héten belül döntést hoznak a tokiói játékok sorsát illetően.

Ezt követően azonban több ország, így Kanada, Ausztrália és Nagy-Britannia is jelezte, nem küld sportolót az olimpiára, amennyiben azt az eredeti időpontban rendezik meg. A belengetett bojkott fényében nem nagyon maradt más lehetőség, mint az olimpia elhalasztása. Kedden a NOB és Shinzo Abe válságértekezletet tartott, amelyen eldöntötték, hogy a tokiói eseményt legalább egy évvel elhalasztják. 

053_AR-20200324214137_KINQ1_A_5617_214141554.jpg Fotó: Europress/AFP

"Egyetértettünk abban, hogy a halasztás a legjobb módszer, amivel biztosítani lehet, hogy a sportolók csúcsformában érkezzenek meg a versenyekre, és amely leginkább garantálja a nézők biztonságát" - közölte a sajtótájékoztatón a japán miniszterelnök.

A NOB közleményéből kiderül, hogy az olimpiát mindenképpen 2020 után rendezik meg, ám a szervezet és a rendezők szándékai szerint legkésőbb 2021 nyarán lebonyolítanák a tokiói olimpiát. Vagyis, ha minden jól megy, az olimpia csak egy évet csúszik az eredeti tervekhez képest. Ehhez azonban a versenynaptárat is át kell alakítani, mivel jövő nyáron vizes-vb és atlétikai vb-t is rendeznének. 

Japán a hivatalos adatok szerint több mint 10 milliárd dollárt költött el az olimpia előkészületeire, bár vannak olyan számítások is, miszerint a valós összeg közelebb lehet a 28 milliárdhoz. A halasztás tovább növeli a költségeket (egyes becslések 4,5 milliárd dollárral számoltak), de közvélemény-kutatások szerint a japán emberek közel 70%-a már a bejelentést megelőzően elfogadta, hogy nem lesz olimpia ezen a nyáron.

Olimpiát korábban csak háborúk idején halasztottak el. 1916-ban az első, 1940-ben és 1944-ben a második világháború miatt szüneteltek a játékok. 

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, milyen érvek szóltak az olimpia elhalasztása mellett. 


Akár két évet is csúszhat a 2020-as tokiói olimpia | Hosszabbítás

Egyre több kritika éri a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a tokiói szervezőbizottságot, amiért - lényegében az összes jelentősebb sporteseménnyel ellentétben - kitartanak a 2020-as nyári olimpia megrendezése mellett. Bár vasárnap este a NOB tett egy óvatos ígéretet, miszerint pár héten belül tárgyalnak a halasztásról, ez a jelek szerint nem volt elég, és több ország bojkottot hirdetett.

Hozzászólások