Tokió 2020 - Tokió előtt nyolc hónappal ért véget az olimpiai totó, 12+1 pólós utazhat csapatonként
Tokió előtt nyolc hónappal ért véget az olimpiai totó, 12+1 pólós utazhat csapatonként
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Tokió előtt nyolc hónappal ért véget az olimpiai totó, 12+1 pólós utazhat csapatonként

Takács MártonTakács Márton
2019/12/03 12:06
Több éven át tartó vajúdás után Lausanne-ban november 30-án megszületett a döntés: a tokiói olimpia női és férfi vízilabda-tornájának meccsein tizenkettő plusz egy játékos nevezhető csapatonként.
"Hát, ez ilyen, nem mi hozzuk a szabályokat. Nem tudom pontosan, hogy van, végleges-e, hogy csak 11 játékos utazhat-e Tokióba, vagy 11+2, ezt majd az okosok eldöntik. A végleges döntéshez kell alkalmazkodni. Ez egy ilyen sportág. Nekünk az a dolgunk, hogy játsszunk és vízilabdázzunk, akik ott vannak a FINA-ban és a LEN-ben, majd megoldanak mindent.”

A hazai Eb-nél nagyobb motivációra nincs szüksége a pólóválogatottba visszatérő olimpiai bajnoknak | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott nagy visszatérője Hosnyánszky Norbert. Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes pólós a 2017-es budapesti világbajnokság döntője óta nem szerepelt a nemzeti csapatban. Märcz Tamás két év elteltével hívta be őt ismét a keretbe, a ZF-Eger világklasszisa pedig gondolkodás nélkül tért vissza oda, ahová képességei és teljesítménye alapján továbbra is tartozik.

Nos, az okosok eldöntötték. Hosnyánszky Norbert nyilatkozta ezt nekünk november közepén, amikor még nem lehetett pontosan tudni, hány játékos szerepelhet a jövő évi tokiói olimpián. Peking ötkarikás aranyérmese úgy tért vissza két év után a vízilabda-válogatottba, hogy nem tudhatta, mire készüljön társaival együtt. Ez sokat elmond a sportág jelenlegi állapotáról, de nyolc hónappal 2020 legfőbb eseménye előtt végre eldőlt, csapatonként 12 játékos szerepelhet a tornán, további egy játékos is ott lehet az olimpián, őt sérülés, betegség esetén lehet majd becserélni két mérkőzés között.

Eddig 11+2 főben gondolkodhattunk, és a 11 benevezhető pólós hazavágta volna az olimpiát úgy az elődöntőkre, tehát a lényegre érve. Azt szeptember óta az OB I-ben és a Bajnokok Ligájában láthatjuk, milyen káosz uralkodhat egy mérkőzésen belül is a szabályértelmezések terén, a játékvezetői felfogástól függ, hogy egy adott meccsen az egyik csapat milyen létszámban tudja befejezni az adott partit. A novemberi Eger-OSC rangadón például a 32 gól mellett láthattunk kilenc kipontozódást, három cserés kiállítást, összesen 38 sima kiállítást ítéltek a játékvezetők. A záró negyedben az OSC a hetedik (7.) mezőnyemberét is elveszítette kipontozódás miatt. Ezt követően jó tíz percig állt a játék, mert az OSC szerette volna beküldeni egyetlen cseréjét, a kapus Branislav Mitrovicot mezőnybe, de a nagy tanácskozás végén a zsűri ezt nem engedélyezte. Az ide vonatkozó szabályok szerint helyesen. Így az OSC a hátralévő három percet emberhátrányban játszotta le.

Ehhez hasonló jeleneteket akár az olimpián is láthatunk majd, így ebből a szempontból is sokat ér a plusz egy fő, pláne, hogy minden más világversenyen 13 játékos lehet egy csapat tagja. Tokióban 12 lesz, kompromisszumos megoldásként. 

Ahogy a VLV írja: "A FINA szombaton tájékoztatta a szövetségeket a döntésről, amely a NOB IOC-vel való megegyezés alapján jött létre, tehát minden szempontból hivatalosnak tekinthető.E szerint a tokiói olimpia vízilabda-mérkőzéseire 12 játékost lehet majd nevezni (ezen belül két vagy akár csak egy kapust), további egy játékos is akkreditációt kap az olimpiára, de a többiekével nem azonos értékűt. Őt a mérkőzések közötti időszakban, orvosi jóváhagyással lehet majd cserélni a 12 játékos valamelyikével. (Egyelőre nem világos, hogy ez a csere többször is végrehajtható-e.)"

Ez a helyzet úgy állt elő, hogy azt szerették volna kilobbizni, a nőknél ne csak nyolc, hanem tíz csapat vehessen részt az olimpián a 12 férfi együttes mellett. A NOB megengedte ezt, olyan áron, hogy csak 11 fős csapatok alkothatják a mezőnyt. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség korábbi elnöke, a szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok szakember az Indexnek a nyáron azt nyilatkozta, hogy "a játék felgyorsítása egyértelműen kedvező előrelépést hozott, a bírói felfogás megváltoztatása, valamint hogy több kiállítást ítélnek, és a létszám csökkentése, összességében katasztrófát okozhat."

Angyal_Dániel_válogatott.jpg Angyal Dániel (2) - Fotó: Marcel Ter Bals/MVLSZ

Angyal Dániel, a Szolnok válogatott védője elmagyarázta nekünk, mi lehet a szabályértelmezés és a kevesebb létszám ennek árnyoldala:

„Nem is csak a fizikális része miatt lesz nehéz, hanem az új szabályok és a játékvezetői felfogás miatt is. Úgy látom, hogy a bírók egyre kevésbé hagyják az erős kontaktot, ehhez még nem tudtak annyira alkalmazkodni a játékosok, ezért rengeteg a kiállítás. Minden meccsen előfordul, hogy három négy-ember kipontozódik. Ez lesz az igazi nehézség, mert ha mondjuk a harmadik negyedben már nem tud cserélni valamelyik csapat, ha onnantól kezdve még valaki kipontozódik, akkor meg emberhátrányban kell játszania. Érdekes lesz, az biztos. Lehet, hogy ehhez a taktikán kell igazítani, hogy mondjuk a területvédekezést kell jobban erőltetni, kevésbé a test test elleni játékot, de értelemszerűen az ellenfél sem hülye, abba akar belemenni, hogy minél könnyebben kapjon kiállítást.”

E sorok írója még októberben összeállította a szerinte legerősebb magyar válogatottat, amely részt vehetne az olimpián, akkor még 11+2 fővel számolva. Ezt csak annyiban módosítottuk az alábbiakban, hogy ugyanaz a 11 menne, akit akkor jelöltünk, plusz Kovács Gergő és Sedlmayer Tamás közül a jobb formában lévő utazhatna, és a kettejük közül kimaradó lenne a plusz egy fő. Ők főleg rosszkézen szerepelnek klubjaikban, az OSC-ben és az FTC-ben, de mindketten feltűnnek kapáson is, Sedlmayer akár védőként is szerepeltethető. Védekezésben, labdaszerzésben, a mezőnymunkában mindketten nagyszerűek, amennyiben Kovács kapáson játszana, ő is termelné a gólokat. Bármelyikük is menne, tovább nőne Märcz Tamás variációs lehetősége. 

A Ráúszás tippje a magyar férfi vízilabda-válogatott 12 fős tokiói olimpiai keretére:
kapusok: Nagy Viktor, Vogel Soma
védők: Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Hosnyánszky Norbert
rosszkéz-oldal: Vámos Márton, Zalánki Gergő
centerek: Hárai Balázs, Mezei Tamás
kapásoldal: Varga Dénes, Manhercz Krisztián
Kovács Gergő/Sedlmayer Tamás

Märcz Tamás így értékelte a létszám megnövelését a VLV-n:

"Ez mindenképpen jó hír! A mai vízilabda 11-nél nagyobb létszámú csapatokat követel meg, a most bejelentett létszám már közelít ahhoz, amit megszoktunk. Ha ez valóban így lesz és ha plusz egy cserélhető ember is bevethető, ez talán még elfogadható különbség a mostani helyzethez képest.​Ráadásul ezzel a döntéssel végre tiszta helyzet jön létre, egyre jobban közeledik az olimpia és senki nem tudta eddig, hogy most akkor milyen létszám lesz az ottani mérkőzéseken. Ez a bizonytalanság most megszűnik és a deklarált szabály alkalmazására készülni lehet... Nagyot biztosan nem változtat, ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelni, amelyek a mai modern vízilabdát jellemzik. Előny, ha valaki a védelemben és a támadásban is, akár több poszton jó teljesítményre képes."

Ez a 11 férfi pólós alkothatja a nyerő magyar csapatot a tokiói olimpián | Hosszabbítás

Märcz Tamás legfrissebb, 20 fős keretét olyan összetételűnek érezzük, ami kiindulópontot jelenthet a 2020-as olimpiára. Az a Hosnyánszky Norbert is ott volt a magyar férfi vízilabda-válogatott októberi keretedzésein, aki a 2017-es budapesti világbajnokság óta nem szerepelt a nemzeti együttesben. E névsor alapján nagy csodának kell történnie, hogy az ebben nem szereplő pólós is ott lehessen Tokióban.Hozzászólások