Tokió 2020 - Thomas Bach: "Az olimpia jelentheti a fényt az alagút végén"
Thomas Bach: "Az olimpia jelentheti a fényt az alagút végén"
Fotó: Eurosport/Getty

Thomas Bach: "Az olimpia jelentheti a fényt az alagút végén"

HosszabbitásHosszabbitás
2020/07/24 17:00
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke az Eurosportnak, az olimpiai játékok európai otthonának adott exkluzív interjút. 

A jelenlegi példátlan körülmények között, ebben a megváltozott világban miért olyan fontos az olimpia? 

Az olimpia lehet a fény az alagút végén, egyszerre a remény, a kitartás és a szolidaritás jelképe. A válságból azt tanultuk meg, hogy csak akkor tudjuk legyőzni, ha szolidárisak vagyunk egymással. Az olimpia csodálatos kifejeződése lehet ennek a világszintű együttműködésnek.

Hogyan lehet az olimpia sikerét a szokásostól eltérő paraméterekkel mérni? Melyek lehetnek ezek a paraméterek? 

Az olimpiai játékok sikere, mint mindig, elsősorban a sportteljesítményhez kötődik. De az üzenet, ami ehhez kapcsolódik – és ami az olimpia DNS-ének szerves része –, az az egész világot egyesítő békés verseny. A 206 nemzeti olimpiai bizottság és a menekültek olimpiai csapata együtt képviseli az emberiség egységét annak sokféleségében.

A tokiói olimpia mindezt kiegészíti a szolidaritás és a kitartás üzenetével is. Ott a sportolók valóban ragyoghatnak, hiszen már bizonyították, mennyire ellenállóak. Nem csak a kihívásokat vállalták, hanem példamutatásukkal, ösztönzésükkel másoknak is segítettek a válság legyőzésében. Ilyen értelemben a következő olimpia nagyon különleges lehet és lesz is: megmutatja a sport szélesebb körű jelentőségét a társadalomban.

Thomas Bach: Olympic Games in Tokyo can 'unite the world'

IOC president Thomas Bach believes Tokyo 2020 can bring the world together and unite people amidst the coronavirus pandemic.

A tokiói olimpia és a pekingi téli olimpia között alig hat hónap telik majd el. Ez milyen esélyeket kínál önöknek? 

Úgy gondolom, ez jó lehetőség arra, hogy a tokiói játékok globális ismertségéből a pekingi téli olimpia is részesüljön. Tapasztalatunk szerint a játékok iránti érdeklődés a záró ceremónia után nagyon lecsökken, most viszont nem lesz akkora űr a két világesemény között. Ezúttal a zárás utáni nap már meg is kezdjük az előkészületeket Pekingre.

Mit gondol, mennyi esély van arra, hogy a világjárvány miatt 2021-ben is elmarad az olimpia? 

Több forgatókönyvre kell felkészülnünk. Nem tudjuk, hogyan fog kinézni a világ egy év múlva. Valójában azt sem tudjuk, hogyan néz ki holnap – maszkkal vagy anélkül hagyhatjuk-e el otthonaink, járhatunk-e étterembe... Elképzelheti, milyen óriási feladat megszervezni egy éven belül a világ legösszetettebb eseményét. Az összes lehetséges forgatókönyvre felkészülünk, de egyetlen szilárd alapelvhez mindvégig ragaszkodunk: az olimpiai játékokat csak úgy rendezzük meg, ha mindenki számára biztosítani tudjuk a biztonságos környezetet.

Mori Josiró, a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke szerint a 2021-es olimpia megrendezésének kulcsa, hogy legyen vakcina. Egyetért-e a NOB ezzel, vagy van esély erre vakcina nélkül is? 

Mindannyian várjuk a vakcinát, mert ez segítené az emberiséget. Ezért természetesen szorosan nyomon követjük a fejleményeket. Az elmúlt néhány napban nagyon ígéretes hírek érkeztek a világ különböző részeiről. A játékokat illetően továbbra is az Egészségügyi Világszervezet tanácsát vesszük figyelembe. Már kiadták kockázatkezelési és egészségügyi iránymutatásaikat a nagy tömegeket vonzó eseményekre – és az olimpia kétségtelenül ilyen. Továbbra is ezeket a javaslatokat követjük.

NOC.jpgFotó: Eurosport/Getty

Milyen egyéb megoldások jöhetnek szóba – például nézők nélküli versenyek? Mit tesznek lehetővé a keretek? 

Nyilvánvaló, mit szeretnénk: teli stadionokat lelkes rajongókkal a világ minden tájáról. De ez nem rajtunk múlik. Több forgatókönyvre fel kell készülnünk, ami hihetetlenül megnehezíti az előkészítést. Normális esetben az olimpia hasonló formátumban zajlik: megvan a helyszín, a sportágak, az olimpiai falu, és megszervezzük a játékokat. Most nagyon sok mindent nem tudunk. Mi lesz a világjárvánnyal. Véget ér? Még mindig virulens lesz? Kevésbé lesz az? És mindez nem egyetlen országra vonatkozik, hanem 206-ra. Mindezt figyelembe kell vennünk, tényleg nem irigylésre méltó a helyzet.

Ehhez kapcsolódóan: lát-e ebben a NOB alternatívát, vagy ha nincsenek nézők, akkor olimpia sincs? 

Ebben a világban alkalmazkodnunk kell. Azon dolgozunk, hogy az olimpiát hozzáigazítsuk ahhoz a világhoz, amiben élünk – bárhogy is fog kinézni az. 

Thomas Bach: Olympic Games can be 'light at end of tunnel'

IOC president Thomas Bach believes Tokyo 2020 can be a symbol of hope and "light at the end of the tunnel" amidst the coronavirus pandemic.

Volt alkalma végigkövetni, hogyan közvetítette az Eurosport a 2018-as téli olimpiát, és láthatta az Eurosport Cube-hoz hasonló technológiai újításokat. Mit gondol erről? 

Lenyűgöző volt, ahogy a Discovery ilyen rövid idő alatt újra tudta gondolni az olimpiai közvetítéseket. Ott lehettem a kezdetektől, és örömmel figyeltem, hogy a Discovery és az Eurosport hogyan látta meg az olimpiában a lehetőséget az innovatív tartalomgyártásra. Nagyon várjuk, milyen újdonságokkal készülnek Tokióra.


Hozzászólások