Tokió 2020 - Sírva fogadta az olimpia elhalasztását a riói játékok egyik legnagyobb sztárja
Sírva fogadta az olimpia elhalasztását a riói játékok egyik legnagyobb sztárja
Fotó: Europress/AFP

Sírva fogadta az olimpia elhalasztását a riói játékok egyik legnagyobb sztárja

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/04/06 19:07
A tokiói olimpia egy évvel történő elhalasztása hatalmas kihívás elé állítja a sportolókat, hiszen felkészülésüket átalakítva egy évvel későbbre kell időzíteni a csúcsformát. A tornászlányokat különösen fájdalmasan érinti a csúsztatás, az amerikaiak szupersztárját, Simone Bilest kétségek gyötrik, hogy képes lesz-e végigcsinálni még egy évet.

A női tornászok nemcsak önmagukkal és ellenfeleikkel, de részben az idővel is harcban állnak, hiszen néhány év leforgása alatt, rendkívül fiatalon kell legnagyobb sikereiket elérniük. A versenyzők jelentős része tinédzserkorú, sokaknak a tokiói lesz az első és egyben utolsó olimpiájuk. A sportág legjobbjait nem véletlenül érinti hatványozottan hátrányosan, hogy a koronavírus-járvány miatt 2021 nyarán rendezik az ötkarikás játékokat.

A testi változások egy év alatt is jelentősek lehetnek, amelynek következtében nehezebb bizonyos mozdulatokat végrehajtani. Az elmúlt húsz évben az egyéni összetett győztese mindig tizenéves volt. Simone Biles hatalmas tettet hajtott volna végre azzal, ha 23 évesen beváltja a papírformát, és megvédi összetett olimpiai bajnoki címét 2020-ban. Szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy idén nyáron le tudják győzni Bilest, ahogyan arra sem mutatkozott nagy esély, hogy ne az amerikaiak nyerjék a csapatversenyt. Egy év alatt azonban nagyon sok minden változhat, és még az sem biztos, hogy Biles folytatja pályafutását.

Amerikaitornaválogatott.jpgFotó: Europress/AFP

Simone Biles négy olimpiai bajnoki címével és 19 vb-aranyérmével minden idők egyik legkiemelkedőbb tornásza. Az Egyesült Államokban a legnépszerűbb sportolók közé tartozik, ő volt a riói olimpia egyik legnagyobb sztárja, és úgy tűnt, Tokióban is róla szól majd minden. Az amerikai egy edzést követően az öltözőben fakadt sírva, mikor megtudta a halasztás hírét. Nem titkolja, fájdalmasan érinti, hogy még egy évet végig kellene edzenie, úgy fogalmazott, napról napra gondolkodik, csak később dönti el, hogy folytatja-e pályafutását.

„Nem tudom, miként leszek képes mentálisan kezelni ezt. Nagyon nehéz lesz. Már azért hatalmas mentális harcot folytattam, hogy idén meg tudjam csinálni.”

Biles eredeti tervei szerint 2020 nyarán, az olimpia után vonult volna vissza. Készen állt új fejezetet nyitni életében, megszabadulva a napi kőkemény edzésektől, a bosszantó sérülésektől és a szexuális zaklatási botránytól hangos Amerikai Tornaszövetségtől (USAG). Mindent erre a szezonra tett fel, így egyáltalán nem biztos, hogy teste és lelke jövőre is bírja még a terhelést.

Szemet hunyt a molesztálási ügyek felett az amerikai tornaszövetség | Hosszabbítás

Az amerikai tornászválogatott korábbi csapatorvosa, Larry Nassar 175 év börtönbüntetést kapott, mert a kezelések során több mint két évtizeden keresztül molesztálta pácienseit. Az ügyben összesen 156-en tanúskodtak Nassar ellen, akit korábban egy másik ügy kapcsán, gyermekpornográfia birtoklása miatt 60 év börtönre ítélt a bíróság.

Az amerikai sztártornászt csapattársaihoz hasonlóan éveken át molesztálta a csapatorvos, Larry Nassar. Az ügy kirobbanása óta Biles folyamatosan harcban áll a hazai szövetséggel. A különféle sportszervezetekből végleg kiábrándult, a Nassar-ügy során kiderült, hogy senki sem védi meg őt és csapattársait. Biles szeretett volna minél hamarabb megszabadulni az amerikai szövetségtől, nem tudja, hogyan bír elviselni még egy évet a sportágban, melynek megannyi sikert, de fájdalmat is köszönhet.

Szexuális zaklatás: kiborult minden idők legjobb tornásza | Hosszabbítás

22 éves, négyszeres olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok. Mindent megnyert, kőkeményen edzett hazája nemzeti bajnoksága előtt, egy remekül sikerült tréning után mégis kiborulva, sírva nyilatkozott. Simone Biles reménytelenül, de fellép a pitiáner módon csődöt mondó Amerikai Tornász Szövetség (USAG) ellen a Larry Nassar-féle szexuális bántalmazási ügyben.

A többi tornász terveit is felforgatja az olimpia elhalasztása. Biles csapattársa, Sunisa Lee edzője, Jess Graba szerint a tokiói olimpiára készülő tornászoknak időre és térre van szükségük ahhoz, hogy feldolgozzák és elfogadják a csúsztatást.

„Sokan úgy gondolják, fiatal vagy, lesz még esélyed az olimpián, de ők nem értik, hogy ez nem egy egyéves, hanem egy tízéves terv. Ez nem olyan, hogy megnyomod az újraindítás gombot, és folytatod az edzést még egy évig. Ez ennél sokkal bonyolultabb.”

A 17 éves Sunisa Lee tavaly Biles mögött lett második összetettben az amerikai bajnokságon, a stuttgarti vb-n pedig tagja volt a győztes csapatnak, illetve két érmet szerzett egyéniben. Éremesélyesként utazhatott volna Tokióba, s noha Bilesnál jóval fiatalabb, a halasztás az ő dolgát is megnehezíti.

Lee nyomasztó teherként éli meg, hogy még egy évet várnia kell. Ráadásul a biztos pontok is eltűntek az életéből: a gimnázium, ahová jár, bezárt, az edzőterem úgyszintén. 12 év alatt egy hét volt a leghosszabb kihagyása, a járvány miatt most beláthatatlan időre kell leállnia. Az amerikai versenyző családjával tölti napjait, igyekszik gondoskodni édesapjáról, aki egy évvel ezelőtt fametszés közben leesett a létráról, így azóta kerekesszékhez kötött. Lee különösen aggódik, mi lesz édesapjával, ha elkapja a koronavírust, hiszen légzési nehézségei vannak, így a kiemelten veszélyeztetettek közé tartozik.

SunisaLee.jpgFotó: Europress/AFP

Új lapokat oszthatnak a csapatba jutás szempontjából is. Az Egyesült Államokban rengetegen pályáznak arra, hogy bekerüljenek a tokiói együttesbe, amelynek tagjaként hatalmas esélyük lenne érmet, de leginkább aranyérmet szerezni. A fiatal lányok szülei közül többen már elveszítették vagy hamarosan elveszíthetik állásukat, így nem biztos, hogy jövőre is tudják anyagilag támogatni lányukat. Felmerül a kérdés, mindenki visszatér-e az edzőtermekbe a járvány végeztével. Szintén fontos felvetés, és ez nem csak az amerikaiakra vonatkozik, hogy milyen válogatási elvek alapján lehet bekerülni a csapatba, illetve mi alapján lehet majd kijutni az olimpiára. Mi lesz azokkal a lányokkal, akik 2020-ban még túl fiatalok voltak ahhoz, hogy részt vegyenek az ötkarikás játékokon, jövőre viszont betöltik 16. életévüket? Ők is versenyezhetnek Tokióban?

Az érmek szempontjából kiemelt fontosságú lesz, hogy Biles elindul-e jövőre Tokióban, vagy befejezi pályafutását. Az amerikai mentális fáradtságtól, fizikai fájdalmaktól és sérülésektől is szenved, nyárig kitartott volna, még egy évet viszont már nehezen bír ki szervezete. Biles terapeutát és sportpszichológust sem keresett fel. Egyedül akarja meghozni döntését a jövő évi olimpiai indulást illetően, nem törődve azzal a nyomással, amelyet a szövetség és szponzorai helyeznek rá.

„Sosem miattuk csináltam. Csak a saját megérzéseimre fogok hallgatni. Figyelem, mit üzen a testem-lelkem. Bemegyek az edzőterembe, és majd meglátjuk, hogy érzem magam.”

Simone Biles számára igazi kihívást jelent a jövő évi tokiói olimpia, az amerikai azonban már megannyi nehézséget leküzdött pályafutása során. Nem elképzelhetetlen, hogy kitart 2021-ig, és olimpiai aranyérmekkel a nyakában fejezi be kiemelkedő pályafutását. 2020-ban egyértelműnek tűntek az erőviszonyok női tornában, viszont könnyen előfordulhat, hogy a járvány újrakeveri a kártyákat.

via The New York Times

Hozzászólások