Tokió 2020 - Sem a múltja, sem a jelene miatt nem mehet ezüstért Tokióba a magyar kardcsapat
Sem a múltja, sem a jelene miatt nem mehet ezüstért Tokióba a magyar kardcsapat
Fotó: MTI

Sem a múltja, sem a jelene miatt nem mehet ezüstért Tokióba a magyar kardcsapat

Mártha BenceMártha Bence
2019/11/28 12:18
Gyakorlatilag olimpiai résztvevőnek tekinthető a magyar kardválogatott, azaz nem csak egy magyar kardvívó lehet majd ott a tokiói páston, hanem a teljes csapat. A csapat vezetőedzőjével, Decsi Andrással a kötelező eredmények nyomásáról, a nagy ellenfél Koreáról, illetve az újabb kard-aranykorról beszélgettünk. 

“Tekinthetjük úgy, hogy ez megvan” - mondta Decsi András, a férfi kardvívó válogatott vezetőedzője a Hosszabbításnak, miután a szezon utolsó (vagy inkább a következő idény első) kvalifikációs világkupáján döntőbe jutott, és végül ezüstéremmel térhetett haza Kairóból.

Bár a vívószövetség beszámolójában a “virtuális repülőjegy” kifejezés szerepel, és a kapitány is csak akkor dől majd hátra, ha 100 százalékig biztos, hogy a magyar kardvívó csapat ott lehet a tokiói olimpián, azt nem árt leszögezni, hogy a hátralevő kvalifikációs versenyeken kis túlzással elég elindulnia a mieinknek, már azzal meglesz a kvóta. “Irreális eredmények és kimenetelek egész sorának kellene teljesülnie a hátralévő világkupákon” - erősítette meg elégedett mosollyal Decsi András.

Decsi András világsztárokat irányítDecsi András világsztárokat irányítFotó: Hunfencing

Az olimpián nyolc csapat indulhat, a világranglista első négy helyezettje mögött a kontinensek élcsapatai alkotják majd a tokiói mezőnyt. A magyarok jelenleg a második helyen állnak, és ha valamilyen csoda folytán kicsúsznának az első négyből, akkor is a legerősebb európai csapat lennének, így talán nem túlzás kijelenteni, bizonyosan nem csak egy magyar kardvívó lesz ott Tokióban, hanem a teljes csapatunk pástra léphet.

Óriási csalódás lett volna, ha nem így alakul

A magyar vívósport hagyományai minden fegyvernemben kötelezik a sportolóinkat, akik Rióból két arannyal, és egy-egy ezüsttel és bronzzal tértek haza. Bár az érmek közül csak egyet szereztek kardvívók (Szilágyi Áron védte meg londoni címét), most mégis az a helyzet, hogy a kard az a szakág, ahol valószínűleg mindkét csapatunk ott lesz, és egyéniben is itt találjuk a legjobb eséllyel harcba szálló vívókat. A férfiakkal szemben kimondott elvárás volt, hogy csapatban is kiharcolják a kvótát, így legalább négy magyar kardvívó indulhat el egyéniben is.

“Nagy öröm számomra, hogy ilyen korán megszereztük a kvótát, mert így a következő szezont úgy tudjuk megszervezni, hogy mindent a tokiói felkészülésnek rendelünk alá. Nem kell a kvóta miatt görcsölni, a versenynaptárt és az edzőtáborokat is a lehető legoptimálisabb módon tudjuk megszervezni, ami nagy könnyebbség a szakmai stábnak is.”

Mindig bennük van a győzelemMindig bennük van a győzelemFotó: Hunfencing

“Boldog vagyok, hogy egy olyan korszakban irányíthatom a férfi kardvívó-válogatottat, amikor úgy beszélnek a csapatunkról, mint a 90-es években, vagy még korábban, a klasszikus időkben. Ez nyilván nyomást is helyez ránk, hiszen az érem minden versenyen abszolút reális elvárás a csapattól, de ezt sem én, sem a fiúk nem teherként éljük meg. Élvezzük a megtisztelő helyzetet, hogy egy ilyen gazdag történelemmel rendelkező szakágban képviselhetjük Magyarországot.”

A sztárok nélkül is jól megy

Az elvárások nem véletlenül magasak, hiszen a csapatot erősíti a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, illetve 2017 egyéni világbajnoka, Szatmári András is. A két kiváló kardvívó, Gémesi Csanád, illetve a vezetőedző testvére, Decsi Tamás egészíti ki a csapatot. Ott van még a beugrásra bármikor kész Iliász Nikolász, akire szükség is van, hiszen az év elején Szatmári dőlt ki sérülés miatt, a legutóbbi világkupán pedig Szilágyi Áron hiányzott a csapatból, de a két világklasszis hiányában is kiváló eredményeket ért el a magyar válogatott. Számszerűsítve: szinte mindig éremért vívhattak a mieink.

“Különösen megnyugtató, hogy Áron és Andris nélkül is ütőképes csapatunk volt, ami annak köszönhető, hogy nagyszerű szellemű sportemberek alkotják a válogatottat. Mindenki maximálisan tisztában van vele, milyen kötelezettségekkel jár a magyar kardvívó csapatban szerepelni.”

“Azért nagy szó, hogy ennyire jó csapatunk van, mert - a nemzetközi mezőnyben kvázi egyedülálló módon - a vívóink nemcsak egészen más típusú versenyzők, de más-más edző is készíti fel őket, és nem is tartoznak egy korosztályba. Manapság sok csapatnál törekszenek uniformizálásra, ám ez számunkra nem opció, de nem is baj, hogy így van. Fontosabb, hogy a fiúk nagyon tudnak küzdeni egymásért, sokszor látjuk például, hogy a beugrók nagyon komolyan hozzátesznek a csapat teljesítményéhez” - magyarázta a vezetőedző.

CSAPATCSAPATFotó: MTI


“Szerencsés helyzet, hogy több riválisunkkal ellentétben a magyar csapatot nem kellett újjáépíteni ebben az olimpiai ciklusban. Nem vonult vissza senki, és bár vannak korkülönbségek a válogatotton belül, ereje teljében lévő vívókból állíthatom össze a csapatot. Hosszú ideje versenyzünk együtt, a csapat összeszokott, olajozott gépezetként működik, és ebből a szempontból előnyben vagyunk a mezőny többi tagjával szemben.”

Az aranyért Koreát kell legyőzni

Ha igaz is, amit a magyar kardvívás jelenlegi korszakáról mondott Decsi, nemcsak nálunk köszöntött be az aranykor, hanem Dél-Koreában is. Az ázsiaiak adják a legutóbbi két egyéni világbajnokot, csapatban pedig a legutóbbi három vb-t ők nyerték, és talán nem is kell több bizonyíték a dominanciájukra, mint a nyári, budapesti világbajnokság döntői, ahol egyéniben Oh Sang-Uk legyőzte Szatmári Andrást, a koreai csapat pedig a magyart.

Korea az egyeduralkodó, de közel vagyunk hozzájukKorea az egyeduralkodó, de közel vagyunk hozzájukFotó: Hunfencing


“Aki az aranyra tör, annak valószínűleg le kell győznie a koreaikat. Így számolunk mi is, ugyanakkor szó sincs arról, hogy félnénk tőlük. Idén háromszor is vívtunk velük döntőt, és bár mindhármat a koreaiak nyerték, nagyon szoros összecsapásokról beszélünk, amik jobbára egy-két tuson dőltek el. Nincs nagy különbség a két csapat között, ha mindent kiadunk magunkból mondjuk olyan speciális körülmények között, mint egy olimpiai döntő, reális esélyünk van legyőzni őket” - szögezte le Decsi.

A kapitány szavait támasztja alá a budapesti döntő is, ahol néhány vitatható, és egy tényszerűen hibás döntés is a koreiakat segítette, így tudtak egyetlen tussal legyőzni minket. Decsi nem akart belemenni a bírózásba, de egy dolgot fontosnak tartott leszögezni.

“Néhány héttel a vb előtt Düsseldorfban rendezték az Európa-bajnokságot, ahol szintén sikerült a döntőbe jutnunk a csapattal. Akkor Németország volt az ellenfél, és a hazai csapat meg is kapott minden támogatást a zsűritől a legyőzésünkhöz. Úgy voltunk vele, semmi gond, csak majd mi is kapjuk meg a hazai pályát a budapesti vébén. Nos, nem érzem úgy, hogy ez megtörtént volna” - utalt visszafogottan a koreaiak elleni döntőben történtekre Decsi. 

Elég egyszer legyőzni Koreát 2020-banElég egyszer legyőzni Koreát 2020-banFotó: Hunfencing


“Számunkra soha nem lehet cél az ezüst. A magyar vívósport, és azon belül a kard szakág történelme, a csapatunk jelenlegi ereje, illetve a velünk szemben támasztott elvárások is lehetetlenné teszik, hogy örömünnepet tartsunk akár egy világbajnoki, akár egy olimpiai ezüstérem után. Nekünk győznünk kell, és úgy is megyünk fel a pástra minden összecsapásra, hogy ez a célunk” - szögezte le Decsi.  

Hozzászólások