Tokió 2020 - Péni István: Akkor kell tökösnek lenni, amikor az ujjad már a ravaszon van!
Péni István: Akkor kell tökösnek lenni, amikor az ujjad már a ravaszon van!
Fotó: Europress/AFP

Péni István: Akkor kell tökösnek lenni, amikor az ujjad már a ravaszon van!

Mártha BenceMártha Bence
2019/10/09 09:59
Péni István még csak 23 éves lesz, amikor először a lőállásba lép a tokiói játékokon, de már a második olimpiájára készül, sőt abban bízik, hogy még jó néhányszor részt vehet a világ legnagyobb multisport-eseményén. Az újpestiek sportlövőjővel bátorságról, cross-trainingről és kvótagondokról beszélgettünk. 

Mivel a szüleim is sportlövők voltak, mondhatjuk, hogy fegyverek között nőttem fel, de soha nem féltem tőlük, sőt az első pillanattól imádom a sportlövészetet” - mondta a Hosszabbításnak Péni István, az egyik első tokiói magyar kvóta tulajdonosa.

A többszörös világkupa-győztes, Eb- és vb-ezüstérmes sportlövőnek 2019-re csak annyi célja volt, hogy minél gyorsabban bebiztosítsa az olimpia részvételét, és mivel ez nagyjából az első komolyabb versenyen sikerült, az év hátralévő részében már nyugodtan versenyezhetett. A néhány napja véget ért Eb-ről két éremmel tért haza, igaz, egyik sem egyéni versenyszámban született.

Felemás Eb voltFelemás Eb volt Fotó: Europress/AFP

“A versenyspecifikus felkészülés hiányzott, mondhatjuk, hogy menetből lőttem az Eb-n, hiszen nem készültem külön a versenyre. Így sem voltam messze az egyéni éremtől, a standard puska 300 m-es versenyében egy hajszál választott el a dobogótól, ott negyedik lettem, ugyanakkor az olimpia számban csak a 9. helyen végeztem. Azért nem vagyok mérges, mert nem lőttem rosszul, önmagamhoz képest erős közepes teljesítményt nyújtottam, miközben az élmezőny nagyon jó versenyt hozott le, sokan szerepeltek kiválóan” - magyarázta Péni.

Nem ismétlődhet meg, ami Rióban történt

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem volt ideje az újpesti sportlövőnek felkészülni az év egyik legfontosabb eseményére (igaz, Eb-ből kettő is volt idén), főleg úgy, hogy már az év eleji világkupa-győzelemmel megszerezte az olimpiai kvótát.

“El kellett utaznom a riói világkupára, pedig nem volt sok kedvem hozzá. Ennek az az oka, hogy számomra most a világkupán szerezhető pontok fontosabbak voltak, mint egy jó Európa-bajnoki szereplés. Nem akartam még egyszer úgy járni, mint Rióban…”

Istók RióbanIstók Rióban Fotó: MOB

Tudni kell, hogy az olimpiai kvótát nem maguknak szerzik a versenyzők, hanem a magyar szövetségnek, amely dönt a játékokon induló sportolók kilétéről. Péni a 2016-os riói játékok előtt junior világ-, majd nem sokkal később Európa-csúcsot is lőtt, a szövetség azonban nem minden számban őt indította. Az olimpiai egyébként kiválóan sikerült a sportlövő mezőny legfiatalabb tagjának, hiszen a szabadpuskások 50 méteres számában az olimpiák történetének legjobb magyar köregységét lőtte, és végül összetettben a 12. helyen végzett az akkor még csak 19 éves versenyző.

“Pont a riói kvótaelosztás miatt hozott egy olyan belső szabályt a szövetség annak érdekében, hogy a legerősebb csapat indulhasson és ne ismédlődhessen meg a rió szituáció. Az új elv szerint akkor nem a kvótát szerző versenyző indul egy adott számban, ha egy másik magyar sportlövő legalább 15 hellyel megelőzi a világranglistán. Erre ugyan csak matematikai esély volt, de semmit nem akartam a véletlenre bízni, ezért inkább elmentem a riói világkupára” - magyarázta Péni

Imádok minden multisport-eseményt!

“Rio egyébként így is nagyszerű élmény volt. Nagyon büszke voltam rá, hogy én voltam a legfiatalabb kvótaszerző, és végül az eredményemmel is elégedett lehettem, még ha akkor úgy is éreztem, hogy lehetett volna még jobb."

"A 12. és 13. helyem egyébként nem volt meglepetés, hiszen a világranglistán is hasonló pozíciókat foglaltam el, de Tokióban még jobban akarok szerepelni. Nem beszélek mellé: az érem a célom.”

Az újpesti versenyző elmondta, teljesen magával ragadja minden multisport-esemény hangulata, nagyon szereti az ilyen versenyeket, ami nem is véletlen, hiszen a napi edzésmunkáját is sokszor más sportolókkal együtt végzi.

Éremért megy Tokióba!Éremért megy Tokióba! Fotó: MOB

“Az ifjúsági olimpia, illetve az Európa-játékok is hasonló lebonyolítású versenyek voltak, és mindkettőn nagyon jól éreztem magam” - magyarázta a mindkét versenyről érmekkel hazatérő sportlövő, aki szeret ugyan versenyezni, de ezt a szezont egy kicsit sikerült túltöltenie. “Az idei év nagy tanulsága az volt, hogy nem szabad ennyi versenyt bevállalni. Voltam két Európa-bajnokságon, összesen négy világkupán és az Európa-játékokon, így esélyem sem volt versenyspecifikus felkészülésre, és eléggé el is fáradtam. Viszont a kvóta megvan, így jövőre már egészen másképp állok a dolgokhoz, például az már most biztos, hogy csak két világkupán állok lőállásba.”

Miből lesz a tokiói érem?

Péni több számban is éremesélyes lesz Tokióban, bár ezt nagyon nehéz előre belőni, hiszen a napi forma, illetve a lelkiállapot ebben a sportágban is döntő jelentőségű. “Pont, mint a vívóknál: 50 méteren van tizenöt versenyző, aki nagyjából ugyanazt tudja, közülük az nyer, aki aznap a legjobb mentális állapotban lép be a lőállásba. Ez egyébként is igaz, egy olimpián pedig különösen.”

“Persze vannak kiemelkedő versenyzők, akiknek többször jön ki jól a lépés, de biztosra ők sem mehetnek, mert a mezőny nagyon erős, elég egy hiba, és máris elszálltak az éremesélyek. A tokiói mezőny összehasonlíthatatlanul erősebb lesz a rióinál, ami a sportlövészet speciális voltából fakad. Mivel ezt a sportágat sokáig lehet űzni, így minden generációból megmarad a top 5-8 versenyző, akikhez jön fel a következő korosztály, meg az azt követő. Így jön ki az, hogy az olimpiai mezőnyben elképesztő mennyiségű bajnok van, akiknek már nem remeg meg a kezük még egy olimpiai döntőben sem” - magyarázta Péni.

Ifjúsági olimpiáról már van aranyIfjúsági olimpiáról már van arany Fotó: Péni István/Facebook

“Úgy készülök, hogy mindent kiadok magamból az olimpián. Fiatal vagyok, szerencsés esetben jó néhány olimpián részt vehetek még, de nem akarom elszalasztani az esélyt, hiszen most jó formában vagyok, jól megy a versenyzés. Ki tudja, mit hoz a jövő, úgyhogy úgy vagyok vele, most kell mindent beleadnom.”

“Igen, van versenyszám, amiben a favoritok közé tartozom. A 3x40 lövéses számban például az álló és a fekvő testhelyzetben is az abszolút élmezőnyhöz tartozom, más szóval, ha a térdelő részt nem rontom el, akkor jó eséllyel éremért küzdhetek. Ugyanakkor persze semmi nincs kőbe vésve, hiszen az Európa-bajnokságon pont állásból lőttem magamhoz képest gyengébben, ezért lettem csak kilencedik” - tette hozzá.

“Az érem a célom, de ha van sportág, ahol ezt nem lehet biztosra venni, az a sportlövészet. Talán úgy magyarázom meg a legjobban, ha azt mondom, előfordulhat, hogy életem legjobb fomájában lövök, de az sem lesz elég a győzelemhez, sőt talán még az éremhez sem, mert lesz valaki, aki még jobban teljesít.”

Mi teszi a jó sportlövőt?

Péni elmondta, a magabiztosság és a higgadtság mellett a jó sportlövő legfőbb ismérve a bátorság. “Amikor óriási a tét, és az ember ujja az elsütőbillentyűn van… na, akkor kell igazán tökösnek lenni. Be kell tudni vállalni a kockázatot, mert anélkül nincs győzelem!”

“Természetesen fontos az is, hogy az ember fizikailag is készen álljon egy versenyre. Én is rengeteg féle cross-trainingben veszek részt, amit azért élvezek, mert olyan nagyszerű sportolókkal edzhetek együtt, mint Szász Emese, Joó Abigél, vagy Tóth Krisztián. A mentális egyensúlyomra pedig úgy figyelek, hogy csupa olyan hobbim van, ami megnyugtat. Imádom a természetet járni, és van egy társaság, akikkel rengeteget pecázunk együtt. Ezek kapcsolnak ki.”

Hozzászólások