Tokió 2020 - Így lehetnek ott mégis az orosz sportolók a tokiói olimpián
Így lehetnek ott mégis az orosz sportolók a tokiói olimpián
Fotó: Europress/AFP

Így lehetnek ott mégis az orosz sportolók a tokiói olimpián

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/08/05 17:24
Az eltiltás továbbra is érvényes, ám több kiskapu létezik. Van köztük olyan, amire láthattunk korábban példát ötkarikás játékokon.

Mint ismeretes, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) még tavaly decemberben határozott úgy, hogy az orosz sportolók országuk színeiben, nemzeti csapat vagy válogatott tagjaként négy évig nem vehetnek részt a jelentős nemzetközi versenyeken, így az olimpiákon sem. A doppingügyek miatt meghozott döntést nem fogadták jól Oroszországban, sokan (köztük politikusok, sportvezetők és sportolók) felháborodásuknak adtak hangot, fellebbeztek, míg mások - így Grigory Rodchenkov korábbi nemzeti doppingfőnök, WADA-informátor is - úgy vélik, minden orosz sportolót ki kellene tiltani az ötkarikás játékokról.

A korábbi orosz doppingfőnök szerint az összes orosz sportolót ki kellene zárni a tokiói olimpiáról | Eurosport

Az összes orosz sportolót ki kell zárni a 2021-re halasztott tokiói olimpiáról, legalábbis Grigory Rodchenkov, a korábbi orosz doppingfőnökből lett WADA-informátor ezt állítja. Véleménye szerint hiába tiltották el az országot négy évre a nagy sporteseményektől, alapvetően semmi sem változott.

Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) novemberben tárgyalja az ügyet, sőt, egyes szakági szövetségek külön is hozhatnak döntéseket, így egyelőre semmi biztosat nem lehet mondani, ám jelen állás szerint azok, akik bizonyítani tudják, hogy tisztán készülnek, semlegesként, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze és logója alatt ott lehetnek a versenyeken, így a tokiói olimpián is. Utóbbi eset hasonló lenne a 2018-as téli olimpiához, ott szintén külön engedéllyel, semleges színekben indulhattak.

A helyzet az, hogy az orosz név és zászló nem engedélyezett, azaz semmiféle utalás, felirat, színezés nem lehet sem a ruhákon, sem a testen, a dobogón pedig nem fog szólni a himnusz. A "tisztán, dopping nélkül készülő és azt bizonyító sportolók" kifejezés azonban egyrészt saját nemében és jelentésében is kétséges, másrészt lényegében egyáltalán nem jelent változást a küldöttség létszámában, hisz versenyzők és edzők ugyanúgy utazhatnak, ugyanúgy együtt edzhetnek és lakhatnak - kivételt képeznek a hivatalos tisztségviselők, 

Sőt, a jelenleg is fennálló döntés értelmében a csapatversenyeken és váltókban sincs korlátozás (egyedül atlétikában van szabály, ez 10 sportolóban maximalizálja a lehetséges indulókat). Várhatóan Tokióban ugyanaz lesz a precedens, mint Pjongcsangban, azaz "orosz olimpiai sportolók" (angolul: Olympic Athletes from Russia) megnevezéssel simán érmes lehet egy úszóváltó vagy egy női kézilabdacsapat, a kvalifikáció vonatkozásában ráadásul mind egyéni, mind csapatszinten ugyanolyan a rendszer, mintha Oroszország színeiben szereznék a kvótákat. 

Hihetetlen, de megint megúszhatja a nyolc évre eltiltott doppingos kínai | Eurosport

Hiába a súlyos büntetés, Sun Yang ügyvédei minden követ megmozgatnak, hogy az úszó akár a tokiói olimpián is indulhasson. Épp a gwangjui világbajnokság egyéves évfordulója kapcsán írtunk arról, hogy a britek 23 éves úszója, Duncan Scott elégtételt érez Sun Yang ügyében.

Az eltiltás tehát inkább adminisztratív, semmint valódi kizárást és büntetést jelent, legalábbis novemberig biztosan. Sejteni lehet ugyanis, hogy a sporton és a doppingellenes harcon is túlmutató, politikai csatározásokba átnyúló konfliktus itt nem ért véget, és valamerre dől a mérleg nyelve: hogy az orosz könnyítést vagy teljes kitiltást eredményez, egyelőre a jövő zenéje...

részben via SwimSwam

Hozzászólások