Tokió 2020 - Olimpiai halasztás: kiakadt az oroszok szupertehetsége
Olimpiai halasztás: kiakadt az oroszok szupertehetsége
Fotó: Europress/AFP

Olimpiai halasztás: kiakadt az oroszok szupertehetsége

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/03/27 18:30
Andrei Minakov, a 100 méteres pillangóúszás egyik legjobbja nem rejtette véka alá kritikusan őszinte véleményét a tokiói olimpia elhalasztásával kapcsolatban - aztán jött a nagy bocsánatkérés. 

Mint ismeretes, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt idén nem lehet megrendezni az ötkarikás játékokat, amelynek időpontja a tervek szerint 2021 nyarára tolódik. A sportvilág jelentős része fájóan, de egyetértett a gyakorlatilag elkerülhetetlen döntéssel, hisz amellett, hogy rengeteg kvalifikációs versenyt kellett halasztani és törölni, természetesen továbbra is az egészség a legfontosabb.

Andrei Minakov első hallásra nem éppen gondolta így a dolgot, és mérgében meggondolatlan szöveget posztolt Instagram-oldalára. A 2019-es gwangjui világbajnokságon 100 méter pillangón orosz csúccsal ezüstérmes, a 18. születésnapját a napokban ünneplő tehetség gőzerővel készült az utóbbi hónapokban élete első olimpiájára, saját érzései szerint hiába.

"Mint azt mindenki tudja, a 2020-as olimpiát elhalasztották. Nem értek egyet a döntéssel, nem ez volt a helyes lépés. Nem mutathatjuk meg legjobbunkat, egy sportoló pedig képtelen folyamatosan csúcsformában maradni. Ha több ország úgy gondolja, nem akar részt venni a játékokon, az a saját gondja. Így a jövő évi világbajnokság jóformán ütközik az olimpiával... Nagyon csalódott vagyok. Mindezen kívül semmi garancia sincs arra, hogy a helyzet 2021 nyarára jobb lesz. Amellett, hogy tiszteletben tartom a NOB döntéseit, köszönjük, hogy egy évre elvették az álmainkat... Legalább lesz időnk még jobbá válni. Az olimpia több egy versenynél, maga a tündérmese, maga az álom, maga a fieszta" - írta Minakov.

Más kérdés, hogy egy nappal és számtalan olyan hozzászólással később, amelyekben önzőnek és éretlennek nevezték őt, bocsánatkérését fejezte ki.

"Tiszteletben tartva mindenkit, akit esetleg megsértettem a véleményemmel, töröltem a posztot. Első érzelmi felindulásból született a reakcióm, nem gondoltam át. Szeretnék elnézést kérni, hisz egyáltalán nem ez jellemez engem emberként és úszóként. Teljesen egyetértek azzal, hogy bármi áron, de meg kell őrizni az egészséget és a biztonságot. Biztos vagyok abban, hogy úgy győzzük le a vírust, ahogy a múltban is tettük: együtt, közösen. Erősebben fogunk visszatérni. Minden jót kívánok, vigyázzatok magatokra! Imádkozok a világ összes sportolójáért, és azért, hogy minden a normál kerékvágásba álljon" - üzente.

Tegyük hozzá, a sokáig az Egyesült Államokban élő, szeptembertől a Stanford Egyetemre járó Minakov a tengerentúlról is kapott jó pár kritikát - talán sikerült végül valamennyire megmentenie a helyzetet.

Hozzászólások