Tokió 2020 - Skype-on edzenek együtt női pólóválogatottunk tagjai, akik elfogadható döntésnek tartják az olimpia elhalasztását
Skype-on edzenek együtt női pólóválogatottunk tagjai, akik elfogadható döntésnek tartják az olimpia elhalasztását
Fotók: MVLSZ

Skype-on edzenek együtt női pólóválogatottunk tagjai, akik elfogadható döntésnek tartják az olimpia elhalasztását

Takács MártonTakács Márton
2020/03/28 10:55
2020. március 13-án éjfélkor megállt az élet a hazai vízilabdában, azóta nem rendeztek itthon mérkőzést semmilyen szinten. Amíg nem indul be újra a hazai póló, igyekszünk megszólaltatni minél több játékost - és majd edzőt is - a kialakult helyzetről. Ezúttal a magyar női válogatott három kulcsemberét, az UVSE csapatkapitányát, Szücs Gabriellát, a Dunaújváros legjobbját, Gurisatti Grétát és a BVSC kiváló balkezesét, Leimeter Dórát kérdeztük, akik az otthoni edzések mellett az olimpiai elhalasztásáról is elmondták véleményüket.

E sorok írója a cikk megjelenésének napján már 15. napja nem volt vízilabda-mérkőzésen. Nem emlékszünk ekkora kihagyásra a saját életünkből szezon közben, már a hét nap is sok volt, és hol van még a vége. Normál esetben március 28-án az FTC-Dunaújváros rangadón lehetnénk a Népligetben, sajnos nem leszünk. Ami a játékosoknak még nagyobb csapás, mármint nem az, hogy nem találkoznak velünk, hanem hogy nem foglalkozhatnak azzal, ami az életük, a vízilabdával. Cikksorozatunk első körében megkértünk három pólóst, hogy mondják el, hogyan kell elképzelnünk a mindennapjaikat az uszodai edzések, mérkőzések nélkül. Tíz napja Bisztritsányi Dávid, Decker Ádám és Manhercz Krisztián szerepelt nálunk, ezúttal a lányoké a terep. A válogatott klasszisai közül három játékossal beszélgettünk ugyanerről, illetve már az olimpia elhalasztásáról is.

Uszoda nélkül az otthoni kondi, család, videójátékok háromszög fémjelzi a magyar pólósok életét | Hosszabbítás

2020. március 13-án éjfélkor megállt az élet a hazai vízilabdában. A koronavírus terjedése miatt a Magyar Vízilabda-szövetség a versenyrendszerébe tartozó összes sportrendezvényt elhalasztotta. Majd sorra jöttek a különböző klubok közleményei az edzések leállításáról, az uszodák bezárásáról. Bizonytalan ideig nem lesznek pólómeccsek Magyarországon, semmilyen szinten. Addig is igyekszünk megszólaltatni minél több játékost és edzőt a kialakult helyzetről.


A 2016-ban Európa-bajnok Szücs Gabriella nem volt ott a tavalyi kvangdzsui világbajnokságon sérülése miatt, és az idén januári, budapesti Európa-bajnokságról is lemaradt. Pedig ő összes eddigi klubcsapatának és a válogatottnak is az egyik legfontosabb játékosa, Keszthelyi Rita másik fele. Olyan szerepet tölt be Bíró Attila együttesében, mint Hosnyánszky Norbert Märcz Tamás gárdájában. Védekezésben rendkívül fontos, szervezi a játékot, és fontos gólokat lő, nem mellesleg a bő keret legrutinosabb tagja. A három megszólaltatott pólós közül ő játszott a legrégebben tétmeccset, ha minden igaz, február 12-én, Egerben ugrott legutóbb vízbe az OB I-ben, amikor az UVSE 18-6-ra győzött Biros Péter csapata ellen. A bajnokság szuperrangadóját, az UVSE-Dunaújváros partit március 11-én betegség miatt ki kellett hagynia.

"Nehéz elviselni a bezártságot, főleg úgy, hogy már két hete, az UVSE mindeddig utolsó, a Dunaújváros elleni bajnokiján sem játszottam. A mérkőzést megelőző hétfőre lebetegedtem, így már több mint két hete nem ugorhattam medencébe. A csapat is csak a következő hétfőig edzett együtt vízben, azóta nem. Az a legrosszabb a vízilabdások életében, ha nem mehet vízbe. Majdnem minden mást lehet a szárazföldön is pótolni, de ezt nem. Már három-négy vizes edzés elmulasztása esetén is furcsa visszacsobbanni, hát még így."

A címvédő UVSE nyerte a nyolc büntetőt hozó csúcsrangadót a Dunaújváros ellen | Hosszabbítás

A Magyar Kupa döntője után a női vízilabda OB I-ben is feszült mérkőzést hozott a bajnoki címvédő UVSE és a Magyar Kupa-győztes Dunaújváros csúcsrangadója, ezúttal viszont fordított eredmény született. Sokáig talán ez volt az utolsó olyan vízilabda-mérkőzés Magyarországon, amelyet nem zárt kapuk előtt rendeztek a koronavírus-járvány miatt hirdetettveszélyhelyzetben.

De mint az alábbiakból kiderül, legalább nem kell teljesen egyedül készülnie, legalábbis virtuálisan nem. A válogatott tagjai, akik a májusra halasztott olimpiai selejtezőre készültek, a nemzeti csapat stábja által összeállított edzésterv alapján végzik otthonaikban a szárazföldi munkát. 

„Úgy volt, hogy amennyiben lesz olimpia, és májusban kvalifikációs torna is, a válogatott elzárva a külvilágtól edzhet együtt a Komjádi uszodában, persze csak azután, hogy mindannyiunkat többször letesztelnek a koronavírusra. Bíró Attila szövetségi kapitány és Ágó Renáta, a válogatott erőnléti edzője egyeztetett a klubok vezetőedzőivel és kondiedzőjeivel, így e hét hétfőjétől kezdve a válogatott programja szerint készülünk. Mi az UVSE-ben év közben is sokat találkozunk Renivel, ezért nem jelent sok különbséget, újdonságot ez az edzésterv. Vannak szárazföldi és labdás edzéseink, pihenőnap is, hengerezés, nyújtás, plusz azok, amiket mi találunk ki magunknak otthon. Edzésben kell maradnunk, ez a lényeg. Skype-on tartunk válogatott csapatedzést is délutánonként, a digitális és online összetartás is működik, ha már máshogy egyelőre nem lehet.”

Szücs Gabi a saját bevallása szerint nagyon jó állapotban tért vissza a bajnokságba februárban, így számára pláne nem jött jól a leállás. Az olimpiára is nagyon készült, mi is vártuk visszatérését a válogatottba, február 25-én a hollandok ellen 12-7-re megnyert Világliga-selejtezőn már ott volt Szentesen a csapatban. Megkérdeztük azt is tőle, hogy mit gondol a tokiói olimpia elhalasztásáról.

„Mivel az Eb-n nem szerepeltem, így egy hosszabb alapozó időszakon estem át, régen volt már ilyen. Ettől fizikálisan ragyogó állapotban éreztem magam februárra, teljesen fel voltam pörögve. Nehéz ezt csak szárazföldi edzésekkel fenntartani. Az olimpia egy évvel való elhalasztását nem fogadtam kitörő örömmel, de ez volt a leghelyesebb döntés, a legfontosabb az, hogy mindenki egészséges legyen. Kiderül, mit hoz a jövő, én még teljesen számolok az olimpiai részvétellel egy év múlva is. Nem akarok lemondani erről a lehetőségről, ezért fogok dolgozni. Mi olimpiai ciklusokban tervezünk, ennek megfelelően sportolunk, és rakjuk össze az életünket. Nem mindenkinek lesz ugyanolyan ez az egyéves halasztás, de alkalmazkodunk, és ehhez képest kell kialakítani mindent.”

Szücs-Gabi-magyar-holland-világliga_2-min.jpg Reméljük, még sokszor láthatjuk Szücs Gabriellát válogatott sapkában is - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A Dunaújvárosban játszó Gurisatti Gréta élete legjobb szezonját futja, elképesztő energiákat mozgósított klubcsapata bajnokijain, Magyar Kupa-mérkőzésein és az Euroligában is. Mi úgy számoltunk, hogy a hazai rendezésű Eb lehet az a kiugrási lehetősége, ahol a fél világ számára megmutathatja, ő lesz a következő világklasszis magyar pólós, a legjobb úton haladt efelé. A spanyolokkal vívott elődöntőig rendben is ment minden, de ott összesen 4 perc 8 másodpercnyi játékidő jutott neki ujjsérülése miatt. A címvédő hollandokkal vívott, csodálatos emlékű bronzmérkőzésen csak a parton segíthette csapattársait, a megszerzett harmadik hely jelenthetett neki vigaszt, amiután sírva nyilatkozott nekünk a Duna Aréna vegyes zónájában. Azóta visszatért a vízbe, a Dunaújváros összes bajnokiján szerepelt, volt, hogy három napon belül háromszor is medencébe ugrottak klubjával. 

„Mi a Dunaújvárosban Vajda Attila és Hegyi Ádám edzésterve alapján készülünk, délelőtt az egyik, délután a másik által összeállított programot végezzük el otthon. Illetve a Mihi által (Mihók Attila – a Dunaújváros vezetőedzője – a szerk.) javasolt futás és kerékpározás is szerepel a tervekben, hogy mindenféleképpen legyen kardio edzésünk is. Felváltva csináljuk ezeket, alig várom a jó időt, hogy mindent végre szabadtéren is csinálhassunk, most még tartok tőle, hogy megfáznék odakint, addig marad az itthoni, benti munka. A lényeg, hogy folyamatosan mozogjunk, ez pedig megvan.”

"Minden este, lefekvés előtt vízilabdáztam fejben" - Gurisatti Gréta visszatért ujjsérülése után | Hosszabbítás

A januári budapesti vízilabda Európa-bajnokság magyar-spanyol elődöntőjén szenvedett ujjsérülést Gurisatti Gréta, aki a csodálatos emlékű bronzmérkőzést csak a kispadon szurkolhatta végig. Másfél hónap elteltével a héten játszott újra tétmeccset klubcsapatával, a Dunaújvárossal, ráadásul három napon belül hármat. Honlapunk a középső parti, az UVSE-vel vívott csúcsrangadó után kérdezte őt az eltelt időszakról, a címvédővel szemben elveszített derbiről és az olimpiai selejtezőről.

 

Az Instagramon alaposan ellátja követőit tartalommal Gurisatti Gréta, kedden és csütörtökön délutánonként live edzést tart, amibe bárki bekapcsolódhat, egyik korábbi újságíró kollégánkat is láttuk már virtuálisan vele együtt edzeni. Az erőállapottal tehát kevés gond lesz, de mi a helyzet a tréningeken túl, a szabadidő eltöltésével?

„A bezártságot amúgy nagyon jól bírom. Nem vagyok egy otthonülős típus, de régen volt már együtt ennyit a család, mint most. Ezt a részét pedig nagyon élvezem. Ki is használjuk a lehetőséget, reggelente van közös jógánk, együtt reggelizünk, és amikor csak lehet, az ebédet is együtt készítjük el. Sokat társasjátékozunk, egyik nap még festettünk is. A jó idő még több választási lehetőséget ad majd nekünk ebben is.”

 

Gurisatti szabályosan beprogramozta az agyát a tokiói olimpiára, mindent Tokiónak rendelt alá, főleg, hogy élete első olimpiája áll előtte. Arra elég sok utalást láthattunk, hogy Gréta gondolatai között hatványozottan ott van Tokió, számos nyilatkozatában, Facebook-posztjában jelezte, hogy ezerrel készül rá. Még az egyik karácsonyfadísze is erre utalt. Mivel még csak 23 éves, talán könnyebben meg tudja emészteni a halasztást, mint rutinosabb csapattársai.

„Az olimpiai kvalifikáció elhalasztásának még örültem, mert az ujjsérülésem miatt még nagyon necces lett volna a márciusi időpont. Labdát addig még alig fogtam, néhány mérkőzésem volt csak a visszatérésem óta. Az olimpiával kapcsolatban azért szurkoltam, hogy ne maradjon el teljesen, a halasztás egy elfogadható döntés, ez volt talán a legcélszerűbb opció. Az is eszembe jutott, hogy mivel régóta nagyon készültem erre az olimpiára, és beprogramoztam az agyamba az idei nyarat, egy csomó jelszavamat le kell cserélni, de ez nem akkora gond. Nagyon élveztem az egész, évek óta tartó felkészülést. A korom miatt szerencsésebb vagyok, mint néhány idősebb csapattársam, nekik nehezebb lesz feldolgozni ezt a plusz egy évet. Már használtam én is az elterjedt #Tokyone hashtaget, ami humorosan alakult ki. Kár rágódni ezen a döntésen, igyekszem ebben is a pozitív dolgokat látni, abban hiszek, hogy így is jól alakulnak majd a dolgok. Ez is kellhet a majdani sikerünkhöz, így volt, így lesz jó.”

Gurisatti-Gréta-magyar-francia-Eb_2-min.jpg Gurisatti Gréta ott fogja folytatni a válogatottban, ahol abbahagyta, kulcsemberként - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Harmadik megszólalónk, a BVSC balkezese, Leimeter Dóra a tavaly nyári világbajnokság óta kirobbanthatatlan a válogatottból. "A januári Eb-n zsinórban a második világversenyén nyújtott klasszisteljesítményt. Sámli lehetett a jele az óvodában, mert látványosan jó a lábtempója. Klubedzője és az M4 Sport kiváló szakkommentátora, Petrovics Mátyás szerint ő volt az Eb legjobb balkezese. Ha kínoznának, sem szállnánk vitába vele. A 2020-as évekre személyében megvan a válogatott balkezes szélsője/átlövője. És az a lehengerlő magabiztosság, könnyedség és választékosság, ahogy mosolyogva nyilatkozott a vegyes zónában 23 évesen!" - írtuk róla értékelésünkben. Vibráló személyisége vajon hogy viseli a bezártságot és az otthoni edzéseket?

„Birge (Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya – a szerk.) négy négyes csoportra osztotta a válogatott keretet, mi pedig a Skype segítségével együtt edzünk otthon. Együtt jóval könnyebb, mintha egyedül kéne csinálni ezeket a gyakorlatokat, ráadásul utána még dumcsizunk is egy jót. Két napos ciklusokban csináljuk a munkát, hétfőn kezdtük, szerdán jött a pihenő. Az meg külön jó ebben a bezártságban, hogy a mindennapjainkban továbbra is van rendszer. Egyébként egész jól bírom az önkéntes karantént, bár a hét közepén eljött a mélypont, és volt egy kis depresszió, de már jobb a helyzet. Fizikálisan a körülményekhez képest jól érzem magam.”

A BVSC Facebook-oldala is tele van dokumentációval, a klub felnőtt és utánpótlás játékosainak otthoni edzéseiről készült képekkel, videókkal. A női OB I-es csapat tagjai egymásnak felelnek meg a különböző kihívásokkal, például futással.

"A BVSC-től is kaptunk napra lebontott edzésprogramot. Pluszban mindenki mondhat egy challenge-t, amit a többieknek is teljesítenie kell. Az egyik ilyen volt az 5 km-es futás. Egyik nap délelőtt 11-kor indultunk el többen, előtte felhívtuk egymást, és utána is megbeszéltük, hogy kinek hogy esett az adag. Így is próbáljuk motiválni egymást."

 

Az elhalasztott olimpiával kapcsolatban Leimeter Dóra hasonló álláspontot képvisel, mint Gurisatti Gréta, ami nem csoda, hiszen ők ketten egy korosztály, mindössze hat nap van közöttük. Ahogy az is közös bennük, hogy ha így folytatják, a világ élvonalába fognak tartozni posztjaikon. 

„Mindenki arra készült, hogy idény nyáron olimpia vár ránk. Lehetett hallani róla, hogy halasztás lesz belőle, így nem ért minket meglepetésként. Készültem nagyon Tokióra, de a korom miatt én is könnyebb helyzetben vagyok. Inkább a jó formám miatt sajnálom, hogy ez most kimarad, a válogatottnak viszont nagyon jól fog jönni a plusz egy év. Mivel fiatal a csapatunk, így jövő nyárig még jobban összeérhetünk és fejlődhetünk.”

Leimeter-Dóra-magyar-holland-világliga-min.jpg Ha így folytatja, Leimeter Dóra (9) közönségkedvenc lesz - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Hozzászólások