Tokió 2020 - Négy héten belül eldőlhet, hogy lesz-e nyáron olimpia
Négy héten belül eldőlhet, hogy lesz-e nyáron olimpia
Fotó: Europress/AFP

Négy héten belül eldőlhet, hogy lesz-e nyáron olimpia

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/22 21:25
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) négy héten belül döntést hoz a tokiói játékok sorsáról.

A NOB végrehajtó bizottsága vasárnap közölte, hogy ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszi a seregszemle esetleges elhalasztását is.

Thomas Bach, a világszervezet elnöke ugyanakkor közölte, az olimpia törlése nincs napirenden.

"Az emberéletek mindennél fontosabbak, az olimpiarendezésnél is. Reméljük, hogy az olimpiai láng lesz a fény a sötét alagút végén, amelyen most átmegyünk anélkül, hogy tudnánk, milyen hosszú lesz" - tette hozzá a német sportdiplomata.

Az elmúlt napokban több nemzeti olimpiai bizottság és sportszövetség - köztük a befolyásos Egyesült Államok Atlétikai Szövetsége - sürgette a játékok elhalasztását. Több nagy sporteseményt már későbbi időpontra toltak, a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot például 2021-ben rendezik meg.

A tokiói nyári olimpiát a jelen állás szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

Az ötkarikás történelemben eddig ötször fordult elő, hogy törölték a játékokat: az első világháború miatt nem bonyolították le a nyári olimpiát 1916-ban Berlinben, majd a második világháború miatt 1940-ban Tokióban és 1944-ben Londonban, továbbá nem került sor a téli olimpiára 1940-ben Cortina d'Ampezzóban és 1944-ben Szapporóban sem.

MTI

Hozzászólások