Tokió 2020 - A MOB elnöke szerint Tokióval kapcsolatban "a realitás az lett volna, ha beszámozzák a játékokat és nem rendezik meg"
A MOB elnöke szerint Tokióval kapcsolatban "a realitás az lett volna, ha beszámozzák a játékokat és nem rendezik meg"
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A MOB elnöke szerint Tokióval kapcsolatban "a realitás az lett volna, ha beszámozzák a játékokat és nem rendezik meg"

Takács MártonTakács Márton
2020/06/07 14:00
Kulcsár Krisztiánnal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével készített nagyinterjút a Magyar Narancs, amelyben a MOB első embere a tokiói olimpia elhalasztásáról, a döntés okozta válságról, annak pénzügyi hatásairól, és a magyar sport támogatási rendszeréről is mesélt a hetilapnak. 
"Minden a függöny előtt zajlott és zajlik. A NOB több körben, teljeskörűen egyeztetett a sportolói bizottsággal és az olimpiai mozgalom három pillérével: a saját tagságával, a nemzetközi sportszövetségekkel és a nemzeti olimpiai bizottságokkal... Április közepét jelölték ki a döntés időpontjául, de a közvélemény részéről olyan nyomás nehezedett rájuk - és nyilván a japánokra is, ahol akkor még nem is ütötte fel a fejét a járvány -, hogy végül kénytelenek voltak korábbra hozni. Az eljárás végső soron alapos és gondos volt, amiben nincs is semmi meglepő."

- kommentálta Kulcsár Krisztián a tokiói olimpiai elhalasztásáról szóló döntés meghozatalát. És hogy ő milyen álláspontot képviselt? 

"A NOB feltétel nélküli támogatását... Valószínűtlennek tűnt, hogy az olimpiát elhalasztják, erre a történelemben soha nem volt példa. A realitás az lett volna, ha beszámozzák a játékokat és nem rendezik meg... Csak az ilyen esemény méretét, szervezésének komplexitását nem ismerő laikusok gondolhatták, hogy a hetekkel vagy egy-két hónappal való eltolás egyáltalán alternatíva lehet. A végül meghozott kedvező döntéshez az is kellett, hogy a japánok legyenek  szervezők, akiknek erre megvan a kapacitásuk, a tudásuk, a fegyelmezettségük és a pénzük."

Elhalasztják a tokiói olimpiát | Eurosport

2021-ig elhalasztják a tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Shinzo Abe, japán miniszterelnök. Alaposan felgyorsultak az események az olimpia körül, hiszen a NOB és a szervezők vasárnap estig minden nyilatkozatban kizárták annak a lehetőségét, hogy későbbi időpontban rendezzék a július végére tervezett nyári olimpiát.

Arról, hogy a halasztás megrendítheti-e a NOB-ot a korrupciós és doppingügyek után, a MOB elnöke így nyilatkozott az interjút készítő Simon Andreának:

"Nem hiszem. Pénzügyileg biztos nem. A NOB pénzügyi háttere stabil, és az elmúlt 125 év megtanította arra, hogy megfelelő piaci biztosításokkal gondosan lefedje a pénzügyi kockázati tényezőket, ideértve a legfőbb bevételi forrásának, a nyári olimpiának az elmaradását. De én ezen felül is optimista vagyok. A sport a járványt követő új világban nem a problémának lesz a része, hanem a megoldásnak. A korrupciós és a doppingügyek sem rendítették meg a NOB-ot, bár kétségtelen, hogy jelentős reputációs deficitet jelent minden egyes eset, és azt sem tudom, hogy valaha kijelenthető lesz-e az, hogy a sport megtisztult."

A hazai finanszírozási rendszer hatékonyságáról Kulcsár elmondta, hogy "biztos, hogy lehet rajta javítani. Közhelyes, de attól még igaz, hogy mi nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni az eredmények következetes számonkérésére. Teljesítménykényszer nélkül a források hasznosulása – ami a sportban nagyon is mérhető és eredményességnek hívják – esetlegessé válik."

A rióihoz hasonló éremtermésre számít, de nem félti miatta a helyét a MOB elnöke | Eurosport

Kulcsár Krisztián szerint mindegy, kit tekintünk a magyar sport első emberének, és nem csalódott, amiért egy egészen más jogkörökkel rendelkező olimpiai bizottságot vezet, mint az elődje. Az egykori vívó világklasszissal forráselosztásról, felelősségi körökről és véleményezési kötelezettségről beszélgettünk, de szóba került a budapesti olimpia ötlete, és természetesen a tokiói várakozások is.

A politika sportban vállalt és betöltött befolyásos szerepéről pedig ez a véleménye:

"Senki ne gondolja, hogy a Karmelitában döntik el, mikor legyen a triatlonosok magyar bajnoksága, vagy milyen válogatási elvek alapján dől el a vívók olimpiai utaztatása. Itt is érzek némi álszentséget, mert amióta világ a világ, az olyan ágazatok, mint a sport vagy a művészetek keresik azokat a potens vezetőket, akik képesek biztosítani a saját közösségüknek a működéshez elengedhetetlen pénzügyi vagy politikai támogatást. Miután pedig a magyar állam a sport legnagyobb hazai finanszírozója, én az erős politikai jelenlétben nem látok semmi rendkívülit, ez 10, 20, de 80 évvel ezelőtti is így volt, és így van ez más országokban is."

A teljes interjú a Magyar Narancs csütörtökön megjelent friss számában olvasható!

Kulcsár Krisztián: Senki ne gondolja, hogy a Karmelitában döntik el, mikor legyen egy bajnokság

A jövő évre halasztották el a tokiói olimpiát - a kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrözőt a döntés körülményeiről és következményeiről faggattuk. Megkérdeztük arról is, hogyan vészeli át a válságot a magyar sport, és vajon jót tesz-e, ha a kormány önti rá a pénzt. Ízelítő a friss Magyar Narancsnól.


Hozzászólások