Tokió 2020 - Mindent megtesz a NOB azért, hogy a tokiói legyen az első karbonsemleges olimpia
Mindent megtesz a NOB azért, hogy a tokiói legyen az első karbonsemleges olimpia
Fotó: Europress/AFP

Mindent megtesz a NOB azért, hogy a tokiói legyen az első karbonsemleges olimpia

Rév DánielRév Dániel
2020/01/05 18:22
A 2020-as év rendkívül különleges lesz sportszempontból, hiszen a tokiói olimpia mellett a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság is kiemelkedik az események sorából. Az év elejét azonban a nemzetközi sajtóban azok a hírek uralták, amelyek Ausztráliából érkeztek, ahol a tavaly nyári amazonasi erdőtüzek által érintett terület hatszorosa ég hetek óta. Emiatt persze a nagy sportesemények szervezői is mindent megtesznek azért, hogy a lehető leginkább környezetbarát eseményeket szervezzenek.

Nem kivétel ez alól az év leginkább várt eseménye, a tokiói olimpia sem. Már korábban szó volt arról, hogy a NOB és a helyi szervezőbizottság célja a karbonsemlegesség lesz, azonban újévi üzenetében maga a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach emelte ki, hogy az általa irányított szervezet mindent megtesz a cél elérése érdekében.

Bach elmondta, hogy a tokiói olimpia a legfontosabb megjelenése lesz a NOB fenntarthatóság iránti elkötelezettségének. Ennek pedig számtalan példáját találhatjuk attól kezdve, hogy az érmeket az emberek által felajánlott mobiltelefonokból kinyert fémekből készítik, odáig, hogy a dobogókat háztartási és tengerből kihalászott hulladékból készítik. Újrahasznosított műanyagokból készítik az önkéntesek és hivatalos személyek formaruháit, a fáklyaváltó során használt fáklyákat pedig újrafelhasznált alumíniumból készítik a szervezők.

Olyan, nagy formátumú infrastrukturális beruházások is hozzájárulnak majd a klímasemlegességi cél eléréséhez, mint a hővisszaverő útburkolatok, a vizet magába szívó járdák, és a tervek szerint a sportolókat elszállásolni hivatott olimpiai falu teljes elektromossági igényének megújuló forrásokból történő kielégítése.

Nincs ugyanakkor könnyű dolguk a japánoknak, hiszen a sportolók Tokióba reptetése óriási ökológiai lábnyomot fog hagyni, így már a karbonsemlegességi cél kitűzése is ambiciózus volt. Ám a szervezők és Bach elnök így is bizakodóak, és a jövő szempontjából mindenképpen komoly jelentősége lenne, ha a tokiói lehetne az első karbonsemleges olimpia a játékok történetében.

via insidethegames

Hozzászólások