Tokió 2020 - Mindenkit megnyugtattak az olimpiai szervezők: időben el fognak készülni a létesítmények
Mindenkit megnyugtattak az olimpiai szervezők: időben el fognak készülni a létesítmények
Fotó: Europress/AFP

Mindenkit megnyugtattak az olimpiai szervezők: időben el fognak készülni a létesítmények

Rév DánielRév Dániel
2019/10/17 12:20
Ezekben a napokban zajlik Tokióban a sajtó tájékoztatása az olimpiai helyszínekkel kapcsolatos tudnivalókról. Az insidethegames olimpiai sportokkal foglalkozó szakportál újságírója bejárta a helyszínek egy részét, és több helyen is azt látta, hogy elég messze vannak még a késztől a jövő nyáron használni kívánt olimpiai és paralimpiai létesítmények.

Összesen hét tokiói helyszínnel ismerkedhettek meg az újságírók a sajtóbejárás első napja során. A tenisztornáknak otthont adó Ariake Tenisz Park egyelőre meglehetősen félkész állapotban van. Az első számú pályát már használtak néhány héttel ezelőtt a tokiói ATP-tornán, ez egy 10 ezer fős, behúzható tetejű stadion lesz, így a szervezők kapnak némi játékteret a mérkőzések ütemezéséhez, amennyiben a várható hőség, vagy valamilyen előre nem várt rossz idő teszi lehetetlenné a szabadtéri játékot. A kettes számú pályát még nem kezdték el építeni, ám ez, és további három pálya is el fog készülni jövő márciusig.

Szintén zajlanak még az építkezések a vizes sportok tervezett helyszínén, a Tokyo Aquatics Centre-ben. A szervezőbizottság képviselői elmondták, hogy ehhez az épülethez szükségesek a legnehezebb építőipari munkálatok. Az úszó-, műugró és szinkronúszó versenyek helyszínét 2017 áprilisában kezdték el építeni, és várhatóan ez is jövő tavasszal lesz kész.

Az impozáns csarnokban rendezik a kézilabdatornátAz impozáns csarnokban rendezik a kézilabdatornátFotó: Wikipedia

Érdekes helyzetben vannak az építők a Yoyogi Nemzeti Sportcsarnokban. A létesítményt még a 60-as évek első felében építették, és az 1964-es olimpia úszóversenyeit rendezték a csarnokban. A bő 13 ezres csarnokban a 2020-as olimpián a kézilabdatorna mérkőzéseit rendezik, és maga a fő csarnok szinte teljesen készen is áll az olimpiára. A probléma a háromezres második csarnokkal van, ahol paratollaslabda- és kerekesszékes rögbimeccseket terveznek rendezni a paralimpia során, és amelyben a kézilabdatornához kapcsolódó sajtóközpont lesz az olimpia alatt. Erre a csarnokrészre ugyanis egy meglehetősen szűk mozgásterű, 2020 júniusi átadási dátum áll a jelenlegi tervekben. Persze, a japán emberekről él a szterotípia, hogy mennyire precízek, és hogy a Sinkanszen gyorsvonatok soha nem késnek, de az egy hónappal a játékok előtti határidő még így is érdekes.

A szervezők persze az újságírók erre vonatkozó kérdéseit elintézték azzal, hogy "a tulajdonosok azt mondák, hogy készen lesz júniusra, úgyhogy bizakodók vagyunk". 

Hozzászólások