Tokió 2020 - Miért szükséges a vérfrissítés az olimpiai sportágakban?
Miért szükséges a vérfrissítés az olimpiai sportágakban?
Fotó: Europress/AFP

Miért szükséges a vérfrissítés az olimpiai sportágakban?

HosszabbitásHosszabbitás
2020/04/04 14:45
A NOB enged az új trendeknek, modernizálja az olimpiai programot és a következő ötkarikás játékokon már a fiatalok körében népszerű gördeszka és szörf is szerepelni fog az ötkarikás játékokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017-ben meghozott néhány fontos döntést annak érdekében, hogy az Olimpia valóban minden korosztály számára érdekes és magával ragadó legyen.

Azáltal, hogy a tokiói olimpia programja és benne az új sportágak, új versenyszámok és egyben egy visszatérő sportág is elfogadásra került, nagy lépést tett a fiatalabb generációk irányába. Nem titkolt célja volt, hogy fiatalosabb és városiasabb hangulatú legyen az olimpia, mindamellett, hogy a sportot és a szórakozást újra összhangba hozza.

Mivel magyarázható a változás ebben az ókori múltra visszatekintő sporteseményben? Miért lesz programon a gördeszkázás, a szörfözés és a 3x3-as kosárlabda? A Statista által készített felmérések azt mutatják, hogy a 18-29 éves korosztályban a legmagasabb azok aránya, akiket egyáltalán nem érdekel az olimpia, míg a legmagasabb érdeklődést az 55-64 éves korosztály mutatja. Abban bíznak, hogy ha új és eddig kevesebb médiafigyelmet kapó sportágakat vezetnek be, az majd felkelti a fiatalság érdeklődését, ha kellőképpen izgalmasan és látványosan tudják a nézők elé tárni. Ebből az indíttatásból a tokiói olimpián - melynek a világot érintő járvány miatti egyéves halasztásáról már korábban írtunk - szerepelni fog a gördeszkázás, a szörfözés és a kosárlabda eddig kevésbé ismert 3x3-as versenyszáma is. Az új sportágaknak 2019-ben Budapesten volt a főpróbája a World Urban Games rendezvény keretében, ahol számos olyan sportágban rendeztek versenyszámokat, amelyek szerepelni fognak Tokióban is. Ilyen például a BMX, a 3x3-as kosárlabda és a gördeszkázás. Hatalmas sikernek könyvelhették el a rendezvényt, hiszen a médiában megjelenő képek is azt igazolják, hogy a helyszínre kilátogató közönség átlagéletkora közelebb van a korábban említett 18-29-es korosztályhoz.

WorldUrbanGames.jpg Fotó: Europress/AFP

A fiatalok szélesebb körének elérését szolgálja az is, hogy a NOB Olimpiai Charta 40-es szabályának 3. számú bekezdése értelmében a sportolók véleménynyilvánítása nagyobb szabadságot kapott, amelynek köszönhetően a sportolók valós időben megoszthatnak tartalmakat a játékok ideje alatt. Ezzel az intézkedéssel a fiatalok magas arányú médiahasználati szokásait kihasználva maguk és saját sportáguk népszerűsítését érhetik el a sportolók, mivel a 18-29-es korosztály legnagyobb arányban a különböző közösségi média platformokon keresztül követi az eseményeket.

Harmadik lépésben a NOB az Agenda 2020 keretében biztosítja az olimpiát aktuálisan rendező városnak, hogy maga tegyen javaslatot az adott helyszínen megrendezésre kerülő játékok sportágaira. Mindez azt jelenti, hogy a Tokióban újonnan debütáló sportágak nem biztos, hogy bekerülnek a következő programba. A soron következő rendező város a tokiói olimpián megjelenő új versenyszámok fogadtatásától teheti függővé, hogy beveszi-e az általa meghirdetett olimpiai programba. Ugyanakkor a NOB törekvésével ellentétben a gördeszkás sportolók közössége petíciót nyújtott be a Bizottságnak, kifejezve nemtetszésüket a sportáguk olimpiai sportággá minősítését illetően! Igen, a sportág szereplői úgy gondolják, hogy a gördeszkázás még messze van attól a professzionizmustól, ami az olimpiai sportokkal kötelező jelleggel együttjár. Az „utcai sportokat” körülvevő életérzés nehezen társítható egy doppingmentes, folyamatos sportolói ellenőrzést és rendszerezettséget feltételező kultúrával, és nagy a félelem, hogy amennyiben a saját pályájukról, - ami jelen esetben az utcát jelenti - bekerülnek egy szabályokkal tűzdelt közegbe, ott vagy a sportjuk lényege vész el, vagy az olimpia eszméje kerül veszélybe. 

gördeszka.jpg Fotó: Europress/AFP

Hasonló előzmény kísérte a snowboard olimpiai sportággá nyilvánításának folyamatát is. Történt is egy incidens a snowboard 1998-as naganói debütálása alkalmával, amikor marihuánát találtak az egyik olimpiai bajnok szervezetében, és - ahogy ilyen esetben el kell járnia a NOB-nak - megfosztották bajnoki címétől, amit később visszaadtak neki, azzal az indokkal, hogy akkor még nem voltak teljeskörűen konkretizálva a tiltott szerek. Ebből is látható, hogy milyen bökkenőkkel lehet egy-egy extrémsportot beilleszteni az olimpiába. Azonban a Bizottság szakmai álláspontja visszaigazolást nyert a naganói téli ötkarikás játékokat követően - a doppingesetet leszámítva - az egyik legsikeresebb téli sportok egyike lett. Mindezek alapján a NOB most is meg van győződve arról, hogy döntése megalapozott, helyes és sikeresen tudja integrálni a gördeszkázást a nézők és a gördeszkás közösség számára egyaránt.

A fenti intézkedések egyértelműen arra utalnak, hogy a NOB felismerte és tudatosan tesz annak érdekében, hogy a fiatalabb generációt is meg tudja szólítani a sport legrégebbi hagyományokkal rendelkező versenysorozatában, az olimpiák keretében. Az utóbbi időben ezen cél érdekében lazítja a korábbi szigorú szabályozását annak érdekében, hogy az olimpia hagyományát és kultúráját népszerűsítse és megőrizze minden korosztály számára.

Szerző: Fernandez-Gonzalez Bianca Laura

 


Hozzászólások